Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Bordeaux 2018: Erg verleidelijk!

Door Job Joosse | 10 april 2018

Er is veel geschreven over het grote oogstjaar 2018. Vol spanning vertrokken wij daarom op zondag 31 maart naar Bordeaux! Is het oogstjaar echt zo mooi als de jubelende verhalen ons vertellen? Ons proefteam bestaat dit jaar uit Xavier Kat, gastproevers Aad Kuijper, Matthijs Moeken en mijzelf.

Oogstjaar 2018

Alle chateau-eigenaren zijn zeer opgetogen, toch hebben de weersomstandigheden van 2018 de chateaus de nodige hoofdbrekens gekost. Grof gezegd was de eerste helft van het groeiseizoen – tot half juli – heel erg nat; daarentegen was de tweede helft kurkdroog.

Van eind juni tot half juli zorgde het natte en warme weer voor een uitbraak van schimmel in de wijngaarden. Er moest hard gewerkt worden om dit goed onder controle te houden en veel chateaus hebben dan ook aanzienlijk lagere rendementen kunnen oogsten.

De droge tweede helft van het groeiseizoen heeft op veel plekken gezorgd voor een spectaculair goed jaar. Veel chateaus maken vergelijkingen met 1982, 1989, 1990, 2009, 2010, 2015 en 2016. De meest treffende vergelijking werd gemaakt door Henri Duboscq van Haut-Marbuzet, die ruim vijftig oogstjaren achter zijn naam heeft staan. Hij vergeleek 2018 met 1978 dat een zeer vergelijkbaar uitdagend groeiseizoen kende. Het grote verschil is echter dat men toen over onvoldoende inzichten beschikte in wijngaardmanagement, en ook over minder nauwkeurige apparatuur en technische kennis. Zo waren de druiven in 2018 perfect rijp, terwijl het daar in 1978 juist net aan ontbrak.

Alle druivensoorten die Bordeaux graag in zijn assemblages gebruikt, konden in 2018 op het gewenste moment en onder perfecte omstandigheden worden geoogst. Ook de laatrijpende druivenrassen cabernet-sauvignon en de - steeds vaker gebruikte - petit verdot werden perfect rijp geoogst. De aanhoudende warmte en droogte zorgden voor kleine druiven met veel concentratie, tanninen en kleurstoffen. De grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen hebben gezorgd voor een uitstekende opbouw van de smaakstoffen en behoud van zuren voor fraîcheur, spanning en balans in de wijnen. De wijnen die we proefden hadden naast veel kleur dan ook veel tanninen, maar deze waren ingepakt in een heerlijk rijp en opulent fruit! Hierdoor raakte ons smaakpalet na een dag van intensief proeven, niet volledig verzadigd.

Linker- of rechteroever?

Stilistisch valt Bordeaux uiteen in twee hoofdsoorten: de wijnen van de linkeroever – gedomineerd door de later rijpende cabernet-sauvignon – en die van de rechteroever – gedomineerd door de vroeger rijpende merlot. Omdat de kwaliteit per oever kan verschillen, wordt er jaarlijks gekeken welke van de twee het beste heeft gepresteerd. Op deze brandende vraag is in 2018 geen eenduidig antwoord te geven. De allermooiste wijnen die wij proefden kwamen zonder twijfel van de rechteroever. Echter de meest constante kwaliteit is gemaakt op de linkeroever. 2018 is wederom een jaar waarin de beste terroirs de beste wijnen hebben voortgebracht. Bodems die het overschot aan regenwater van het voorjaar vast kunnen houden en tijdens de daaropvolgende droogte aan de wijnplant teruggeven, zorgen voor een probleemloze rijping van druiven. Bodems die deze capaciteit niet of minder hebben, krijgen last van de droogte. Met name op de rechteroever waren er toch enkele wijnen te proeven die wat groene tonen en onrijpe tanninen hadden door de droogtestress. Ook jonge aanplant kon last hebben van de droogte aan het einde van het groeiseizoen.

Tweede wijnen

Tegenwoordig heeft nagenoeg elk chateau van naam en faam een tweede wijn. De tweede wijnen dienen om de kwaliteit van de ‘Grand Vin’ op een nog hoger niveau te krijgen. In de wijngaard worden perceelselecties gemaakt op basis van de terroir en de leeftijd van de wijnstokken. Daarna worden in de kelders de cuves en barriques (en tegenwoordig ook de ‘oeufs de noblot’ en amforen), tijdens de vinificatie en opvoeding nauwlettend in de gaten gehouden door de ‘maître de chai’. Alleen de beste wijnen en vaten worden gereserveerd voor de ‘Grand Vin’. De tweede wijn heeft niet de kracht en structuur van de ‘Grand Vin’, maar biedt meer fruitexpressie en kanal eerder heerlijk gedronken worden. De zuiverheid en klasse van de tweede wijnen is in 2018 van een opvallend hoog niveau! Op Château Cheval Blanc bijvoorbeeld was de tweede wijn Petit Cheval van een adembenemend hoge kwaliteit!

