Laat u inspireren!

Mijn eerste glas wijn

Door Barbara Verbeek, 2 september 2022

Mijn eerste glas wijn

Mijn eerste ontmoeting met wijn moet rond mijn tiende zijn geweest. We zijn zoals elk jaar met het gezin en de vouwwagen naar Frankrijk. Mijn vader moet onderweg nog langs wat adresjes in Bordeaux, vertelt hij. Mijn ouders runnen in die tijd een Franse bistro op het Waagplein in Alkmaar, waar mijn vader een grote liefde voor wijn ontwikkelt. Vooraf neemt mijn moeder mijn zus en mij apart en zegt d...

Lees verder
Bordeaux 2021: een ‘wijnkopers’ jaar

Door Aad Kuijper, 27 mei 2022

Bordeaux 2021: een ‘wijnkopers’ jaar

In Bordeaux hebben ze een eigen lexicon: een moeilijk jaar heet er eufemistisch een ‘wijnmakers’ jaar. Een wijn met minder kracht en concentratie noemen we een Bordeaux ‘classique’, ziektes zijn er om overwonnen te worden en het veranderende klimaat heet er ‘een uitdaging’! Zo weten de vignerons in Bordeaux altijd een positieve draai te geven aan alle rampen waar een vigneron nu eenma...

Lees verder
Terugblik op Bordeaux En Primeur 2021

Door Job Joosse, 10 mei 2022

Terugblik op Bordeaux En Primeur 2021

Op zondagavond 24 april vertrokken we met ons Okhuysen proefteam vol enthousiasme naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar 2021 te gaan proeven. Eindelijk weer op reis! Xavier nam Jonna en Menno onder zijn hoede, terwijl ik mijn eigen proefprogramma had. Op deze wijze konden we gezamenlijk nog breder proeven; hetgeen in dit jaar niet overbodig was. Op maandagochtend 25 april begon ik met de complete ...

Lees verder
Terug in de tijd

Door Pieter Nijdam, 30 april 2022

Terug in de tijd

We gaan dertig jaar terug in de tijd. Het is voorjaar in de Médoc. Voor mij en een vriendinnetje alle reden om de koffers te pakken en met de Kever naar het zuiden af te dalen. Mijn vriendin was er nog nooit geweest, maar ze wilde graag zelf checken wat er waar was van alle sterke verhalen die ze had gehoord over mijn reisjes naar Bordeaux. Ik deed dat al tien jaar en had inmiddels een ruime vrie...

Lees verder
Voor u weggelegd: Witte Bordeaux

Door Max Funcke, 15 april 2022

Voor u weggelegd: Witte Bordeaux

Misschien wel het best bewaarde geheim van Frankrijk. En dat is jammer, want witte bordeaux komt er in velen smaken. Fris en sappig in hun jeugd, kunnen sommige flessen ook uitstekend ouderen.De twee voornaamste druiven voor witte bordeaux zijn sauvignon blanc en sémillon. Sauvignon blanc is aromatisch, fris en levendig. Het is een zeer herkenbare druif, verantwoordelijk voor vermaarde wijnen ...

Lees verder
Oude liefde roest niet

Door Aad Kuijper, 3 april 2020

Oude liefde roest niet

Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...

Lees verder
Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Door Job Joosse, 10 april 2018

Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.Oogstjaar 2018 Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de ...

Lees verder
Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Door Job Joosse, 21 april 2018

Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Nog niet eerder keek ik met zo veel nieuwsgierigheid uit naar een oogstjaar Bordeaux dan 2017. Wat konden we verwachten? Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liepen de wijnstokken voor op schema. Alles wees er op dat het een vroege oogst zou worden. Het meteorologisch onheil trof Bordeaux in 2017 bijzonder hard. Eind april sloeg een voorjaarsvorst verwoestend toe ...

Lees verder
Reisverslag Bordeaux

Door Xavier Kat, 9 april 2018

Reisverslag Bordeaux

Het is begin april. Tijd voor onze jaarlijkse reis naar Bordeaux om het jongste oogstjaar te proeven. 2017 staat vijf dagen lang voor ons klaar om geproefd te worden. Het gaat hier om fustmonsters, van het vat getrokken, want 2017 zit pas aan het begin van zijn opvoeding en verblijft het komende jaar nog op vat. We proeven dus uiterst jonge wijnen, iets wat niet heel gemakkelijk is als je dit niet...

