Reisverslag Bordeaux

Reisverslag Bordeaux

Door Xavier Kat | 9 april 2018

Het is begin april. Tijd voor onze jaarlijkse reis naar Bordeaux om het jongste oogstjaar te proeven. 2017 staat vijf dagen lang voor ons klaar om geproefd te worden. Het gaat hier om fustmonsters, van het vat getrokken, want 2017 zit pas aan het begin van zijn opvoeding en verblijft het komende jaar nog op vat. We proeven dus uiterst jonge wijnen, iets wat niet heel gemakkelijk is als je dit niet eerder hebt gedaan. Maar ons proefteam, bestaande uit Job Joosse, mijn vader Louis Kat en ik, heeft inmiddels vele jaren ervaring. Voor mij zelf geldt dat het alweer het 24ste oogstjaar is dat ik ‘en primeur’ ga proeven. Mijn vader kan daar nog eens twintig jaar bij optellen.

Zoals ieder jaar is het vooraf weer spannend wat het nieuwe jaar gaat brengen. Natuurlijk hebben we al de nodige informatie over het jaar ontvangen en hebben we hierdoor ons reeds een beeld kunnen vormen. Het proeven gaat dit beeld de komende week compleet maken.

2017 is het jaar dat komt na de exceptionele oogstjaren 2015 en 2016, wat de uitdaging voor het jongste oogstjaar extra groot maakt. Maar 2017 is vooral het jaar van de grote vorst, de grootste vorst sinds 1991 en dat op sommige plekken doet denken aan de verwoestende kou van 1956. Op sommige plekken kon in 2017 zelfs helemaal geen wijn worden gemaakt. Er is gemiddeld genomen 40% minder wijn gemaakt. De grootste schade is toegebracht op de rechteroever, in en rond Saint-Emilion. Ook in Sauternes en Pessac-Léognan, ten zuiden van Bordeaux, was de schade enorm. Ten noorden van Bordeaux, in de Médoc, met name in de herkomstgebieden Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe, heeft de vorst minder invloed gehad. Margaux is daarentegen wel geraakt, evenals het uiterste noorden van de Médoc.

De vorst heeft dus een grote invloed gehad op het jaar en heeft gezorgd voor veel heterogeniteit. Los van de vorst verliep de rest van het jaar rustiger, al was juli koeler en natter dan gewenst. Ook regenbuien in september, lieten afhankelijk van de locatie hun sporen na...

Vandaag beginnen we met proeven op de linkeroever, in de Médoc, en proberen we de eerste nuances aan te brengen in onze informatie.