Door Max Funcke, 13 oktober 2023
Fontalpino: wie geeft, zal ontvangen
Gioia Cresti van Fontalpino heeft een diep vertrouwen in de
symbiotische relatie die zij als wijnmaker heeft met het genereuze Toscaanse
landschap. Haar filosofie reflecteert het Latijnse adagium ’Do ut des’ (Ik
geef, opdat jij geeft), wat ook de naam is van haar meest gelauwerde wijn.
Gioia’s intuïtie en sensitiviteit voor wat iedere wijngaard nodig
heeft, vertalen zich in...
Lees verder
Door Max Funcke, 13 oktober 2023
Barbera van Villa Terlina: uit de schaduw van barolo
Barbera is een druif die vele vormen kan aannemen. Sommige
barbera’s zijn licht van kleur, met kersenfruit en strakke zuren. Andere zijn
donker, met hartige bitters en ferme tannine. En dan zijn er de wijnen van
Villa Terlina: misschien wel de meest rijke, vlezige, volumineuze barbera’s die
wij ooit hebben geproefd. Wij waren dan ook niet verbaasd dat de Gradale bij de
blindproeverij van ...
Lees verder
Door Femke Pruis, 13 oktober 2023
Prima Pietra: topwijnen uit een adembenemend stukje Toscane
Er is iets met het Toscaanse licht, waarvan wordt gezegd dat
het mooier is dan waar ook ter wereld. Volgens Cecilia Leoneschi, wijnmaakster
op Prima Pietra, heeft dat te maken met het contrast tussen het frisse groen
van de bossen en wijngaarden en de blauwe lucht. We zijn in de Maremma, het kustgebied van Toscane. Hier kopen in 2002 de eigenaren van het
vermaarde Castiglion del Bosco uit...
Lees verder
Door Femke Pruis, 13 oktober 2023
Castiglion del Bosco: de absolute top van Toscane
Er zijn van die wijnen waarbij de ogen al beginnen te
glimmen zodra alleen de naam nog maar is gevallen. Brunello di Montalcino is bij
uitstek zo’n wijn die harten sneller laat kloppen en die ons wijnliefhebbers behoorlijk
hebberig kan maken. Nu is de ene brunello natuurlijk de andere niet, maar
wanneer alles klopt en er sprake is van een perfecte balans tussen rijpheid,
frisheid, spanning ...
Lees verder
Door Femke Pruis, 13 oktober 2023
Les Crêtes: grootse wijnen uit de kleinste regio van Italië
Nog steeds vragen we ons af hoe het mogelijk is dat de
wijnen van Les Crêtes tot vorig jaar niet in Nederland werden geïmporteerd. Of
zou het zijn omdat deze wijnen in Italië zó populair zijn, dat ze eigenlijk de
grens niet overkomen? Helaas voor de Milanese sterrenrestaurants gaat er
inmiddels ook jaarlijks een deel van de oogst richting Okhuysen, waar Les
Crêtes in korte tijd veel fans...
Lees verder
Door Max Funcke, 9 oktober 2023
Manzone: begeesterd door Piemontese traditie
Wij zijn erg blij met onze Piemontese wijnproducenten. Eigenlijk waren we ook helemaal niet op zoek naar iets nieuws toen wij vorig jaar een doos proefflessen ontvingen van een klein familiedomein uit Monforte d’Alba. Maar toen de flessen eenmaal op tafel stonden, had ons proefpanel niet lang nodig om te concluderen dat dit geen kans was om te verkwisten.Azienda Agricola Manzone is onderscheiden...
Lees verder
Door Femke Pruis, 9 oktober 2023
Palazzo Maffei: sublieme Amarone uit vijfsterren vintage
Palazzo Maffei is een van de meest geliefde wijnhuizen uit ons Italiaanse portfolio, misschien zelfs wel van ons gehele assortiment. En we snappen wel waarom. De Cottini’s, de familie achter dit eeuwenoude domein, behoren tot de beste wijnmakers van Veneto. En hun amarones tot de beste onder hun soortgenoten.Palazzo Maffei is werkelijk schitterend gelegen in het dorp Tregnano, niet ver van de st...
Lees verder
Door Max Funcke, 9 oktober 2023
Markus Prackwieser: waaghals uit de Dolomieten
Er zijn niet veel mensen die tijdens een autorit door Alto-Adige, in de Dolomieten, zouden denken: wauw, wat een ideale plek voor een wijngaard! Het landschap is ruig en zeer steil, dus machinaal werken kun je wel vergeten. Alles moet met de hand. De granietbodem is kneiterhard. In de zomer kan het overdag flink warm worden, maar in de winter ligt er vaak een dik pak sneeuw. Wijnbouw is hier ...
