Sassicaia

Per heden is uw Okhuysen exclusief importeur van een van de meest bijzondere domeinen van Italië: Tenuta San Guido. Dit domein verwierf een iconische status toen zij in de jaren zestig de eerste Super Tuscan maakten, de nog immer bejubelde wijn Sassicaia.

Italië was in de jaren zestig van de vorige eeuw verworden tot een producent van een enorme plas middelmatige wijn. De lokale bevolking deed zich tegoed aan deze wijn, die als enige kwaliteit de lage prijs had. Zoals altijd waren er hier en daar goede uitzonderingen op dit verhaal, maar in de breedte was dit de situatie. Als producent van kwaliteitswijnen had Italië een grote achterstand op een land als Frankrijk. De komst van Sassicaia bracht hier verandering in.

Apetrots

Opeens stond daar aan het begin van de jaren zeventig een wijn die het moeiteloos op kon nemen tegen de allergrootste wijnen uit Bordeaux en deze zelfs naar de kroon stak. De internationale pers dook boven op deze nieuwkomer en raakte er niet over uitgesproken. Italië was apetrots op zijn Sassicaia en raakte in de ban van deze majestueuze wijn. Het succes gaf het wijnland Italië zelfvertrouwen en inspireerde vele producenten, die snakten naar meer. Ook vandaag de dag is de status van Sassicaia nog altijd onaangetast. Natuurlijk zijn er inmiddels vele topwijnen bijgekomen, maar Sassicaia blijft, met zijn unieke historie en uitzonderlijke kwaliteit, een absoluut fenomeen!

Een lange weg

Het mooie verhaal van Sassicaia werd echter niet vanaf het begin gehoord en begrepen. Sterker nog, de wijn werd oorspronkelijk weggehoond door het establishment, om daarna jarenlang niet aan het publiek getoond te worden.

Het verhaal achter Sassicaia

In de twintiger jaren van de vorige eeuw raakte Markies Mario Incisa della Rocchetta als student in de ban van de grote wijnen uit Bordeaux. Bij een bevriende familie in de omgeving van Pisa dronk Mario Incisa een goede wijn uit eigen wijngaard, die hem sterk aan de wijnen uit Bordeaux deed denken. Hij bleek gemaakt van cabernet, een druif die je hier eigenlijk niet tegenkwam. Het inspireerde de jonge Mario.

Nadat Mario Incisa trouwde met Clarice della Gherardesca vestigden zij zich op een landgoed nabij de Tyrreense kust in Bolgheri, in Toscane, Tenuta San Guido geheten. Mario Incisa begon te experimenteren met de aanplant van druiven. Hij kwam erachter dat met name de cabernet-sauvignon het uitstekend deed op de hoger gelegen kiezelrijke gronden, die hem deden denken aan de bodem in de Graves bij Bordeaux. De Markies was zeer te spreken over zijn wijn en doopte hem Sassicaia, wat staat voor stenige grond. Een wijn gemaakt van cabernet en niet van de lokale sangiovesedruif was in de veertiger jaren echter iets compleet nieuws en de kritieken waren niet mals. De wijn werd te licht bevonden en niet aantrekkelijk. Dat de meer complexe cabernet een langere flesrijping nodig had, zag men toen nog niet in. Na meerdere teleurstellingen werd de wijnen tussen 1948 en 1967 alleen binnen de familie gedronken. De Markies, die van alle jaren altijd een paar kisten had opgeslagen in zijn kelder, ontdekte gaandeweg dat de wijnen met wat flesrijping steeds beter werden. Zijn vrienden waren al even enthousiast en stimuleerden hem om de wijnen opnieuw aan het publiek te tonen. Het jaar 1968 bracht hij zodoende in 1972 officieel in de handel. Het werd direct een doorslaand succes. Bolgheri had in deze tijd geen officiële herkomst, waardoor Sassicaia werd verkocht als tafelwijn. De eerste Super Tuscan was een feit.

Bolgheri Sassicaia DOC

In 1994 kreeg Bolgheri een officiële DOC-status, waarbinnen de druiven cabernet-sauvignon, cabernet franc en merlot werden opgenomen. In 2013 kreeg Tenuta San Guido als eerbetoon zijn eigen DOC – als enige in Italië – Bolgheri Sassicaia DOC.

Het domein

De Tenuta bestaat inmiddels uit 90 hectare wijngaard, onderverdeeld in vele verschillende percelen, ieder met hun eigen bodemstructuur, hoogte (tussen de 80 en 300 meter boven zeeniveau) en ligging ten opzichte van de zon. De vinificatiekelder werd verplaatst en ingericht met kleine roestvrijstalen tanks om ieder perceel apart te kunnen vinifieren, wat de complexiteit in de wijnen ten goede komt. Er kwam ook een aparte rijpingskelder voor de Franse eikenhouten vaten.
Naast Sassicaia maken ze op Tenuta San Guido nog twee prachtige andere wijnen: Guidalberto en Le Difese. Onterecht worden deze wijnen wel eens de tweede en derde wijn van het domein genoemd. In werkelijkheid komen ze van hun eigen geselecteerde percelen, kennen ze een afwijkende druivensamenstelling en bezitten een geheel eigen karakter.

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!