Bordeaux maakt grote indruk

Bordeaux maakt grote indruk

Door Larry Renardel de Lavalette | 26 april 2016

Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen!

Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margaux - 3me Grand Cru Classé) proeven wij Blason d’Issan (2e wijn) en de Grand Vin. Deze wijnen blinken uit in elegantie en verfijning. De prijs-kwaliteitverhouding maakt de wijnen extra interessant. We rijden door naar de ‘buren’, het statige Château Palmer (Margaux - 3me Grand Cru Classé) met zijn kenmerkende spitstorentjes. Hun 2015 Margaux is haast overweldigend. We proeven rijp rood fruit en zachte, rijpe tanninen. Even vragen we ons af: “kan het nu nog mooier worden?”. Maar al snel worden we opnieuw positief verrast. Bij het proeven op Château Margaux vallen we zelfs allen even stil. Wat een prachtige wijn! Al bij de eerste snif en slok realiseer ik mij dat we hier met een heel grote Château Margaux te maken hebben. Een onvergetelijke wijn!

Onze route vervolgt zich naar Château Ducru-Beaucaillou (Saint-Julien - 2me Grand Cru Classé) en vervolgens naar Grand-Puy-Lacoste (Pauillac - 5me Grand Cru Classé). Hier proeven we pauillac zoals pauillac is bedoeld: intens, krachtig en met een enorme lengte.

Een nieuw hoogtepunt bereiken we op Château Montrose. De 2015 is intens geconcentreerd en heeft ongelooflijk veel te bieden. Voor mij het bewijs dat een groot terroir tot veel in staat is; in september regende het hier immers overvloedig, maar de wijn lijkt hier geen enkele last van hebben ondervonden. In plaats van alle nuances op te schrijven, noteer ik alleen “geniale wijn!”. Soms is dat gewoonweg genoeg.

Het is inmiddels laat in de middag als we Château Haut Marbuzet bezoeken, waar ons een donker gekleurde wijn wordt gepresenteerd met een aantrekkelijk fruit. Deze normaliter stevige saint-estèphe komt dit jaar wat vriendelijker over. Vervolgens haasten we ons naar Château Sociando-Mallet, de laatste stop van deze dag. Zij zijn al ongeduldig aan het bellen waar we toch blijven. Gelukkig wachten ze op ons en we constateren dat Château Sociando-Mallet wederom een bijzonder mooie wijn heeft gecreëerd. Stelt dit domein ooit teleur?

De rechteroever op onze tweede proefdag

Op onze tweede proefdag exploreren we de ‘rechteroever’. We starten bij Jean Pierre Moueix in Libourne en worden hartelijk welkom geheten door vader en zoon Moueix, die in hun doen en laten als twee druppels water op elkaar lijken. In een kleine proefruimte staan vijftien wereldberoemde wijnen op ons te wachten. Al snel zijn we overtuigd van het hoge niveau van het oogstjaar 2015 in Saint-Emilion en Pomerol. Voor iedere wijnliefhebber is deze sessie als een droom; we proeven Trotanoy, La Grave, Lafleur Gazin, Latour à Pomerol, La Fleur Pétrus en Bel-Air Monange.

Ruim twintig jaar geleden proefde ik voor het eerst Trotanoy en ik kan me dit moment nog levendig herinneren. Die ervaring is één van de mooiste uit mijn persoonlijke wijngeheugen. Dit gevoel en de smaaksensatie van destijds beleef ik nu opnieuw. De 2015 Trotanoy zorgt voor een nieuwe onvergetelijke wijnervaring.

Wat een indrukken heb je te verwerken tijdens zo’n reis. En voorlopig gaan we nog even door: we rijden naar Saint-Emilion, en wel naar het hoogste niveau in zowel letterlijke als figuurlijke zin. Bovenaan het plateau ligt het prachtige Château Ausone (Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé A), waar we wijnen met een mooi geconcentreerd fruit proeven. Bij Cheval Blanc, de andere 1er Grand Cru Classé A, noteren we enkel superlatieven: hier is het jammy-achtige fruit verleidelijk lekker, en de tanninen zijn prachtig verweven in de wijn en voelen ragfijn aan.

Na deze degustatie worden wij uitgenodigd om - eveneens op Château Cheval Blanc - het nieuwe oogstjaar Château d’Yquem te komen proeven. Uit een moderne koeler wordt de fles gepakt, en het unieke vloeibare goud wordt zorgvuldig ingeschonken. Opnieuw vallen we stil… Wat een prachtig vak hebben we toch.

