Gastcolumn wijnjournalist: Hubrecht Duijker

Gastcolumn wijnjournalist: Hubrecht Duijker

Door Hubrecht Duijker | 25 november 2021

Het was in 1976 dat Wim Beelen en Louis Kat eigenaren werden van Wijnkoperij Okhuysen, het bedrijf waar ze hun eerste stappen hadden gezet in de wereld van de wijn. Twee jaar eerder had ik de stap genomen om ’s lands eerste fulltime wijnschrijver te worden, dit overigens tot grote ontstentenis van mijn vader. Die helemaal niet begreep hoe zijn zoon, wiens vrouw hoogzwanger was, een goed gehonoreerde reclamebaan wilde opgeven voor zoiets onzekers als schrijven over wijn, een drank die hijzelf slechts spaarzaam nuttigde. Decennia later was zijn ongerustheid verdwenen. Glimlachend vertelde hij: “Als ik vroeger mensen voor het eerst ontmoette zeiden ze ‘Ah, u bent dus de professor Duijker’, maar nu wordt steeds vaker de vraag gesteld of ik toevallig de vader ben van Hubrecht Duijker.”

Alleen al in Het Financieele Dagblad zou ik meer dan tweeduizend wekelijkse wijncolumns publiceren, en bovendien 120 wijnboeken schrijven, beide zowaar een wereldrecord. En dat alles mede dankzij een indirecte connectie met Wijnkoperij Okhuysen. Want als Wim Beelen, toen nog elders werkzaam, ons puur toevallig in 1968 niet op de Horecava – onze jaarlijkse, per Solex bereikte bestemming voor gratis bier – wijn had laten proeven, zou ik misschien nooit over wijn zijn gaan schrijven. Later dat jaar kwam Wim bij ons thuis. De bedoeling was om wijn te verkopen, maar eigenlijk vertelde Wim de hele avond enthousiast over de maandenlange stage die hij en zijn makker Louis Kat in Bordeaux hadden doorgebracht, per Deux Chevaux. Hun eerste memorabele lunch was op Château Kirwan in Margaux, waar genoten werd van exceptionele jaren als 1928 en 1929. Via Wijnkoperij Okhuysen zou Château Kirwan ook bij ons in beeld komen, letterlijk zelfs, in de vorm van een groot schilderij. Wim van Gogh (what’s in a name), voormalig vormgever van de voorbeeldige eigen uitgave Vinée Vineuse en het andere Okhuysen-drukwerk, had namelijk een expositie georganiseerd van zijn eigen, prachtige chateau schilderijen – en ik mocht hem openen. Waarvoor mijn vrouw Julie als dank een werk mocht uitkiezen, en toevallig werd dat Kirwan.

De afgelopen 45 jaar heb ik Wijnkoperij Okhuysen, nu voortvarend geleid door Louis’ zoon Xavier, die óók lange tijd in Bordeaux verbleef, zien groeien en bloeien. De winkel met kelder in de Haarlemse Gierstraat groeide uit tot een aanzienlijke onderneming die geldt als een van ’s lands toonaangevendste wijnimporteurs. Een fenomenaal succes dat voornamelijk te danken is aan kwaliteit. Wijnen van Okhuysen kun je blindelings vertrouwen, zo weten inmiddels duizenden wijnliefhebbers en restaurateurs. Zelf heb ik dat 38 jaar geleden gecommuniceerd door Wim Beelen en Louis Kat uit te roepen tot mijn eerste ‘wijnkopers van het jaar’, in Het Financieele Dagblad. Een schouderklopje overigens dat Xavier Kat vorig jaar ontving.

Hoe als wijnimporteur kwaliteit te vinden? Door te reizen, te proeven. Door als ontdekkingsreiziger voortdurend op zoek te gaan naar vineuze schatten van bedreven en gedreven producenten, wereldwijd. Wat de mannen van Okhuysen intensief hebben gedaan. Destijds met in de auto een soms door mij geschreven wijngids of wijnatlas, een hele eer. Het is eigenlijk altijd feest, feest voor de zintuigen, om de vondsten te proeven van Wijnkoperij Okhuysen. Immers, vrijwel altijd zijn het wijnen waarvan het eerste slokje onmiddellijk doet verlangen naar het tweede.

Hubrecht Duijker is wijnjournalist en -schrijver. Hij publiceerde onder andere in Het Parool en Het Financieele Dagblad en schreef ook diverse wijnboeken. Tegenwoordig is Hubrecht vooral vinpressionist; hij schildert wijnlandschappen. Zijn laatste uitgave is zijn wijn- en kunsttuitgave Vinpressions, die te bestellen is via zijn website www.hubrechtduijker.com

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod