Boergondisch: Lente

Boergondisch: Lente

Door Eva Posthuma-de Boer | 1 november 2023

Driemaal borrelbeleg

Wijntip: Les Graimenous - Crémant de Limoux brut, Domaine J. Laurens
Bij deze drie zomerse hapjes schenken we een lekkere frisse bubbel. Crémants kunnen uit meerdere regio's in Frankrijk komen. Die uit Limoux hebben lekker wat body en romigheid.

Klik hier voor de wijn

Raapsteeltjessalade met gebakken gésiers confits de canard

Wijntip: Tavel rosé 'La Reine des Bois', Domaine de la Mordorée
De gésiers zijn als ze gebakken zijn krokant, met een vettige structuur. Een sappige en kruidige rosé past daar perfect bij. De fruittonen in de wijn zijn heerlijk bij het vettige van de gésiers, de kruidigheid van de wijn accentueert de raapsteeltjes.

Klik hier voor de wijn

Courgettepakketjes met geitenkaas

Wijntip: Le Parc - Savennières sec, Château d'Epiré
Hierbij schenken we een lekker rijpe stijl chenin blanc. Past goed bij de structuur van de geitenkaas en blijft heerlijk fris, voor een luchtige combinatie.

Klik hier voor de wijn

Pissenlit (paardenbloemblad) salade met gedroogde ham en miso-vinaigrette

Wijntip: Savadonnay - Côtes du Jura, Croix & Courbet
Zowel de gedroogde ham als de miso zijn nootachtig en zout. Lekker daarbij is een volle witte wijn met een nootachtig karakter. Deze combinatie van chardonnay en savagnin die een opvoeding op oude barriques heeft gehad, is zowel sappig als nootachtig.

Klik hier voor de wijn

Selderijremoulade met gepocheerd ei

Wijntip: Tandem chardonnay-viognier - Vin de France blanc, Verget au Sud
Het bloemige en fruitige karakter van de viognier en de body van de chardonnay zorgen voor een mooie balans met het ei en de knolselderij.

Klik hier voor de wijn

Geknipte kip met gebakken aardappelen

Wijntip: Saint-Aubin rouge 1er Cru Pitangeret, François Carillon
Bij deze kip gaan we voor een klassieke bourgogne! Deze is heerlijk lichtvoetig waardoor de kip niet wordt overstemd door de wijn. Zou zonde zijn toch?

Klik hier voor de wijn

Voorjaarstaart met venkel en tuinboontjes

Wijntip: Chant des Vignes - Jurançon sec, Domaine Cauhapé
Deze witte wijn uit het uiterste zuid-westen van Frankrijk is lekker aromatisch en vult de anijstonen in het gerecht prachtig aan met zijn groenige tonen.

Klik hier voor de wijn

Boterzachte zalmforelfilet met sinaasappel-venkelsla

Wijntip: Chardonnay - Pays d'Oc, David Duband & Louis Max
Bij zo'n stukje boterzachte forel zoeken we maar naar één ding: een volle, romige chardonnay. Dit is er eentje van beroemde bourgogneproducenten en lekker dat 'ie is!

Klik hier voor de wijn

Aspergecake

Wijntip: Cuvée Majeure - Bordeaux blanc, Château Turcaud
We zoeken bij dit gerecht naar een wijn met zowel body als mineraliteit als bruggetje naar de asperge. Deze witte bordeaux heeft flink houtopvoeding gehad, maar is tegelijkertijd lekker fris door de sauvignon blanc in de blend.

Klik hier voor de wijn

Fettuccine sauvage met wilde asperges en wilde knoflookpesto

Wijntip: Apremont '1248' - Vin de Savoie, Domaine Genoux
Dit pastagerecht heeft door de daslook en de wilde asperges veel florale en kruidige tonen. Een leuke combinatie is die met een wijn van de jacquèredruif uit de Saovie, ook floraal en met een goede zuurgraad.

Klik hier voor de wijn

Franse paella met harissa-yoghurtsaus

Wijntip: Beaujolais 'En Besset', Domaine de Fa
Dit spicy gerecht vraagt om een gulle rode wijn met niet al te veel tanninen. Deze beaujolais heeft een licht boers karakter en is gul en lekker sappig, waardoor hij perfect aansluit bij de pittigheid van het gerecht.

Klik hier voor de wijn