Verhalen uit Spanje

Nieuw domein: Magna Vides

Door Job Joosse, 29 februari 2024

Nieuw domein: Magna Vides

In minder dan dertig jaar heeft Ribera del Duero zich tot de absolute en onbetwiste top van Spanje weten op te werken.Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werden de wijnen van deze streek echt ontdekt. In die tijd was Louis Kat een van de eerste Nederlanders die op zoek ging naar kwaliteitswijnen op de ‘meseta’ ten noordwesten van Madrid. Hier vond hij naast de wijnen van Ribera del Due...

Lees verder
De anatomie van een perfecte huiswijn

Door Max Funcke, 28 januari 2023

De anatomie van een perfecte huiswijn

De populariteit van Okhuysen-kroonjuweel Colagón verklaardHet is een wet van de natuur dat niets constant is. Wat de omstandigheden ook zijn, ieder oogstjaar is anders. Daarom staan de leden van ons proefpanel altijd weer perplex als ze het nieuwe oogstjaar Colagón proeven: hoe weten ze daar bij Bornos toch ieder jaar weer die constante, hoge kwaliteit af te leveren? Ook in 2023, een jaar waarin...

Lees verder
Magna Vides; een nieuw droomdomein

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Magna Vides; een nieuw droomdomein

Er gebeurt in Spanje momenteel zoveel dat het voor een importeur nauwelijks is bij te houden. Maar gelukkig ontvangen wij met grote regelmaat nuttige tips. Ditmaal van een goede klant, groot wijnliefhebber, die zelf een reis maakte door Ribera del Duero. Hij bracht er bezoeken aan Valduero en Dominio del Águila, waar de uitmuntende kwaliteit voor hem bevestigd werd. Maar, zo liet hij weten, ...

Lees verder
Dominio de Calogía; de creatie van een topdomein

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Dominio de Calogía; de creatie van een topdomein

José Manuel Pérez komt uit een oud wijngeslacht in Ribera del Duero en wist al vanaf jonge leeftijd dat ook hij wijnmaker wilde worden. Hij studeerde dan ook oenologie en maakte een vliegende start door in zijn carrière.Al op jonge leeftijd was hij de hoofdwijnmaker op het prestigieuze Bodegas Hermanos Pérez Pascuas, waar hij furore maakte. Maar na dertig oogsten te hebben meegemaakt krijgt hi...

Lees verder
Dominio del Águila; een jong fenomeen

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Dominio del Águila; een jong fenomeen

Jorge Monzón zette eigenhandig het kleine dorp La Aguilera in de regio Aranda de Duero op de kaart. Het dorp is als een van de weinige nooit ten prooi gevallen aan de grote Spaanse landherstructureringsprojecten. Daardoor is het nu een uniek reservoir van zeer oude wijnstokken, waarbij de verschillende rassen vaak door elkaar staan aangeplant.Jorge doet na zijn studie oenologie in Bordeaux en Dij...

Lees verder
Palacio Quemado; micro-cuvées met terroirexpressie

Door Femke Pruis, 2 november 2023

Palacio Quemado; micro-cuvées met terroirexpressie

Als je als familie al bijna driehonderd jaar succesvol wijn maakt, weet je waar je mee bezig bent. Zeker wanneer je kwaliteit nastreeft, ambitieus en vernieuwend bent; stuk voor stuk kenmerken van de Alvears.Tot verbazing van velen kochten zij in 1999 grond in Extremadura – een gebied bekend om zijn goedkope bulkwijnen – voor een nieuw wijnproject. Ze kozen binnen de regio bewust voor de DO Ri...

Lees verder
Raúl Pérez gaat als een speer

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Raúl Pérez gaat als een speer

De afgelopen jaren vertelden wij u keer op keer over de rijzende ster van Raúl Pérez, de bebaarde wijnmaker uit El Bierzo. Die moest je – let op onze woorden – écht in de gaten houden.Maar de tijd van vrijblijvend in de gaten houden is nu voorbij. Het is zorgen dat je erbij bent wanneer zijn flessen worden aangeboden. Niet alleen wordt El Bierzo in zo ongeveer alle wijnmedia beschreven als ...

