'Les Petits Crus 2015’

'Les Petits Crus 2015’

Door Xavier Kat | 31 Mei 2016

Het gonsde al maanden in Bordeaux. Er stond iets moois op stapel; 2015 zou het beste jaar worden sinds het grootse 2010. Opnieuw een topjaar eindigend op een vijf. Naarmate de primeurweek – de eerste echte proef op de som voor professionals – naderde, voelden we de spanning stijgen. De eerste week van april was het zover. Vanuit de hele wereld trokken journalisten en importeurs naar Bordeaux om het nieuwste jaar vanuit het vat over de tong te laten gaan. Een week van intens proeven leerde ons het volgende: Ja, 2015 is een uitstekend jaar! In sommige gemeenten zelfs een exceptioneel jaar. Het groeiseizoen verliep dan ook bijna perfect.

Klimaat

Toch is het niet op alle plekken even geslaagd. Door droogte en warmte tijdens het groeiseizoen ontstond op sommige plekken met minder waterreserves, stress in de wijngaard, waardoor de rijping stopte. Buien in augustus losten dit probleem grotendeels op, maar niet overal. Regenbuien die net voor de oogst, eind september en begin oktober, vielen, en veel steviger van formaat waren (soms wel 130 millimeter in enkele dagen) , werden soms een spelbreker. De meeste regen viel in het noorden van de Médoc, terwijl het zuiden hier, net als de Libournais, nauwelijks last van had. Uiteindelijk was de schade gelukkig te overzien.

Selectie

Goed selecteren is wel een vereiste. Wanneer dit goed wordt gedaan, biedt 2015 een zee aan kwaliteit. Het aardige daarbij is dat in 2015 niet enkel de grote terroirs presteerden. Op alle niveaus vonden we fantastische wijnen. Reden te meer om u dit geweldige aanbod ‘Petits Crus Non Classés’ te doen!

Bekijk hier de lang verwachte petit Châteaux Bordeaux 2015!