Inkoopreis Bourgogne: Domaine Mia

Inkoopreis Bourgogne: Domaine Mia

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

MAANDAG 30 MEI: 14.00 DOMAINE MIA

Voor een importeur die werkt met kleine producenten, zeker in de Bourgogne, oogt het domein van Mia vrij imposant. Een groot industrieel gebouw uit de negentiende eeuw, prachtig begroeid met klimop. Het is een beetje zoeken waar we moeten zijn, maar dan verschijnt Cécile Chenu die de export verzorgt voor het domein. Mia Subotic, de jonge eigenaresse, is aan het werk in de wijngaarden in Mercurey. Omdat het seizoen wel twee weken voorloopt, is er daar heel veel werk te doen. En het werk ligt Mia zeer na aan het hart. Twee jaar geleden heeft haar vader het domein aan haar overgedaan. De familie is al sinds 1859 actief in de Bourgogne en startte het handelshuis Louis Max. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden er wijngaarden in Mercurey en Rully aangekocht, achttien hectare in totaal, waaronder de gerenommeerde Clos de la Marche. In eerste instantie werden de wijnen uitgebracht onder het etiket van Louis Max, maar de ambities waren groter en vooral dochter Mia wilde een heel andere kant op met het nieuw gecreëerde domein. Sinds 2008 was de familie al overgestapt op biologische wijnbouw, maar Mia wilde hierin nog verder gaan en stapte zodra ze het voor het zeggen kreeg over op een biodynamische werkwijze.
Alain Charleux, een expert op dit gebied, leidt dit traject in de wijngaard. In de kelder laat Mia zich adviseren door ‘onze eigen’ David Duband, dankzij wie we met haar in contact kwamen. Het verhaal op zich is natuurlijk al heel mooi en wordt breed gedragen, want iedereen op het domein komt zeer gemotiveerd en trots over. Zo ook Cécile, die ons vol enthousiasme de wijnen uit 2020 laat proeven. Voor Domaine Mia op alle vlakken een geweldig jaar! Want niet alleen is de kwaliteit subliem, ook de geproduceerde volumes waren, anders dan op veel plaatsen in de Bourgogne, hier goed. “Het is een prachtig rijk jaar, maar tegelijkertijd met een schitterende zuurgraad. Het zorgt voor de juiste balans in de wijnen”, vertelt Cécile. “Vooral de witte wijnen vind ik spectaculair dit jaar. Al wil ik de rode zeker niet tekortdoen. Door ongeveer 25% van de trossen pinot noir niet te ontstelen (grappes entières), winnen de rode wijnen enorm aan frisheid, elegantie en complexiteit. Die stijl van ‘luchtigheid’ is echt de handtekening van David Duband en precies de richting die Mia ook op wil. De tijd van extractie ligt achter ons. Tegenwoordig gaat het om verfijning, puurheid en balans. Dat zijn precies de kwaliteiten waarin de Bourgogne zich echt kan onderscheiden van andere regio’s. Die kwaliteiten zijn hier van nature aanwezig!” Na het proeven van de werkelijk sublieme wijnen neemt Cécile ons mee de kelders in. Onder het imposante domein zitten al even imposante kelders. Voor Domaine Mia hebben ze er maar een klein stukje van nodig, maar al die ruimte biedt een hoop werkgemak voor het team. Op deze manier kunnen de wijnen gebotteld worden op het perfecte moment en niet omdat er ruimte nodig is voor de volgende oogst, zo krijgen we te horen. Het is inmiddels tijd om afscheid te nemen, want het volgende bezoek is in Montagny, op een klein uurtje rijden.

Producten