2016 nog mooier dan 1982?

2016 nog mooier dan 1982?

Door Louis Kat | 1 mei 2017

“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken.
Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen.
Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt.
Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excellent”?
Gelijkwaardige waarderingen in de uitgestrekte regio van Bordeaux komen weinig voor, want de klimatologische verschillen kunnen in de Médoc nu eenmaal anders zijn dan in Saint-Emilion of Pomerol. Soms is de merlot rijper dan de cabernet-sauvignon of de cabernet franc en laat de petit verdot het afweten. Betekent dat er van homogeniteit in Bordeaux nooit sprake kan zijn?
Het oogstjaar 2016 bewijst het tegendeel!

De eerste wijn die ik tijdens de “primeur-week” proefde was meteen raak. Het betrof hier Château Maucamps, die een imponerend bessenfruit presenteerde, met rijpe, zachte tanninen en een ongekende frisheid in de finale.

De opvallende frisheid deed me meteen denken aan het oogstjaar 1982, dat ik nog steeds beschouw als het beste van de afgelopen vijftig jaar. Niet voor niets werd dit jaar in Frankrijk wel “l'année du centenaire” genoemd.
Wat mocht ik na het proeven van deze relatief “kleine” Haut-Médoc van de grands crus verwachten? Het werd een twee-dagen-durende zegetocht op de linkeroever met bezoeken aan toonaangevende châteaux in Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Ik kwam in een juichstemming en proefde eigenlijk alleen maar heerlijke, expressieve wijnen. Ik had de neiging de wijnen door te slikken. Eén ding was duidelijk: naast de cabernet-sauvignon speelden ook de druiven merlot, cabernet franc en petit verdot een hoofdrol. Een onwaarschijnlijk mooi jaar met rijpe tanninen, geheel in balans en nu, na enkele maanden houtrijping, al verleidelijk.

De euforie over het jaar 2016 zette zich voort op de rechteroever. Ook in Pomerol en Saint-Emilion werden magistrale wijnen gemaakt. Hebben sommige producenten in Saint-Emilion de neiging wijnen met te veel extractie te maken, in 2016 zijn het vooral wijnen met een elegante, frisse textuur en imponerend fruit.

Ook in de Graves en Pessac-Léognan werd ik verrast door een veelheid aan schoonheden en opnieuw deed het jaar 2016 mij denken aan 1982!

Terug uit Bordeaux raadpleegde ik mijn proefverslag dat ik in 1983 (over oogstjaar 1982) maakte.
Letterlijk schreef ik toen:
'Nog nooit proefde ik zo veel overrompelende wijnen. De kleur is diepdonker, bijna tegen zwart aan. Het zoete cassisfruit harmonieert met de rijpe tanninen en de wijnen proeven heel open en fris'.
Ik stelde mezelf in dit proefverslag ook een vraag: 'Zal het aangename fruit worden afgebouwd en de tanninen de overhand krijgen? Zal 1982 een goed bewaarjaar worden?'
Onlangs dronk ik 1982 Château Léoville-Las-Cases. Nog steeds héél groot en vol rijp fruit!!

Was er dan niet één minpuntje in 2016?
2016 is voor Sauternes ook een goed jaar. Maar..., sommige wijnen misten net iets aan spanning. Precies zoals in 1982!!