Door Eva Posthuma de Boer, 29 februari 2024
Recept: Mouclade (mosselen in romige saus)
Dit verfijnde maar eenvoudige mosselgerechtje komt oorspronkelijk uit de Bretagne, om precies te zijn uit het plaatsje Lorient. Vandaar het tintje van oosterse specerijen.Ingrediënten (voor 4 personen):mespunt saffraandraadjes2 kg mosselen2 sjalotjes3 eetl. milde olijfolie300 ml droge witte wijn1/2 theel. cayennepeper50 g boter2 teentjes knoflook, gerasptzout en peper4 eetl. bloem100 ml slagroom1...
Lees verder
Door Grutto, 29 februari 2024
Recept: Hele kip met citroen en tijm
Ingrediënten voor 4 personen1 hele biologische kip, 30 gram roomboter,1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 2 takjes tijm, 2 theelepels grofzeezout, 1 citroen, handje verse peterselie, fijngehaktBereiding1. Haal de kip uit de koelkast zodat deze rustig op kamertemperatuur kan komen.2.Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de kip rondom met zout en peper. Laat de boter op ka...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Bijgerecht: Boterige aardappelpuree
Ingrediënten (voor 4 personen):1 kg kruimige aardappelen van min of meer gelijke grootte250 ml lauwe melk250 gr boter, in blokjes1 eidooier1/2 theelepel verse nootmuskaatpeper en zout Bereiden Zet de aardappelen (met schil) op in een pan met ruim koud water. Breng aan de kook.Zet het vuur laag en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.Prik er met een mes in; als de aardappel...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Bijgerecht: Gratin Dauphinois
Ingrediënten (voor 4 personen):1,2 vastkokende aardappelen2 teentjes knoflook150 gr geraspte emmentaler of gruyère600 ml slagroom600 ml volle melk2 theelepels zout 1 theelepel vers geraspte nootmuskaatpeperBereidingVerwarm de oven voor tot 160°C Schil en was de aardappelen en snijd ze dan in plakjes van 2 à 3 mm.Gebruik hiervoor een mandoline, of een mes en veel precisie en geduldwas d...
Lees verder
Door Anne-Ruth Dekker, 23 november 2023
Amuse: Krokantje van aardappel met makreel rilette en dragonmayonaise
Ingrediënten (voor 12 stuks):voor het krokantje van aardappel2 grote vastkokende aardappelenOlijfoliePeper en zoutvoor de rilette van makreel75 gram gerookte makreelfiletKlein handje bieslook1 eetlepel crème fraîche 1 eetlepel citroensap1 theelepel citroenrasp1 theelepel kappertjesIvoor de dragonmayonaise10 gram dragon 1 ei300 ml zonnebloemolie1 eetlepel witte wijnazijn1 eetlepel citroensap1...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Recept: Gougères (kaassoesjes)
Zowel in Nederland, waar gougères soesjes heten, als in Frankrijk, waar soesjes gougères heten, gaat er melk in het beslag. Die kun je prima vervangen door water. Dit maakt ze iets lichter, en doet niets af aan de smaak. Gougères zijn makkelijk om te maken, maar er zit wel een addertje onder het gras: als je ze te snel uit de oven haalt, storten ze in. Truc is ze even in de uitgeschakelde oven ...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Recept: Ceviche van rauwe biet
Ingrediënten (voor 4 personen):Voor de bietencevicheca. 300 g verse rode bietjes (rauw)sap van 1 sinaasappelsap van ½ citroen1½ eetl. honing1 eetl. sesamolie125 g geitenkaas, grof verkruimeld1 theel. mierikswortel (uit een potje)10 g bieslook, fijngehakt2 eetl. geroosterde sesamzaadjes + iets extra om te garneren2 eetl. zonnebloempitjes, geroosterdpeper en zoutvoor de crackers150 g bloem + iets...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Recept: Eieren in wittewijnsaus
Een lichte variant op de Bourgondische oeufs en meurette – gepocheerde eieren met spek in rodewijnsaus. Paul Bocuse ‘verlichtte’ het klassieke recept al door beaujolais te gebruiken en het spek achterwege te laten. Stiekem vind ik deze simpele versie met gekookt ei en witte wijn nog lekkerder, vooral door hoe het oogt – en ons oog bepaalt nu eenmaal mede onze smaak. Het wit op wit van het ...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Bijgerecht: Rood-witlofsalade
Ingrediënten (voor 4 personen): 3 stronkjes witlof3 stronkjes roodlof20 g bieslook, fijngehakt2 theel. mosterd2 theel. honingsap van 1 citroen2 eetl. mayonaise8 eetl. olijfoliepeper en zoutBereiding:Snijd de onderste stukjes van de stronkjes, snijd ze in fijne reepjes en was ze in een vergiet. Doe de lof en bieslook in een schaal.Roer voor de vinaigrette de mosterd, honing, citroensap, mayon...
