Inkoopreis Bourgogne: Tollot-Beaut & Fils

Inkoopreis Bourgogne: Tollot-Beaut & Fils

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

WOENSDAG 1 JUNI 09.00 TOLLOT-BEAUT & FILS

Vandaag voelt het als uitslapen want Tollot-Beaut is slechts een kwartiertje van het hotel gelegen, in Chorey-lès-Beaune. Niet het meest gezellige dorp van de Bourgogne (zelfs al woont de familie Tollot daar), ingeklemd tussen de A31 en de D974. Maar het ligt in het noorden tegen Beaune aan en in het westen gloort de heu-vel van Corton en liggen ook de wijngaarden van Aloxe en Savigny. Toch wel een prima plek dus. In het dorpje zelf ligt een volledig ommuurde clos, die eigendom is van de familie Tollot, evenals de huizen die er aan grenzen en waar veel van de familieleden wonen. De Tollots en Chorey-lès-Beaune zijn zeer met elkaar verweven. In totaal bezit de familie 24 hectare wijngaard.
Zoals altijd worden we ontvangen door Nathalie Tollot, charmant, vrolijk en geïnteresseerd als altijd. 2021 was voor de familie een minder vrolijk jaar want door de vorst ging er 40% van de oogst verloren. Over de kwaliteit is Nathalie wel zeer te spreken. Ze noemt het een écht Bourgognejaar, vanwege de frisheid en de elegantie. Een jaar dat niet werd gedomineerd door de warmte en waar de terroirs spreken. Volgens Nathalie zit in dat laatste veel meer de kracht van de Bourgogne dan in de warme jaren, waarin het klimaat het terroir domineert. Jammer dan ook dat de pers de warme jaren vaak juist hoger beoordeelt, voegt ze er aan toe. Nathalie laat ons graag vast kennis maken met het jaar en daarom beginnen we met een rondje 2021 van het vat. We dalen met het oude liftje af de kelder in. Het is hier altijd fris, maar gelukkig zijn we daar op voorbereid. De wijnen proeven geweldig, met een grote fruitexpressie en een heerlijke elegantie. Vanaf de vaten lopen we naar het vaste proeftonnetje naast de liftdeur, onder de landkaart met de wijngaarden van Tollot-Beaut daarop aangegeven. Alle wijnen uit onze allocatie van 2020 worden geproefd.
Zoals altijd doet Nathalie fanatiek mee en we delen onze proefimpressies met elkaar. Tollot-Beaut is al op 21 augustus 2020 begonnen te oogsten en in hele korte tijd is alles binnengehaald. Langer wachten had de suikerwaarden te veel laten oplopen, met jammy wijnen als resultaat. Iets waar de familie Tollot juist niet naar zoekt. In dat kader hebben ze gekozen voor kortere wekingen en geen piegeage (het onderduwen van de druiven in de most) te doen, maar een soort van zachtere infusie. Met het resultaat mag de familie Tollot zeer tevreden zijn. De wijnen zijn zowel rijk en opulent, als fris en elegant. Een stijl die zeer veel mensen zal behagen.