Inkoopreis Bourgogne: Samuel Billaud

Inkoopreis Bourgogne: Samuel Billaud

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

DONDERDAG 2 JUNI 09.00 SAMUEL BILLAUD

Chablis zit in de hoek waar de klappen vallen. Bijna jaarlijks richt nachtvorst hier schade aan. In 2021 werd de streek harder getroffen dan welke streek dan ook, maar ook dit voorjaar, begin april, waren er twee nachten achtereen met min 8˚C. Maar omdat de kou kort erop werd gevolgd door een periode van warmte, kwam er een goede en homogene tweede uitloop, zodat er alsnog trossen kwamen. Oef!
Samuel is afkomstig van het beroemde wijnhuis Billaud-Simon, waar hij de wijnmaker was. Maar omdat de familie het domein verkocht, zonder zijn toestemming, raakte hij opeens alles kwijt. Hij spande een rechtszaak aan en kreeg uiteindelijk zijn deel van de wijngaarden terug. Hierdoor heeft hij nu een klein domein, met enkele topwijngaarden. Daarnaast probeert Samuel het domein beetje bij beetje te vergroten door grond te pachten en perceeltjes aan te kopen. Midden in het dorp heeft hij een prachtig plekje voor zijn domein, met kelderfaciliteiten die hij geheel naar wens heeft laten bouwen. Samuel past de vinificatie en opvoeding aan per wijn, per perceel. Soms kiest hij voor RVS, soms voor hout en dan weer een combinatie van beide, terwijl hij de duur van de opvoedingen aanpast naar gelang het resultaat. Ook kiest hij voor andere type eikenhouten vaten dan de reguliere Bourgogne-vaten. Zo werkt hij met vaten met een dubbele inhoud, van 456 liter, die ook wat dikkere duigen hebben. Hierdoor is de oxidatie via het vat kleiner en geeft het ook minder houtsmaak af. Hij zoekt naar wijnen met spanning, evenwichtig en zuiver, die bovendien de karakteristieken van het terroir weerspiegelen. 2020 was qua productie iets kleiner dan 2019, maar in zijn ogen evenwichtiger en interessanter. De wijnen zijn ziltig, maar ook zonnig en hebben een lagere PH en dus een hogere zuurgraad. De bevlogenheid en kundigheid druipt er vanaf bij deze eerder verlegen dan outgoing man. Hij is gewoon op deze aarde om wijn te maken. Hele mooie wijn, uit Chablis…
We weten dat Samuel maar weinig tijd voor ons heeft, dus we houden het kort. We worden nog even gedaggezegd door de oudste zoon, die ook al een beetje op het domein rondsnuffelt. We weten nu al dat de allocaties dit jaar klein zullen zijn, ook omdat hij in 2021 nauwelijks iets heeft gemaakt en hij een deel van de 2020 voor een latere verkoop wil bewaren. We zullen geduldig moeten zijn…In feite hebben we deze dag nog drie bijzondere afspraken in de Champagne. Nieuwe huizen, waarvan we gaan bekijken of er iets voor ons bij zit. Dat dit zeker zo bleek te zijn, kan ik u al verklappen, maar het aanbod daarvan volgt op een ander moment.