Update Bordeaux

Update Bordeaux

Door Xavier Kat | 10 juni 2015

Zelf ben ik net terug van een bezoek van een paar dagen aan Bordeaux. Het is reuze interessant om het jongste jaar enkele maanden na de primeurproeverijen opnieuw te proeven. Eigenlijk sowieso een betere periode om deze wijnen te proeven; de wijnen hebben een langere opvoeding achter de rug, er zijn al meer definitieve assemblages en de wijnen zijn beter in balans in deze fase. Wat mij opviel tijdens dit bezoek is dat de producenten nog meer vertrouwen lijken te hebben in de kwaliteit van het jaar. Zoals u weet, waren de groeiomstandigheden gedurende de seizoenen in 2014 op zijn zachtst gezegd lastig. Het jaar werd echter gered door een geweldige nazomer. De grote vraag voor iedereen was of een mooi naseizoen een potentieel moeilijke oogst nog voldoende goeds kan brengen. Op papier waarschijnlijk niet, maar Bordeaux lijkt in 2014 écht op het allerlaatste moment te zijn gered. Een groot voordeel van het jaar is dat de matige zomer heeft gezorgd voor veel frisheid in de wijnen, met mooie zuren en een evenwichtige rijpheid. Geen overrijpheid. De wijnen uit 2014 bezitten spanning, aromatische complexiteit en frisse, maar ook rijpe tanninen. Voor mij persoonlijk een heerlijk jaar, dat zich ook op termijn zal gaan bewijzen.

Zoals altijd, geldt dat er in lastige jaren de nodige niveauverschillen optreden. Voor 2014 geldt dit ook. Bij onze selectie zijn we dan ook zeer kritisch geweest; in eerste instantie vooral op de kwaliteit, maar tijdens de daadwerkelijk inkoop, ook op de prijs. ‘En Primeur’ kopen loont enkel als de ‘sortie-prijzen’ op een niveau zitten dat ruimte overlaat voor waardevermeerdering in de markt. Garanties daarop kunnen we natuurlijk nooit geven, maar in onze selectie hebben we daar wel heel kritisch naar proberen te kijken.

Een van de meest sprekende voorbeelden hiervan is Château Canon, premièr grand cru classé in Saint-Emilion. Canon is een heel groot terroir, waar altijd geweldige wijnen zijn gemaakt. In de jaren tachtig en negentig is het château door een moeilijke periode gegaan en gingen wijngaard en kelder achteruit. Sinds het begin van deze eeuw is er echter flink geïnvesteerd in het château en is de kwaliteit ieder jaar verder omhooggegaan. Hun 2014 is een van mijn persoonlijke favorieten en ik verwacht dat de prijs van de komende jaargangen alleen maar verder zal stijgen. Canon 2014 is daarmee een van de warme aanbevelingen!