Verget & Guffens-Heynen

Verget & Guffens-Heynen

Jean-Marie Guffens start samen met zijn vrouw Maine in 1979 in de zuidelijke Bourgogne het domein Guffens-Heynen. Het klimt in afzienbare tijd naar de top van de Bourgogne, uniek voor een producent die ‘slechts’ in de Mâconnais zit. Zo krijgt het onder andere drie sterren in de groene gids van La Revue du Vin de France en eindigen de wijnen in blindproeverijen met regelmaat boven de grote wijnen van de Côte d’Or.



Verget

Guffens is niet een man van concessies en daar zit een deel van zijn kracht. Toen hij in 1990 met Verget begon, deed hij de dingen anders dan de bestaande handelshuizen. Jean-Marie kocht namelijk geen vaten met wijn, die hij vervolgens ging opvoeden, nee hij kocht druiven. En dan niet geoogste druiven, maar druiven die door zijn eigen team werden geplukt, op een door hem zelf bepaald moment. Alleen op deze manier kon hij de kwaliteit maximaal controleren. Daarnaast kocht hij alleen druiven van de beste percelen en gaf hij de boeren instructies over het snoeien van de wijnstokken en het bewerken van het land. Nog nooit eerder had iemand dit met zoveel detail gedaan. Vandaag de dag ligt de dagelijkse leiding van Verget bij Julien Desplans die al even rigoureus te werk gaat als zijn ‘meester’. In 2021 beperkte Julien zich dan ook tot enkel de beste druiven, van de beste percelen en werd er op Verget een stuk minder wijn geproduceerd dan gebruikelijk. Maar wat er werd gemaakt, is van zeer hoog niveau.



Handelshuis Verget


Château des Tourettes

Het domein werd in 1997 door Guffens gekocht omdat de schoonheid van de omgeving in de Lubéron zo’n grote aantrekkingskracht op hem had en hem inspireerde. Gelegen in de noordelijke Provence is dit voor Jean-Marie niet alleen een heerlijke plek om te leven, maar tevens een zeer interessante plek om wijn te maken. Met een ligging van de wijngaarden boven de vierhonderd meter, heerst er hier een gunstig klimaat met echte seizoenen en warme zomerse dagen, maar over het algemeen koele nachten. Er is daarnaast een ideale bodem, rijk aan kalk en ten slotte een interessante mix aan druivensoorten, met voor wit chardonnay, roussanne, marsanne en viognier en voor rood syrah, grenache en cabernet-sauvignon. Maar een belangrijke troef is ook de aanwezigheid van Maine, de vrouw van Jean-Marie. Zij is de koningin van de wijngaarden; niemand is zo kundig en toegewijd in het wijngaardwerk als zij! Terwijl Guffens zelf de leiding heeft over de pluk, het persen van de druiven, de vinificatie en de opvoeding van de wijnen. Eigenlijk gebeurt het meeste volgens dezelfde methodes en inzichten als op Domaine Guffens-Heynen. Omdat de wijnen in stijl en kwaliteit zover afstaan van de heersende standaard in de Vaucluse-streek, brengt Guffens zijn wijnen op de markt als Vin de France.


                                                           Jean-Marie Guffens & Julien Desplans

Jean-Marie Guffens & Julien Desplans


Château Closiot

Zoals we al schreven, werd Barsac keihard getroffen door het extreme weer in 2021. Zodanig dat Jean-Marie hier geen wijn kon maken. Om toch wat aan te kunnen bieden van dit grote terroir, stelden we samen met Guffens een proefpakket samen met drie jaargangen van de prachtige droge bordeaux ‘C de Sec’ en een gelegenheidscreatie ‘Le Vin Doux de Closiot’



Domaine Guffens-Heynen

Het domein dat in de Mâconnais zijn gelijke niet kent: een combinatie van exceptioneel terroir, een rigoureuze en gedetailleerde manier van werken in de wijngaard, een schitterende verticale pers die op het domein wordt gebruikt en die de druiven met minimale druk en heel langzaam kan persen en ten slotte de zorgvuldige, lange opvoedingen ‘sur lie’. Superbe!