Bordeaux ‘En Primeur’ oogst 2020 gaat spoedig van start!

Bordeaux ‘En Primeur’ oogst 2020 gaat spoedig van start!

Door Job Joosse | 12-5-2021

Proeven in Bordeaux zit er momenteel niet in, maar dankzij onze zéér goede contacten met de chateaus en de handelshuizen stromen de proefflessen uit de wijnhoofdstad van de wereld bij ons binnen. Op ons kantoor in Haarlem kunnen we onder perfecte condities proeven met het hele proefteam. We verwachten in totaal meer dan 350 wijnen te ontvangen uit alle appellations, van grand cru classé tot bordeaux supérieur. De eerste grote proeverijen zitten er ondertussen op en we hebben een goede indruk van dit complexe en in alle opzichten bijzondere jaar.


De beste terroirs excelleren en hebben schitterende wijnen voortgebracht met een intense fruitexpressie, gelaagdheid en balans!

Weersomstandigheden 2020

Het bleek in veel opzichten een jaar van uitersten met ook grote verschillen tussen de appellations en zelfs tussen dorpen binnen de appellations. In de wijngaard waren er gedurende het hele groeiseizoen de nodige uitdagingen. Een extreem natte winter zorgde ervoor dat de bodems bij het begin van de lente verzadigd waren met water. Tijdens de winter, lente en de zomer lagen de gemiddelde temperaturen bijna constant hoger dan normaal. De wijngaarden liepen dan ook vroeg uit en vanaf het begin wees alles op een vroege oogst. Gedurende de zomer was er een aantal langere perioden van droogte en met hoge temperaturen, wat lokaal waterstress met zich meebracht. De bodems die in staat waren om wat vocht van de winter vast te houden profiteerden hier optimaal van. Regenbuien in mei, juni en augustus brachten het broodnodige water, maar het stormachtige en onvoorspelbare karakter van deze buien gaf ook uitdagingen. Halverwege augustus konden de witte druiven onder perfecte condities worden geoogst. Ook de merlot werd onder uitstekende condities binnen gehaald met vaak lage rendementen en veel concentratie. Vanaf half september werd het aanzienlijk koeler en kwam er ook veel regen. Dit zorgde ervoor dat de later rijpende cabernet-sauvignon niet overal met een perfecte rijpheid kon worden geoogst. Een rigoureuze selectie van de druiven was voor de cabernet op meerdere plekken van essentieel belang. Producenten die de beschikking hadden over een optische sorteertafel (die de laatste jaren nauwelijks werden gebruikt) waren dit jaar in het voordeel. Deze automatische sorteertafels werken zeer nauwkeurig en bovendien snel. Omdat er vaak meerdere percelen tegelijkertijd geoogst moesten worden, was snelheid een grote troef.


Smaakprofiel

Meer dan ooit speelde de terroir een rol in de kwaliteit van de druiven die geoogst werden. De bodems die in staat waren om de overvloed aan water in de winter en het voorjaar te draineren en toch ook tegelijk voldoende vast te houden voor de droogteperioden in de zomer, hebben uiteindelijk prachtige geconcentreerde druiven voortgebracht met veel kleurstoffen en tanninen. Aan het einde van het groeiseizoen waren er aanzienlijke verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen wat leidde tot een goede opbouw van geur- en smaakstoffen en behoud van frisse zuren voor balans. Zo biedt oogstjaar 2020 wijnen van een hoge kwaliteit met een grote aromatische expressie, concentratie en gelaagdheid. De kleurintensiteit en zwoele tanninen zorgen in combinatie met de fijne fraîcheur bij de beste wijnen voor een uitstekende balans. Deze combinatie staat ook garant voor een uitstekend bewaarpotentieel!

Door de lage rendementen is er minder wijn dan voorgaande jaren en de verwachting is dat de prijzen boven die van oogstjaar 2019 komen te liggen. De wereldwijde vraag naar het in alle opzichten bijzondere jaar 2020 zal groot gaan worden.

Mocht Bordeaux echter verstandig zijn en de prijzen op of rond het niveau van 2019 houden, dan zal 2020 een zeer koopwaardig oogstjaar zijn, waar op alle niveaus en in alle stijlen schitterende wijnen te vinden zijn! Het maken van de juiste selectie is in dit complexe jaar van groot belang. Onze expertise en ervaring wenden we aan om ons te focussen op de meest koopwaardige wijnen. Met een persoonlijk advies zijn we u altijd graag van dienst.

We zullen u in de komende tijd op de hoogte houden van de ontwikkelingen in Bordeaux!