Lees verder
Door Femke Pruis, 6 oktober 2023
Gillardi: een eeuw aan ervaring en dat proef je
‘Dit is barolo gemaakt door ultieme liefhebbers’. Zo werden deze wijnen ons ooit omschreven. En daar is niets aan gelogen. Die liefhebbers in kwestie zijn de Gillardi’s, de Piemontese familie die al honderd jaar wijnen maakt op deze prachtige plek in de Langhestreek.Het verhaal begint bij Giovanni Battista. Hij is een wijnhandelaar die in 1923 een landhuis vlakbij Dogliani koopt met aangrenz...
Lees verder
Door Femke Pruis, 29 september 2023
Santa Maria La Nave, Etna van het allerhoogste niveau
Zoals bekend heeft Sicilie een rijke wijnhistorie, vrijwel overal op het eiland wordt wijn geproduceerd. Van eenvoudige bulkwijnen uit de vlakkere delen, tot aan zeer gewilde boetiekwijnen van druiven uit hooggelegen wijngaarden. De mooiste terroirs bevinden zich zonder twijfel rondom de Etna. De flanken van deze op één na actiefste vulkaan van Europa (de laatste uitbarsting vond plaats in augus...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Agripunica, een ode aan carignano
Carignano, in Zuid-Frankrijk bekend als carignan, is een onderschatte druif. Dit komt omdat hij meestal niet goed gecultiveerd wordt. Het is echter absoluut mogelijk om er majestueuze wijnen van te maken, zoals Giacomo Tachis (de legendarische wijnmaker van Sassicaia) bewees toen hij in 2002 het Sardijnse domein Agripunica oprichtte.Wat deed Tachis met deze druif om hem te bedwingen? Van nature...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Gelsomina: vulkanische mineraliteit van de Etna
Op de noordoost-helling van de Etna, waar de aarde spreekt in de
vulkanische gedichten, ligt La Gelsomina. Op dit woeste landgoed van slechts
vijftien hectare staan inheemse druivenrassen zoals nerello mascalese, nerello
capuccio en carricante aangeplant. De druiven vinden in het
uitgekristalliseerde magma een ideaal substratum. De bodem zit vol met minerale
voedingsstoffen, maar houd...
Lees verder
Door Femke Pruis, 29 september 2023
Masseria Cuturi; perfectie uit Puglia
Nadat we vorig jaar dit biologisch werkende domein uit
Puglia als nieuwe aanwinst in ons portfolio aan u presenteerden, werd het ons
wel snel duidelijk hoe geliefd de wijnen uit de hak van de laars op dit moment
zijn. De primitivo’s van Masseria Cuturi, maar ook de andere cuvées hebben in
korte tijd een grote fanschare binnen Okhuysen opgebouwd. Zou het misschien
iets te maken hebben met d...
Lees verder
Door Max Funcke, 29 september 2023
Montepulciano: van boerse kluizenaar naar publieksfavoriet
Door de afgelegen en geïsoleerde ligging tussen de Adriatische Zee en de centrale Apennijnen, in een even ruig als adembenemend landschap, zijn de omstandigheden in Abruzzen ideaal voor het maken van grote rode wijnen. Dankzij de combinatie van warmte, hoogte, hellingen, en het verkoelende effect dat de nabijheid van de zee brengt, is deze streek de perfecte thuisbasis voor één van de meest kar...
Lees verder
Door Max Funcke, 28 september 2023
Ceretto: dynastie en pionier
Barolo en barbaresco. zó legendarisch dat het voelt alsof ze altijd de Italiaanse wijnbouw hebben aangevoerd. Maar hun sterstatus is jonger en kregen ze mede door de inspanningen van de Ceretto-broers.De barolo’s en barbaresco’s zoals wij ze kennen bestaan eigenlijk pas sinds de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vóór die tijd werden er in Piemonte ook al wijnen van een zekere ve...
Lees verder
Door Femke Pruis, 28 september 2023
Bij Avignonesi snappen ze het helemaal!
Het schilderachtige landgoed Le Capezzine, de wijnmakerij en het hoofdkwartier van Avignonesi, ligt net buiten het rustige dorpje Valiano di Montepulciano, ten zuidoosten van Siena.Le Capezzine is precies datgene wat je je voorstelt bij een Toscaans wijnhuis. Een onverharde oprijlaan, het grind aan beide kanten geflankeerd door cipressen en daarachter de wijngaarden tot zover het oog reikt. Aan...
Lees verder
Door Elisa Duivestein, 15 september 2023
Onweerstaanbaar in prijs-kwaliteit! Sicilië heeft het
Dat dit Italiaanse eiland zich uitstekend leent voor wijn maken,
weet de Familie Di Maria maar al te goed. Met hun Molino a Vento-wijnen laten
zij zien dat je voor een waanzinnig lekker glas niet de hoofdprijs hoeft te
betalen.
Sicilië wordt ook wel als de bakermat van de Italiaanse
wijnbouw gezien. Hard bewijs ontbreekt, maar wat we wel weten is dat op het zuidelijke
eiland al driedu...
Lees verder