Lustrumreis Bordeaux - Dag 2

Lustrumreis Bordeaux - Dag 2

Door Kristi Gansner | 21 september 2017

We zijn deze zonnige zondag gestart met een klein rondje door de nevelachtige wijngaarden van Château Pey la Tour; een prachtig gezicht. Daarna genoten we van een heerlijk ontbijt en het verjaardagsplonsje van Jeroen en Woudt. Om 9.30 uur stapten we in de bus naar Bordeaux.

Sobovi

In Bordeaux worden we ontvangen door Christophe Bernard van de ‘Groupe Bernard’ die hier aan de kade al vier generaties lang (sinds 1928) haar passie voor wijn en wijnalcohol ontwikkelt. De groep Bernard bezit een aantal wijndomeinen (Domaine de Chevalier, Château Peyrabon, Château La Fleur Peyrabon) en is mede-eigenaar van Château Guiraud en houdt zich bezig met de productie en verkoop van wijnalcohol en de verkoop van grote Bordeaux wijnen (négociant). Négociant Sobovi levert aan de beste restaurants en wijnwinkels in Frankrijk en aan handelaren in meer dan zestig landen.

In het immense oude hoofdgebouw ligt (een deel van) de wijnalcohol opgeslagen. De geur van alcohol is bijzonder en duidelijk aanwezig. Er staan prachtige antieke vaten die gemiddeld 280 hl bevatten maar er staan ook enkele vaten van 615 hl! De inhoud van één vat wijnalcohol is ongeveer vergelijkbaar met de opbrengst van een gemiddeld chateau in de Médoc. De prachtige houten vaten zijn ooit in het gebouw zelf in elkaar gezet. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd en aangepast aan de moderne veiligheidseisen, waaronder het plaatsen van sprinklers. Een aantal vaten verhuist binnenkort naar de vernieuwde hal.

Ook in een ander gebouw nemen we een kijkje en weten we niet wat we zien. Pallets vol met de allermooiste wijnen. Prachtig opgestapeld in houten kisten. Het lijkt wel een museum zo netjes en geordend. Op de bovenverdieping vinden we een prachtig assortiment magnums. Dit was het allereerste pakhuis van Bordeaux en is nog steeds in gebruik.

La Brasserie Bordelaise

Na het indrukwekkende bezoek aan Sobovi lopen we via het ‘Place Saint-Michel’, de kathedraal en een aantal mooie oude straatjes naar La Brasserie Bordelaise voor een heerlijke lunch in de kelder. We worden vergezeld door Christophe.

We starten met een prachtige plank gevuld met charcuterie en wat groenten . De door Christophe uitgekozen wijnen hierbij zijn Château Le Grand Verdus 2016 (Bordeaux Blanc) en Château Bonnet 2016 (Entre-Deux-Mers). Daarna krijgen we een gemarmerde black angus steak (Mr. Metzger’s Selection) met huisgemaakte frietjes en een groene salade. Hierbij wordt Château La Dominique 2012 (Saint Emilion) en Château Prieuré-Lichine 2012 (Margaux) geschonken uit magnum. We sluiten deze geweldige lunch af met een ‘klein’ dessert bestaande uit een madeleine, een canelé, een chocoladekoekje, perensorbetijs en een machtig stukje overheerlijke chocoladetaart.

Château Pontet-Canet

We vertrekken iets te laat uit Bordeaux richting Pauillac, waardoor er bij Château Pontet-Canet slechts tijd is voor een korte rondleiding door de kelders. Hun wijnen rijpen in amfora’s omdat zij van mening zijn dat op deze manier het terroir (arme kalkgronden) het beste tot uiting komt. Wijnmaker Jean-Michel Comme gaat op zoek naar de juiste balans tussen het ‘ei’ en het ‘eiken’. Dit leidt tot meer mineraliteit en fruitigheid. Ze werken biodynamisch (in conversie) en bezitten 81 hectare die nu deels door acht paarden worden bewerkt. Er worden extra stallen gebouwd voor nog eens acht paarden. 28 september zijn ze gestart met de oogst van 2017. Omdat zij vlakbij de Gironde zitten zijn ze enigszins beschermd tegen de voorjaarsvorst waardoor ze ‘slechts’ 2 hectare verloren hebben. Tijdens de oogst hebben ze 200 werknemers in dienst. De imposante kelder is ruim 200 jaar oud en er ligt nog een aardige voorraad oude wijnen. Mocht je oude wijnen van Pontet-Canet hebben liggen dan wordt aangeraden om na 25 jaar de kurk te wisselen. 2016 is voor Jean Michel zijn 40e oogst en naar eigen zeggen de beste van de huidige eigenaren, de familie Tesseron. Tesseron is sinds 1975 eigenaar van het chateau. Zij handelen ook in cognac en bezitten een wijndomein in Napa Valley (voorheen eigendom van Robin Williams).