Houd onze aanbiedingen goed in de gaten voor de beste tweede wijnen met een vaak uitmuntende prijs–kwaliteit verhouding.

Blijf op de hoogte!

2018 is een geweldig oogstjaar geworden! De beste wijnen zijn spectaculair goed en kunnen wedijveren met de grootste wijnen uit de grote jaren. Daarnaast mag benadrukt worden dat oogstjaar 2018 een heerlijke voluptueuze stijl met veel fruit combineert met structuur en kracht. Deze wijnen gaan al jonger op dronk komen en hebben evengoed een groot bewaarpotentieel. Op alle niveaus zijn er prachtige wijnen gemaakt die ook de mensen die Bordeaux nog niet zo goed kennen, zullen verleiden en verbazen!

Nu is het wachten tot de eerste bordeauxprijzen ‘los’ komen. Na een moeizame campagne van het oogstjaar 2017, hebben wij de chateaus en handelaren op het hart gedrukt dat het succes van deze primeurcampagne zal vallen of staan met de prijzen. Als Bordeaux in dit jaar de prijsverhogingen in de hand weet te houden, zal 2018 een jaar zijn dat u beslist niet mag missen!

Ik houd u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en vanzelfsprekend voorzie ik u van persoonlijk advies bij vragen of wensen.

Persoonlijke updates tijdens de Bordeauxcampagne ontvangen? Laat het mij vooral weten via: job.joosse@okhuysen.nl of 023-5312240.

Top 10

Onderstaand mijn selecties met de beste wijnen van het oogstjaar 2018. Mijn absolute top 10 en daarna de beste wijnen uit de belangrijkste appellations (op volgorde van voorkeur).

Grootste wijnen van het jaar:
1. Château La Fleur-Pétrus, Pomerol
2. Pétrus, Pomerol
3. Château Cheval Blanc, Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé A
4. Château Trotanoy, Pomerol
5. Château Latour, Pauillac - 1er Grand Cru Classé
6. Château Haut-Brion, Pessac-Léognan - 1er Grand Cru Classé
7. Château La Mission Haut-Brion, Pessac-Léognan - Graves Cru Classé
8. Vieux Château Certan, Pomerol
9. Château Léoville Las Cases, Saint-Julien - 2me Grand Cru Classé
10. Château Montrose, Saint-Estèphe - 2me Grand Cru Classé

Beste prijs-kwaliteit – verrassingen:
1. Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc
2. Château La Grave à Pomerol
3. Château Bourgneuf-Vayron, Pomerol
4. Château Corbin, Saint-Emilion - Grand Cru Classé
5. Château de Fonbel, Saint-Emilion - Grand Cru
6. Château Potensac, Médoc
7. Château Chantegrive, Graves rouge
8. Château Maucamps, Haut-Médoc - Cru Bourgeois
9. Château Piche Leibre, Margaux
10. Château Barberousse, Saint-Emilion

Margaux
Château Margaux
Château Giscours
Château Malescot Saint-Exupery
Château Palmer
Château d'Issan
Château du Tertre
Château Prieuré-Lichine
Château Dauzac

Saint-Julien
Château Ducru-Beaucaillou
Château Léoville Poyferré
Château Gruaud-Larose
Château Saint-Pierre
Château Léoville Barton
Château Talbot
Château Gloria
Château Beychevelle

Pauillac
Château Pichon Longueville Comtesse
Château Mouton Rothschild
Château Pontet-Canet
Château Grand-Puy-Lacoste
Château Pichon-Longueville Baron
Château Lynch-Bages
Château Duhart-Milon
Château Clerc Milon
Château Pédesclaux

Saint-Estèphe
Château Calon Ségur
Château Cos d'Estournel
Château Haut-Marbuzet
Château Lafon-Rochet
Château Phélan Ségur

Pomerol
Château Hosanna
Château Latour à Pomerol
Château La Conseillante
Château Certan de May
Château Clinet
Château Gazin

Saint-Emilion
Château Ausone
Château Canon
Château Bélair-Monange
Château Pavie Macquin
Château Figeac
Château Clos Fourtet
Château La Gaffelière
Château Beau Séjour Becot
Château Canon La Gaffelière
Château Grand-Mayne
Château de Valandraud

Pessac-Léognan
Château Les Carmes Haut-Brion
Château Haut-Bailly
Domaine de Chevalier (rouge)
Château Smith-Haut-Lafitte
Château Pape-Clément