Inkoopreis Bourgogne: Philippe Colin

Inkoopreis Bourgogne: Philippe Colin

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

DINSDAG 31 MEI: 11.15 PHILIPPE COLIN

Tijd om op pad te gaan naar een andere topper uit het assortiment, Philippe Colin in Chassagne-Montrachet. Het domein zelf bestaat uit een functionele hal in een kleine industriële zone net buiten het dorp zelf. Niet de meest romantische plek in de Bourgogne, maar Philippe heeft het er allemaal piekfijn voor elkaar; een ruime en functionele vinificatieruimte en een dito vatenkelder voor de opvoeding van de wijnen. En… een van de weinige adresjes in de Bourgogne waar de transporteurs ook makkelijk de wijnen kunnen laden. Wellicht op het oog iets minder charmant, maar het gaat hier toch vooral om de wijngaarden en de kundigheid van de wijnmaker. Dat zit in bei-de gevallen meer dan goed. Philippe bezit stukjes van enkele van de mooiste wijngaarden in Chassagne, waaronder En Remilly, Les Demoiselles en Chevalier-Montrachet. En zelf is Philippe zoals gezegd een zeer kundig wijnmaker, altijd op zoek naar de nuances en balans in de wijn. Daarnaast probeert hij zichzelf ook telkens weer te verbeteren, of beter: de wijnen te verbeteren. Zo verlengde hij zijn opvoedingen, omdat hij ontdekte dat met een latere botteling de wijnen zich al sneller goed presenteren. Ook ontwikkelde hij een fles met een langere hals, waar hij de kurk iets in kan laten verzinken, met een klein laagje was erop, om te snelle oxidatie via de kurk tegen te gaan.
Philippe vertelt ons dat hij in 2020 zeer vroeg moest oogsten, omdat de druiven al snel rijp werden en hij voldoende zuurgraad in de druiven wilde behouden. Maar ondanks de grote rijpheid van het jaar bleek de frisheid veel groter dan verwacht. Ook Philippe roemt het fantastische evenwicht in de witte wijnen. De rode wijnen worden wel degelijk gekenmerkt door de warmte, met een wat zwarter fruit en spicy tonen, maar ook hier vonden we tijdens het proeven een opvallende frisheid in de wijnen, wat ze zeer aantrekkelijk maakt. Natuurlijk proefden we ook de wijnen die Philippe in Zuid-Afrika maakt, in Franschhoek. Hij kocht het domein in 2005 omdat hij verliefd was geworden op de schoonheid van de streek en een groot potentieel zag om hier grote wijnen te kunnen maken. En we kunnen niet anders zeggen dan dat ook deze wijnen uitstekend zijn. Hier focussen we echter toch vooral op de bourgognes. Het is tijd om te lunchen en we duiken snel Chassagne in om een tafeltje te bemachtigen bij La Cabane, een soort pop-up restaurant aan een parkje, van het bekende Ed.Em. Een fijn plekje, laagdrempelig, met prima eten en een leuke wijnkaart.