Zij hebben vier druivenrassen aangeplant: 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot. Omdat ze biodynamisch werken maken ze gebruik van natuurlijke ‘infusions’ een mix van water en kruiden (o.a. kamille en rozemarijn). 2016 wordt naar eigen zeggen hun mooiste jaar ooit.

Weer in de bus rijden we langs een aantal grote chateaux in Saint-Estèphe (Château Cos d'Estournel, Château Le Crock, Château Haut-Marbuzet en Château Montrose), Pauillac (Château Pichon-Longueville en Château Latour, Saint-Julien (Chateau Léoville Poyferré, Château Leoville-Las-Cases, Château Leoville Barton) en Margaux (Château Margaux en Château Palmer).

Château d’Issan

Bij Château d’Issan worden we hartelijk ontvangen door Emmanuel Cruse. Van de ongeveer 61% cabernet sauvignon en 39% merlot die staat aangeplant produceren ze jaarlijks 6000 kisten Château d’Issan. Daarnaast maken ze een tweede wijn onder de naam Blason d’Issan. De meeste wijnstokken zijn 25 jaar of ouder.

Het chateau is nog deels ommuurd. De muur dateert uit 644. Château d’Issan gebruikt grote RVS tanks voor de vergisting. Dit biedt voordelen ten aanzien van temperatuurcontrole en schoonmaak. Door de vorst is 20% verloren gegaan. Ze zijn 18 september jl gestart met de oogst van 2017. De wijn rijpt in de kelder. Een deel van de wijn (35%) rijpt op nieuw hout. We zien dat ze gebruik maken van verschillende ‘tonneleries’ oa Lasserre, Seguin Moreau, Demptos, Nadalié, Taransaud, Sylvain en Maury. Dit doen ze bewust om enerzijds het risico te spreiden, anderzijds vergroot het de complexiteit in de wijn. De prachtige antieke grote ‘chai’ (bovengrondse wijnkelder) met originele balken wordt een deel van het jaar gebruikt voor het rijpen van de wijnen en daarnaast (in de zomer) voor diners, muziekuitvoeringen en exposities. In het proeflokaal maken we kennis met Château d’Issan 2016 (Margaux). Dit jaar bestaat de blend uit 64% cabernet sauvignon en 36% merlot. 50% is gerijpt op nieuw eiken. Volgens Cruse is 2016 een van hun mooiste jaren.

Na de rondleiding worden we ontvangen in het chateau. De hal hangt vol met jachttrofeeën. We bewonderen de prachtige ontvangstruimte met haar indrukwekkende schouw en genieten van een glas Bollinger Champagne met bijpassende hapjes. Aansluitend volgt een diner in de tweede zaal. Ook hier genieten we van een overheerlijk menu. We starten met een velouté van pompoen met sint- jakobsschelpen en een glas Blason d’Issan 2011. Vervolgens krijgen we een ‘taartje’ van eend met een heerlijk glas grand cru classé Château d’Issan 2006, een kaasplankje met een glas grand cru classé Chateau d’Issan 2000 uit magnum en tenslotte een overheerlijke peer in rode wijn. Je zou er bijna je vingers bij aflikken!

Bus

De dienst van onze vaste chauffeur zat er helaas op dus worden we naar ons hotel gereden door een ietwat onervaren collega chauffeur. Hij kiest de kortste weg met smalle straatjes waar we alleen doorheenkomen als de bewoners hun geparkeerde auto’s verplaatsen. We zitten op het puntje van onze stoel. Eenmaal op de grote weg lijkt het of we in een hele slechte achtbaan zitten. Bij de minste hobbel zitten de collega’s op de achterbank tegen het plafond. Een uur later komen we ziek, zwak en misselijk maar gelukkig heelhuids aan in het hotel. Een koud biertje bij de bar doet wonderen. We gaan op tijd naar bed want morgen wacht weer een mooie dag!

Foto's bij Sobovi


Foto's bij Château d'Issan