Onze derde proefdag

Het is woensdagochtend, de helft van de reis zit erop en we vragen ons stilletjes af wat voor moois we nog allemaal gaan proeven. Vandaag starten we op het sprookjesachtige Château Pichon-Longueville Comtesse (Pauillac - 2me Grand Cru Classé), waar we in een mooie glazen ruimte met prachtig uitzicht op een waterig ochtendzonnetje Réserve de la Comtesse (2e wijn) en de Pichon-Longueville Comtesse proeven. In de neus is de laatstgenoemde wijn nog wat gesloten, maar wat een intensiteit, geconcentreerd sap, rijkdom en lengte!

De volgende afspraak is bij Château Latour (Pauillac - 1er Grand Cru Classé), pal naast Pichon-Longueville Comtesse, en herkenbaar door zijn iconische torentje midden in de wijngaard. Aan een te kleine tafel staan vervolgens veel proevers van verschillende nationaliteit foto’s te maken van de indrukwekkende serie die ons wordt voorgezet: 2015 Pauillac; 2015 Fort de Latour; 2015 Latour; 2010 Pauillac; 2009 Fort de Latour en een magische 2000 Latour. Hier realiseren we ons eens te meer wat een enorm bewaarpotentieel deze wijnen hebben. Zelfs de 2000 Latour proeft nog altijd jong en vitaal.

Bij Château Léoville-Las Cases concentreren wij ons op zes wijnen. De ‘Grand Vin’ van Léoville staat in de top 5 staat van mijn mooiste wijnervaringen ooit. Ook dit moment weet ik nog feilloos te beschrijven. Het is niet eenvoudig om een jonge Léoville te kunnen beoordelen, maar plots had ik weer die geur en smaak ’te pakken’ die in mijn geheugen stonden gegrift. Wijn is emotie en soms een heel mooie!

Tussen deze kleine proeverijen door, bezoeken we de proeverijen georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux, waarbij op gastchâteaus alle belangrijke wijnen uit de appellation te proeven zijn. De proeverij van Margaux maakt daarbij veel indruk.

Deze proefdag sluiten we af bij Mouton Rothschild, waar een schitterende serie aan beroemde namen als d'Armailhac, Clerc Milon, Petit Mouton en Mouton Rothschild op ons staat te wachten. Ook deze dag eindigen we met een zeer tevreden gevoel over oogstjaar 2015.

En we sluiten af met Haut-Brion!

Donderdag – de laatste officiële proefdag - gaan we naar het statige château van Haut-Brion. Het is ons inmiddels duidelijk geworden dat in Pessac-Léognan topwijnen zijn gemaakt en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wanneer we persoonlijk worden ontvangen en mogen plaatsnemen in de proefruimte. De glazen worden ingeschonken met verschillende rode en witte wijnen en we beginnen voorzichtig met het proeven van de eerste rode wijn. Het is Le Dragon de Quintus en deze weet ons direct te verrassen met een aantrekkelijk rijp rood fruit in geur en smaak en een mooie en lange afdronk. Deze proeverij is als de Bolero van Ravel. Het begin is klein, maar beeldschoon en zuiver, bouwt langzaam en steeds duidelijker op, zwelt aan en nadert de apotheose. Ik proef La Mission Haut-Brion en vraag me af of ik nu luister naar de laatste seconden van de Bolero? Wat een kracht, verfijning, fluwelige tanninen en wat een enorme lengte in de afdronk. Deze wijn is onvoorstelbaar mooi en beslist de mooiste wijn tot op heden. La Mission Haut-Brion weet werkelijk een onvergetelijke indruk achter te laten… de climax is daar!

Met een hoofd vol nieuwe wijnervaringen en een proefboekje vol met notities en waarderingen, keren we terug naar Nederland. De altijd indrukwekkende reis was dit jaar wel erg bijzonder. Het niveau van 2015 ligt hoog, veel domeinen hebben zichzelf overtroffen. We genieten na van de vele fantastische wijnemoties, en zullen de ontwikkelingen op de Bordelaise markt de komende tijd met nog meer interesse volgen. Mocht u straks, bij het verschijnen van ons aanbod, meer willen weten over wijnen uit ons aanbod? Ik zal u met heel veel plezier informeren!