Lees verder
Door Janny van der Heijden, 23 november 2023
Recept: Charlotte russe van Janny
Echte dessertfanaten bakken de lepelbiscuits zelf, maar ik kom veel in Frankrijk en neem daar graag de brede Franse biscuits à la cuillère of de biscuits roses de Reims mee. Beide zijn ideaal voor de charlotte russe, waarbij de eerste neutraal van kleur zijn en de laatste roze. De Franse lange vingers zijn beslist anders dan de onze. En eerlijk is eerlijk: ik geef de voorkeur aan de brede Franse...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 7 september 2023
Hollandse risotto met exotische paddenstoelen en oude kaas
Ingrediënten (4 personen)— 1 liter paddenstoelenbouillon (van 2 blokjes)— 70 g boter— 2 uien, gesnipperd— 300 g risottorijst— 200 ml droge witte wijn— 200 g kastanjechampignons, in stukjes van 1 cm gehakt— 200 g gemengde exotische paddenstoelen, in gelijke stukken gescheurd— peper en zout— 150 g oude kaas, geraspt, plus extra om te garneren— 15 g peterselie, gehakt, plus paar ...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 15 juni 2023
Terschellinger salade
Ingrediënten (4 personen)Voor de tuffelmayonaise:125 ml zure room250 ml mayonaise1 el ketjap manis1 el truffelpasta of -tapenade1/2 el truffelolieVoor de salade:200 gr krieltjes1 tl dijonmosterd1el blasamicoazijn3 el extra vierge olijfoliezout en peper250 gr gemengde sla naar keuze 50 gr alfalfa20 cherrytomaatjes, gehalveerd1 kleine rode ui, in dunne halve ringen25 gr pompoenpitten, gerooste...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 15 juni 2023
Hollandse bladsla
Ingrediënten (4 personen)2 kroppen Hollandse bladsla2 eieren, hardgekookt, geprakt2 rijpe tomaten, in blokjes10 gr bieslook, fijngehakt1 el nat van de zilveruitjes2 el mayonaise1 tl ketchup1/2 tl kerriepoederzout en peper1 ei, hardgekookt, in 8 partjes12 zilveruitjesBereiding Verwijder de buitenste bladeren van de sla en haal de binnenste los. Was de sla en scheur de grote bladeren in stu...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 15 juni 2023
Gestoofde little gem
Ingrediënten (bijgerecht, 4 personen)4 kropjes little gem2 el milde olijfolie75 gr boter, in blokjes1/2 kippenbouillonblokje1 takje tijmzout en peperBereidingSnijd de kropjes sla in de lengte door. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een braadpan - laat flink heet worden. Leg de halve kropjes sla op hun snijkant in de pan. Bak ze een paar minuten op halfhoog vu...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Tartaar van rauwe asperges met kwarteleitjes
Ingrediënten (4 personen, voorgerecht)300 g witte asperges300 g groene asperges2 sjalotjes10 g bieslook, fijngehakt10 g dragon, fijngehakt10 g bladpeterselie, fijngehakt1 el grove mosterd2 el olijfoliesap van een ½ citroenpeper2 el lichte sojasaus8 kwarteleitjes (je gebruikt er 1 ½ per persoon, maar een paar extra voor de zekerheid is handig ivm het moeilijke pellen)Ook nodig: eierprikker, kook...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Pasteitjes met asperge-eiragout
Ingrediënten (voor 8 pasteitjes)500 g witte asperges1 groentebouillonblokje4 eieren50 g boter60 g bloem100 ml volle melk½ tl nootmuskaat (liefst versgeraspt)peper en zout15 g bladpeterselie, fijngehakt, plus een paar takjes om te garneren8 ragoutbakjesSchil de asperges en snijd de houtige onderkanten eraf. Zet ze in koud water op met het bouillonblokje en kook ze 7 minuten vanaf het moment dat h...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Groene asperges op z’n Japans
Ingrediënten (4 personen, bijgerecht)
1 el sojasaus
1 el rijstazijn
2 tl sesamolie
Zout en peper
300 g groene asperges
1 el sesamzaadjes
Meng de sojasaus, rijstzijn en sesamolie in een kommetje
door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de harde onderkanten van
de asperges. Kook ze in drie tot vier minuten beetgaar. Giet af en dep droog
met keukenpapier. Leg de asperges op...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 februari 2023
Recept: Surimisalade
Surimi heeft een slecht imago, omdat het vaak als krab wordt verkocht, wat nergens op slaat, want surimi is surimi, en krab is krab. Surimi wordt gemaakt van rest-witvis, wat we toejuichen: liever verwerkt dan vernietigd. Surimi is mager, voedzaam en bevat veel eiwitten. Ik at het al graag, in salades of zelfs zo uit de hand, maar sinds ik heb ontdekt dat de visboer surimi verkoopt met een verfijn...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 februari 2023
Recept: Oma's viskoekjes
Deze viskoekjes zijn voor mij pure nostalgie. Mijn oma maakte ze eindeloos. Ik nam haar recept over in mijn studententijd, toen vooral budget er toe deed: de koekjes zijn gemaakt van spotgoedkope diepvries-koolvis. Dat is restvis, en die moet ook gegeten. Als het MSC-keurmerk op de doosjes staat weet je dat de vissen duurzaam zijn gevangen. En je zou het misschien niet denken, maar vis uit de vrie...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 23 februari 2023
Recept: Saltimbocca met zeebaars
Ingrediënten (4 pers.):8 stukken zeebaarsfilet van 80-100 g per stuk zout en peper8 plakken parmaham16 salieblaadjesbloem, om de vis in te wentelen 2 eetl. milde olijfolie50 g boter100 ml droge witte wijn 1 citroen, in schijfjes ook nodig: cocktailprikkers Bereiding:Bestrooi de stukken zeebaars rondom met zout en peper en leg op elk een dubbel¬ gevouwen plakje parmaham en 2 salieblaadjes. Zet va...
Lees verder
Door Janny van der Heijden, 25 november 2021
Janny's Entecote marchand de vin
Ingrediënten (voor twee personen)Wie dit gerecht nóg authentieker wil maken serveert op de entrecote nog twee plakjes gepocheerd merg.2 entrecotes, zout, peper, ca. 70 gram koude boter, 1 eetlepel olijfolie, 2 flinke sjalotten, 1 laurierblaadje, 200 ml rode wijn, 100 ml runderfond, 1 eetlepel gehakte peterselie.ReceptuurLaat het vlees minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Pel en snipp...
Lees verder