Groot jaar met klassieke klasse!

Groot jaar met klassieke klasse!

Door Job Joosse | 1 mei 2017

Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaan wij daarom zelf naar Bordeaux om de wijnen te proeven en te beoordelen. Alleen dan kunnen we ons een echt goed beeld vormen over de kwaliteit en komen tot een zorgvuldig advies aan onze klanten. Het proeven ‘en primeur’ vergt opperste concentratie. Een goede kennis van de châteaux, hun terroir en hun stijl is belangrijk en helpt bij het komen tot een juiste beoordeling.

De droge witte wijnen uit Pessac-Léognan waren prachtig met enkele uitzonderlijke uitschieters. In Sauternes en Barsac zijn wederom uitstekende wijnen gemaakt, al is de kwaliteit hier iets meer heterogeen. Voor de rode wijnen was 2016 een droomjaar. De uitdagende condities tijdens het groeiseizoen bleken achteraf de kwaliteit juist in de kaart te spelen.

Wat te verwachten van de rode wijnen in een groot jaar als 2016?

Het oogstjaar 2016 heeft de unieke eigenschap dat structuur wordt gekoppeld aan fruitexpressie en fraîcheur. Zowel op de rechteroever als op de linkeroever. Wijnen met een groot bewaarpotentieel, maar vooral drinkbaarheid! De rijpheid is in de aanzet prachtig te proeven. De cabernet-sauvignon gedomineerde wijnen uit de Médoc (en Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe in het bijzonder) zijn hiervan het mooiste voorbeeld in 2016. De cabernet-sauvignon heeft een perfecte rijpheid behaald onder ideale omstandigheden. Zonnig en droog weer, zonder overmatige hitte. De producenten konden geduldig het voor hun ideale oogstmoment afwachten. Een luxe die Bordeaux zeker niet elk jaar gegeven is.

Alle druiven zijn in 2016 onder perfecte condities binnengehaald. Zo kunnen er uitgekiende assemblages gemaakt worden (in Bordeaux bestaan de assemblages vaak uit twee tot vier verschillende druivensoorten) die een perfecte weergave zijn van het terroir. Het werken met verschillende druivenrassen, ieder met hun specifieke rijpingstijd, biedt in de kleine jaren een vangnet. In een groot jaar zoals 2016 leidt het tot een subliem samenspel, waar de verschillende karakteristieken van de druivenrassen elkaar perfect aanvullen!

Ook in Bordeaux is net als elders de trend voor meer elegantie duidelijk waarneembaar. Kortere maceraties en zachtere extracties van de tannine en kleurstoffen zijn duidelijk te proeven in veel rode wijnen. De wat koelere fermentaties geven wijnen met een bijna florale fruitexpressie. De tanninen in 2016 zijn in bijna alle gevallen zwoel en prachtig rond. Vroeger waren de extracties krachtig met veel warmte om zoveel mogelijk kleurstoffen en tanninen te onttrekken. Dit gaf, zeker in de jeugd, ingetogen wijnen met een bijna inktachtige kleur en stevige, soms bittere tanninen.

De ‘Grand Vins’ van de topchâteaux lieten een prachtige concentratie, zuiverheid, balans en kracht zien. Fijne tanninen en veel kleur. Nu al gelaagdheid en sensueel rood en zwart rijp fruit. Het hout geeft subtiele tonen van toast, brioche, vanille en specerijen. Door de frisse zuren die voor het oogstjaar zo typerend zijn, is de afdronk sappig en krijgen de wijnen extra lengte. Het niet al te hoge alcoholgehalte geeft de wijnen een klassieke klasse.

De trend om een kleiner aandeel eerste wijn te maken is met 2016 ook opvallend te noemen. Hiermee wordt de kwaliteit van de eerste wijn nog verder verbeterd met als bijkomend voordeel (voor de châteaux) nog grotere exclusiviteit. Het oogstjaar 2016 is hierdoor ook uitermate geschikt om zogenaamde tweede wijnen te kopen. Perceelselecties, leeftijd van aanplant en daarna vatenselecties bepalen de assemblages. De tweede wijnen smaakten veelal verrukkelijk! Niet de kracht en de intensiteit zoals die van de grand vin, maar het opulente fruit en de toegankelijkheid maakt deze wijnen verleidelijk en jonger al uitstekend te drinken.

Het oogstjaar 2016 leent zich ook uitstekend om ‘petit châteaux’ in te slaan. In de gehele Bordeauxstreek is de kwaliteit hoog. Zoals aangegeven, hebben de wijnen structuur en mooie frisse zuren voor bewaarpotentieel en een zuivere fruitexpressie voor toegankelijkheid. Als 2016 net zoals mijn geboortejaar 1982 wordt, zoals het belooft, gaan de wijnen gedurende hun hele ‘carrière’ schitterend smaken!

Als ik mijn proefnotities terug lees, valt op dat de algehele kwaliteit uitzonderlijk hoog is. Onderstaand de lijst met mijn mooiste wijnen en de meest opvallende wijnen van 2016.

Mijn persoonlijke absolute top:
Château Cheval Blanc, Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé A
Château Haut-Brion, Pessac-Léognan Premier Grand Cru Classé
Château Montrose, Saint-Estèphe Deuxième Grand Cru Classé
Château Latour, Pauillac Premier Grand Cru Classé
Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien Deuxième Grand Cru Classé
Vieux-Château-Certan, Pomerol
Château Trotanoy, Pomerol
Château La Fleur-Pétrus, Pomerol
Château d'Yquem, Sauternes - 1er Cru Classé Supérieur
Château Léoville-Las Cases, Saint-Julien Deuxième Grand Cru Classé
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac Deuxième Grand Cru Classé
Château Palmer, Margaux Troisième Grand Cru Classé
Château La Mission Haut-Brion, Pessac-Léognan Cru Classé
Château Calon-Ségur, Saint-Estèphe Troisième Grand Cru Classé
Château Canon, Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé
Château Figeac, Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé B

Opvallend goed:
Château Grand-Puy-Lacoste, Pauillac
Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan rouge
Château Giscours, Margaux
Château Latour à Pomerol, Pomerol
Château Léoville Barton, Saint-Julien
Château Lynch-Bages, Pauillac
Château Lafon-Rochet, Saint Estèphe
Château Tronquoy Lalande, Saint-Estèphe
Château La Grave à Pomerol, Pomerol
Château Gazin, Pomerol
Château Talbot, Saint-Julien
Château Clos du Marquis, Saint-Julien
Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc
Château Lalande-Borie
Château Haut-Marbuzet, Saint-Estèphe