Bordeaux oogstjaar 2015!

Bordeaux oogstjaar 2015!

Door Job Joosse | 25 april 2016

De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld durft te geven met bescheiden prijsverhogingen voor hun wijnen, zal dit de gehele Bordeaux een enorme impuls geven. De prijzen mogen iets stijgen, maar vooral niet te veel!

Het gejubel in Bordeaux begon al in de zomer van 2015. Op de belangrijke momenten liet het weer zich van zijn beste kant zien: het was vroeg in april al heet en zonnig, wat de uitloop van de knoppen ten goede kwam. Eind mei en begin juni boden dankzij stabiel en zonnig weer ideale omstandigheden voor de bloei. Tijdens de maand juli was het heet. Dit veroorzaakte hier en daar wat hittestress voor de wijnstokken. Een aantal kleine buien eind juli en begin augustus zorgde voor een welkome slok water en een goed verloop van de 'veraison' (kleurverandering van de druiven van groen naar blauw). De weersomstandigheden in augustus waren iets turbulenter, maar vormden geen groot gevaar voor de kwaliteit van de druiven. Door het warme weer en veel lange, zonnige dagen konden de druiven winnen aan concentratie van kleurstoffen, smaakstoffen en een goede opbouw en rijpheid van de tanninen.  

Vlak voor de oogst trok er een enorme bui van het noorden van de Médoc richting Saint-Julien. Het gevolg hiervan is dat in de Médoc en een deel van de Haut-Médoc de kwaliteit wat heterogener is. De goede terroirs met een drainerende kwaliteit hebben dit zware weer goed doorstaan en verloren nauwelijks aan opgebouwde concentratie.

Ook in Bordeaux is goed te merken dat het de trend is om wijnen met meer elegantie en minder extractie te maken. Er wordt steeds minder overrijp fruit geoogst en het juiste moment van rijpheid wordt per perceel zorgvuldig gevolgd. Steeds meer châteaux kiezen er bewust voor om de vinificatie meer te begeleiden dan te beïnvloeden, om een perfecte weergave van het terroir en het specifieke oogstjaar te laten zien. In een warm en droog jaar als 2015 resulteert dit in wijnen met een perfecte concentratie, maar ook met frisheid, doordrinkbaarheid en spanning, precies wat men mag verwachten van een grote bordeaux.

Veel van de topchâteaux zijn in de afgelopen jaren overgegaan op biologische of zelfs biodynamische wijnbouw. Margaux, Palmer, Latour en natuurlijk trendzetter Pontet-Canet, laten met veel trots weten dat zij volledig biologisch-dynamisch werken om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren, door het natuurlijke evenwicht in de wijngaard te herstellen en de gezondheid van de wijnstok te bevorderen. In verschillende wijngaarden ploegen stevige paarden fotogeniek de rijen tussen de stokken door tijdens de primeurproeverijen. Dit terwijl enkele jaren geleden het grootste deel van de Bordelais nog schouderophalend naar de bioboeren keek.

Petit Châteaux

Op maandagochtend begonnen wij onze eerste proefafspraak op Château Maucamps, dicht tegen de appellatie Margaux aan. Een perfecte graadmeter voor de kwaliteit van een oogstjaar. Op Maucamps proefden wij direct indrukwekkende wijnen met een verrukkelijke Château Lescalle, Clos de May en een Château Maucamps van Grand Cru Classé-kwaliteit. De algehele kwaliteit van de ‘kleine’ bordeauxs was groot. Wijnen met kracht, rijp fruit en structuur. Wijnen die jong plezier gaan geven en evengoed een uitstekend bewaarpotentieel gaan laten zien.

Tweede wijnen

De tweede wijnen van de topchâteaux laten in 2015 een buitengewoon hoog niveau zien. Waar de Grand Vins over het algemeen concentratie, structuur en potentieel laten zien, laten de tweede wijnen heerlijk voluptueus fruit alsmede complexiteit en toegankelijkheid zien.

Haut-Médoc, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe

Door de zware regenval vlak voor de oogst is iets meer voorzichtigheid geboden bij de wijnen uit de Haut-Médoc, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. De beste terroirs hebben prachtige wijnen voortgebracht met een mooie klassieke rijpe stijl, prachtig fruit en mooie ronde tannines.

Margaux

De condities in Margaux waren perfect in 2015. De zware buien trokken langs ten noorden van de Médoc en hebben Margaux dus niet bereikt. Het gehele seizoen zaten de weersomstandigheden mee. De wijnen uit Margaux zijn buitengewoon krachtig, maar missen soms wat zuurgraad en daarmee frisheid. De wijnen met een goede balans zijn indrukwekkend met heerlijk zwoel en krachtig zwart fruit, structuur en lengte.

Graves en Pessac-Léognan

De rode Pessac-Léognan is in de loop der jaren een persoonlijke favoriet van mij geworden. De wijnen laten veelal krachtig rood fruit zien en een bepaalde verfijnde expressiviteit die mij zeer aanspreekt. In de elegante jaren geeft dit frisse wijnen met pit en karakter. In een krachtig en rijp jaar als 2015 geeft dit wijnen met complexiteit en een immense spanning.

Pomerol en Saint-Emilion

De hoogste en meest homogene kwaliteit is gemaakt in Pomerol en Saint-Emilion. De weersomstandigheden waren absoluut perfect en overal is prachtig rijp en gezond fruit geoogst. De kwaliteiten van de mooiste terroirs weerspiegelen dit dan ook met buitengewoon grote wijnen. Op de proeverijen van Pomerol en Saint-Emilion valt de zuiverheid en immense concentratie van de wijnen op. Hoogstens de verschillen in vinificatie en opvoeding kunnen aanleiding geven tot meningsverschillen of een wijn interessant wordt bevonden of niet.

Sauternes en Barsac

Ook in Sauternes en Barsac waren de weersomstandigheden uitstekend. Een hete zomer met op de juiste momenten een regenbui zorgde voor een vroege eerste 'tri' (plukronde), veelal reeds  begin september. De verschillende plukrondes duurden tot eind oktober met wederom warm en droog weer met op de juiste momenten een regenbui die de botrytis bevorderde. De sauternes en barsacs laten veel rijkdom en weelderigheid zien met ingemaakt citrusfruit en prachtige botrytistonen. De wijnen hebben een mooie, klassieke stijl met fraicheur en een schitterende balans.

Mijn persoonlijke favorieten van het oogstjaar 2015

Grootste wijnen van het jaar:
Margaux, La Mission Haut-Brion, Haut-Brion, Pétrus en Léoville-Las-Cases

Runners-up:
Lafite, Latour, Mouton, Montrose, Pontet-Canet, Fleur-Pétrus, Trotanoy, Pichon-Comtesse, Figeac, Vieux-Château-Certan, Haut-Bailly, Rauzan-Ségla, Lynch-Bages, Yquem

Buitengewoon mooie wijnen met een veelal goede prijs – kwaliteit:
Gran-Puy-Lacoste, Domaine de Chevalier, Talbot, Giscours, Latour à Pomerol, De Fargues en Doisy-Daëne

Het oogstjaar 2015 is over de hele breedte van zeer hoog niveau. Het combineert rijpheid en toegankelijkheid met veel structuur en bewaarpotentieel. Het is een jaar dat feilloos in het rijtje grote jaren past met zijn eigen charme, stijl en karakteristieken. De prijzen gaan de reputatie en koopwaardigheid van het jaar bepalen.