Inkoopreis Bourgogne: David Croix

Inkoopreis Bourgogne: David Croix

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

WOENSDAG 1 JUNI 11.00 DOMAINE DES CROIX

Tijd voor nog zo’n heerlijk bezoek. We gaan naar onze vriend David Croix, die we dus kennen vanaf het moment dat hij vanuit de schoolbanken de grote man werd bij Giroud. Vanaf het eerste moment is er een klik met David. Hij is bescheiden, zonder valse bescheidenheid. Hij is zeer kundig en staat altijd open om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Hij blijft zichzelf en zijn wijnen continu verbeteren. Je merkt aan alles dat hij veel contacten onderhoudt met andere wijnboeren, waarmee hij veel kennis uitwisselt. Het is mooi om te zien hoe ook anderen lovend over hem zijn en dat de wijnen van het domein inmiddels fantastische waarderingen krijgen in de pers. Zelf zijn wij al jaren fan. Zijn stijl combineert altijd een zekere gulheid en opulentie met een grote mate van elegantie, transparantie, zuiverheid en verfijning. Zijn domein blijft klein, maar inmiddels bezit David 6,5 hectare. Als we spreken over 2021 schaamt hij zich bijna, als hij zegt dat hij een bijna volledige oogst heeft gehad. Vanwege de opwarming en de steeds vroegere rijpheid snoeit hij steeds later. Deze werkwijze helpt bovendien tegen de vorst, omdat er eind april nog geen knoppen zitten (iets wat we onder anderen bij Bachelet en Briday ook al hoorden).
Het domein van Croix ligt in het centrum van Beaune, met prachtige kelders onder de gebouwen. Het is allemaal niet heel groot, maar er is meer dan voldoende ruimte. Ook hier proeven we altijd in de koele kelder, tussen de wijnvaten. We beginnen met het proeven van de wijnen van zijn nieuwe project in de Jura. Ook hier zijn we natuurlijk importeur van geworden, want alles wat David maakt, is gewoon steengoed! Het project “Croix & Coubert” startte hij samen met zijn studievriend, die zelf uit de Jura komt. David was altijd al gek op de Jura – en dan met name op de savagnin-druif – en de mannen hadden altijd al het voornemen om samen iets te gaan doen. Ze maken niet-oxidatieve Jurawijnen. En die zijn prachtig! Liefhebbers kunnen zich al bij ons melden. Hierna is het tijd voor de bourgognes. 2020 is nog niet gebotteld, maar zit nu op tank. Na de opvoeding op houten vat verblijft de wijn nog enkele maanden in tank. De wijnen klaren dan op natuurlijke wijze, waardoor er nauwelijks gefilterd hoeft te worden voorafgaand aan de botteling. Daarnaast gebruikt David tijdens de opvoeding geen sulfiet meer. Bij een aantal wijnen werkt hij deels met grappes entières (vergisting en weking van hele trossen), maar dit bekijkt hij per cuvée. In de vinificatie maakt hij wel gebruik van piegeage, omdat dit de wijnen textuur geeft. “Als je maar zacht met de druiven omgaat, geeft dit verder geen extractie van harde tanninen. Die komen namelijk van de pitjes”. De serie die we proeven is werkelijk beeldschoon. Ongelooflijk om zoveel elegantie te ervaren in een jaar als 2020. Alle drie zijn we het erover eens: dit is grote klasse! Ons laatste bezoek in de Côte d’Or is niet de minste. We gaan naar David Duband, ook altijd een feest.

Producten