Bordeaux 2017

2017 is het jaar dat de boeken in zal gaan als het jaar van de hevige voorjaarsvorst, die in Bordeaux flinke sporen achterliet. Deze vorst heeft een grote invloed gehad op de geproduceerde hoeveelheid wijn, die voor de streek 39% onder het jaarlijkse gemiddelde ligt.

Vorst zegt echter niet veel over de kwaliteit van de wijnen uit dat jaar. In sommige gevallen kan het direct invloed – zowel positief, als negatief – op de wijn hebben, maar andere factoren spelen een veel belangrijkere rol. Daarvoor moeten we naar alle facetten kijken die invloed hebben op een oogstjaar.

In Bordeaux maken sommige mensen er een spel van om het nieuwe oogstjaar te vergelijken met een reeds bestaand jaar, maar ieder oogstjaar is zo uniek dat dit in mij ogen niet mogelijk is. Voor 2017 al helemaal. Maar als je echt een vergelijking wilt maken doet het verhaal van 2014,2015,2016 en 2017 nog het meest denken aan het kwartet 1988, 1989, 1990 en 1991… al was de vorst in 1991 nog desastreuzer dan die van 2017.

Kort door de bocht, werden de grote terroirs in 2017 – vaak hoger gelegen of juist nabij de Gironde – gespaard door de vorst. Maar gespaard door de vorst zegt nog niets over de kwaliteit van het jaar. Daar speelden de droge winter, het vroege voorjaar, een vrijwel perfecte bloei en vruchtzetting, de warme junimaand, de koelere juli- en augustusmaanden en de regen aan het begin van september een doorslaggevende rol. Deze regen was in sommige gevallen spelbreker, maar zeker bij (opnieuw) de grote terroirs was dit nauwelijks het geval. De goed waterdoorlatende bodems van de topcrus konden hier wel mee omgaan. Bovendien was de regen zeer lokaal. In het noorden van de Médoc viel beduidend meer dan in bijvoorbeeld Pessac-Léognan. De koele augustusmaand had ook een zeer positieve invloed op de kwaliteit van het jaar: het heeft een prachtige frisheid die voortkomt uit een lage Ph en een hogere zuurgraad. Tegelijkertijd werden de druiven uitstekend rijp, met veel fruitexpressie en kwalitatief goede tanninen.

Afhankelijk van de ligging van de wijngaard, de druivensamenstelling, de bodem, de financiële middelen zijn er in 2017 zowel minder interessante, als zeer goede wijnen gemaakt. Een duidelijk verschil in kwaliteit tussen de rechter- (Saint-Emilion, Pomerol etc.) en linkeroever (Médoc, Graves etc.) is er niet.

Tijdens de proeverijen in april van dit jaar, waar veel importeurs en journalisten met de nodige scepsis aan begonnen, was de teneur uiteindelijk zeer positief. Iedereen die we spraken was eigenlijk zeer te spreken over het jaar. Voor ons geldt hetzelfde. 2017 heeft wellicht niet de kwaliteit van 2015 en 2016, maar heeft goede tot zeer goede wijnen voortgebracht met een prachtig fruit, mooie frisheid en voldoende kracht om goed te bewaren. Wanneer de prijzen enigszins kalmeren, is 2017 zeker een koopwaardig jaar!

Natuurlijk zullen wij ons wederom enkel op die wijnen concentreren waarbij wij vinden dat de prijs-prestatie meer dan in orde is. Chateaus die ons (en u) dit niet bieden, zullen wij links laten liggen. Juist daarom zal het een spannende, maar ook interessante campagne worden!

Houdt u onze aanbiedingen in de gaten?!

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!