Lees verder
Groot jaar met klassieke klasse!

Door Job Joosse, 1 mei 2017

Groot jaar met klassieke klasse!

Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaa...

Lees verder
2016 nog mooier dan 1982?

Door Louis Kat, 1 mei 2017

2016 nog mooier dan 1982?

“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken. Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen. Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt. Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excelle...

Lees verder
Fotoverslag Bordeaux 2016

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Fotoverslag Bordeaux 2016

Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...

Lees verder
Een onverwacht hemels jaar!

Door Xavier Kat, 14 april 2017

Een onverwacht hemels jaar!

Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...

Lees verder
'Les Petits Crus 2015’

Door Xavier Kat, 31 Mei 2016

'Les Petits Crus 2015’

Het gonsde al maanden in Bordeaux. Er stond iets moois op stapel; 2015 zou het beste jaar worden sinds het grootse 2010. Opnieuw een topjaar eindigend op een vijf. Naarmate de primeurweek – de eerste echte proef op de som voor professionals – naderde, voelden we de spanning stijgen. De eerste week van april was het zover. Vanuit de hele wereld trokken journalisten en importeurs naar Bordea...

Lees verder
Bordeaux maakt grote indruk

Door Larry Renardel de Lavalette , 26 april 2016

Bordeaux maakt grote indruk

Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen! Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margau...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2015!

Door Job Joosse, 25 april 2016

Bordeaux oogstjaar 2015!

De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld dur...

Lees verder
Centrum van de wereld

Door Xavier Kat, 21 april 2016

Centrum van de wereld

Op inkoopreis gaan is een van de leukste dingen van het wijnvak. Iedere reis heeft zijn charme, maar die naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar te proeven, blijft heel speciaal. Zeker voor mij persoonlijk. Midden jaren negentig woonde en werkte ik vijf jaar lang in deze prachtige stad. In die jaren kwam mijn vader vanuit Nederland iedere eerste week van april naar mij toe, en proefden we samen...

Lees verder
Proefnotities van een leek.

Door Aad Kuijper, 10 april 2016

Proefnotities van een leek.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een lastige relatie met Bordeaux. Een van mijn mooiste wijnervaringen was een Latour ’82 en dat is meteen het probleem. Tegen de tijd dat ik geld begon te verdienen was Bordeaux onbetaalbaar geworden. Het alternatief was een Chateau Migraine 1961 Premier Cru Declassé.Bordeaux had mij vanuit zijn ivoren Latour veroordeeld tot de supermarkt en daarmee b...

Lees verder
Bordeauxcampagne 2015

Door Xavier Kat, 24 maart 2016

Bordeauxcampagne 2015

Bordeaux 2015: een extra spannende campagne Bordeaux lijkt het beste oogstjaar sinds 2010 te hebben geproduceerd. De verwachtingen voor een goede verkoop zijn daarmee in Bordeaux direct hooggespannen. De eerste week van april reizen wij weer met een proefteam af naar Bordeaux om het meest recente oogstjaar van het vat te proeven. Voor ons is dat een belangrijke eerste eigen kijk op het 201...

Lees verder
Update Bordeaux

Door Xavier Kat, 10 juni 2015

Update Bordeaux

Zelf ben ik net terug van een bezoek van een paar dagen aan Bordeaux. Het is reuze interessant om het jongste jaar enkele maanden na de primeurproeverijen opnieuw te proeven. Eigenlijk sowieso een betere periode om deze wijnen te proeven; de wijnen hebben een langere opvoeding achter de rug, er zijn al meer definitieve assemblages en de wijnen zijn beter in balans in deze fase. Wat mij opviel...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2014

Door Job Joosse, 9 april 2015

Bordeaux oogstjaar 2014

“Het grootste jaar van de kleine jaren of het kleinste jaar van de grote jaren?”Paul Pontallier, Château Margaux.  Al voordat de week van de ‘en primeur'-proeverijen aanving werd er dit jaar al veel over het nieuwe oogstjaar gesproken en gespeculeerd. De spanning was te voelen bij de châteaux, de negociants en de internationale importeurs. Na drie moeizame 'en primeur'-campagn...

Lees verder