Voorverkoop Bourgogne 2020

Voorverkoop Bourgogne 2020

Op inkoop in de Bourgogne


Het klinkt voor wijnliefhebbers als een weekje vakantie, maar geloof me als ik u zeg dat er tijdens deze dagen hard gewerkt wordt. Tegelijkertijd zijn dit natuurlijk fantastische trips, want wat is er nu mooier dan bij topdomeinen langs te mogen gaan en er de mooiste wijnen te proeven! En zeker in een tijd dat de deuren in de Bourgogne voor het publiek steeds vaker gesloten blijven, is dit een voorrecht. In de Bourgogne is namelijk een groot gebrek aan wijn. En de plekken waar u vandaag de dag wel gewoon volop bourgogne kunt kopen, kunt u wellicht beter mijden… De streek heeft nu al meerdere jaren achtereen te maken met kleine oogsten, met 2021 als absoluut dieptepunt. Juist hierom wilden we zo snel mogelijk onze producenten bezoeken en een goed gevoel krijgen bij wat er op ieder domein momenteel speelt. En natuurlijk wilden we 2020 proeven en de beschikbare hoeveelheden snel veilig stellen. Want het gebrek aan bourgognes is ook bij ons inmiddels nijpend. Het idee was om ook wat potentiële nieuwe domeinen te bezoeken, maar we zijn nergens welkom; niemand heeft iets te koop. Gelukkig maar dat we in de loop der jaren al een prachtig assortiment Bourgogne-domeinen hebben opgebouwd.

Op maandag 30 mei vertrokken Yves, Job en ikzelf voor dag en dauw per auto richting – naar we dachten – de Côte Chalonnaise, alwaar onze eerste afspraak gepland stond om 14.00 uur. Maar nadat de mist was opgetrokken, de eerste kop koffie genuttigd en we nog eens door het programma liepen, ontdekten we tot onze verrassing dat we niet naar Mercurey moesten, maar naar Nuits-Saint-Georges… De wijnen van Domaine Mia komen dan wel uit de Côte Chalonnaise, maar het domein zelf ligt in het dorp Nuits-Saint-Georges. Vorig jaar namen we deze producent voor het eerst op in onze voorverkoop, maar we hadden het domein door COVID nog niet kunnen bezoeken. Met de wijnen hadden we natuurlijk wel al uitgebreid kennisgemaakt. Die kwamen bij ons via David Duband, die het ambitieuze en nog jonge bedrijf nu al een paar jaar adviseert.

De reis verliep verder voorspoedig en bovendien was de eerste stop nu drie kwartier dichterbij. Zodoende hadden we zowaar nog tijd voor een kleine lunch in het beroemde wijndorp. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen. We streken neer bij Café de Paris, altijd een aangenaam plekje voor een snelle lunch. Met ook een prima wijnkaart. Maar na de lange rit en een pittige middag nog voor de boeg, bestellen we braaf een grote fles water. Op het terras is het al vrij warm en we zijn blij dat er zo nu en dan een wolkje voor de zon komt. De paar wijngaarden waar we al langs zijn gereden, zijn al ver in hun bladgroei. Het seizoen lijkt flink voor te lopen. Gelukkig liggen de ijsheiligen achter ons en is de kans op nachtvorst daarmee vrijwel nihil. De bloei is nu volop bezig en lijkt goed te verlopen. Zal het dan dit jaar eindelijk weer eens goed gaan in de Bourgogne? Maar goed, dat weten we pas echt wanneer de oogst veilig binnen is. Tot die tijd kan er nog van alles gebeuren. Met de voorsprong die het jaar nu heeft, lijkt het er op dat de oogst al in augustus plaats zal gaan vinden. Daar horen we tijdens onze bezoeken vast meer over.

We drinken nog snel een kop koffie, bedanken voor de heerlijke maaltijd en gaan op pad. We zijn benieuwd wat Mia ons te vertellen heeft.

Bekijk hier de wijnen