Lees verder
Sierra de Toloño; wijnen van een adembenemende schoonheid

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Sierra de Toloño; wijnen van een adembenemende schoonheid

Bij Okhuysen prijzen we onszelf elke dag gelukkig dat we met enkele van de beste wijnmakers ter wereld samen mogen werken. Met sommigen hebben we al generaties lang een warme band en is de samenwerking voor ons zo vanzelfsprekend, dat we soms vergeten hoe bijzonder die eigenlijk is.Bij andere wijnmakers vergt het iets meer verleidingskracht om ze te overtuigen dat wij hun ideale partner zijn. En d...

Lees verder
Domino de Anza; Diego is dé ster van dit moment

Door Femke Pruis, 2 november 2023

Domino de Anza; Diego is dé ster van dit moment

Dominio de Anza behoort tot de absolute top van Bierzo én Rioja. Het lijkt wel alsof de wijnen nog ieder jaar mooier worden.Veel hebben we Diego niet gezien toen hij tijdens Proeven tussen de Stellingen bij ons te gast was. Er stond namelijk zo’n lange rij voor zijn proeftafel, dat hij handen tekortkwam om al zijn fans van proefslokjes te voorzien. En niet alleen onze klanten hebben Diego in hu...

Lees verder
Finca Can Feixes; alles draait om topterroir

Door Elisa Duivestein, 2 november 2023

Finca Can Feixes; alles draait om topterroir

De broers Josep Maria, Joan en Xavier Huguet runnen een eeuwenoude Finca die al ruim honderd jaar in het bezit van de familie is; Can Feixes.Hun domein is gelegen in Alto Penedès, een waar paradijs voor de wijnbouw. Letterlijk en figuurlijk, want de familie hecht veel waarde aan de biodiversiteit van hun hectares. Overal zie je dan ook bloemen en vliegen er vlinders en bijen. Diep onder de grond ...

Lees verder
Llicorella; de geheime troef van Mas d'en Gil

Door Elisa Duivestein, 2 november 2023

Llicorella; de geheime troef van Mas d'en Gil

Tussen de bergen in het zuiden van Catalonië huist Mas d’en Gil; de kleinschalige wijnmakerij van Marta Rovira Carbonell.licorella (spreek uit: i-co-rel-ja)? Horen we u denken. Dit is een unieke bodemstructuur die alleen in dit gebied voorkomt. Deze arme, rotsachtige leisteenbodem zorgt door zijn lage pH-waarde voor een natuurlijke frisheid en elegantie in de wijnen. Dit in combinatie met het g...

Lees verder
De natuur is goed voor Joan en vice versa

Door Elisa Duivestein, 2 november 2023

De natuur is goed voor Joan en vice versa

Joan werkt biologisch, puur en met groot respect voor het land van Terra Alta. Die geeft hem er gezond fruit van de beste kwaliteit voor terug.In het Catalaanse wijndorp Batea lijkt de tijd stil te hebben gestaan. In het historische centrum herinneren de middeleeuwse portieken en bogen aan de oude stadsmuur die hier ooit stond. Batea is het kloppend hart van de DO Terra Alta, een relatief onbekend...

Lees verder
Rodrigo Méndez; wijnen vol focus en leven

Door Max Funcke, 2 november 2023

Rodrigo Méndez; wijnen vol focus en leven

Galicië is één van de spannendste wijngebieden van dit moment. Dat de populariteit blijft toenemen is vooral te danken aan een klein groepje lokale wijnmakers dat geobsedeerd is door het unieke terroir. Rodrigo (‘Rodri’) Méndez is hier één van de grote namen. Dat de albariño hem met de paplepel is ingegoten is slechts een halve overdrijving: de eerste wijn die hij ooit proefde, kwa...

Lees verder
Gran Vinum; archetypisch albariño

Door Max Funcke, 2 november 2023

Gran Vinum; archetypisch albariño

Adegas Gran Vinum uit het koele Rías Baixas werkt maar met één druif: albariño.Ontelbaar veel Galicische producenten wagen zich aan deze druif, en de gemiddelde kwaliteit is vrij hoog. Toch is het verschil tussen een goede en een fantastische albariño enorm. Bij Adegas Gran Vinum benutten ze de volle potentie van deze druif; de typische ziltige frisheid is gestoeld op een complexe rijkheid. G...

Lees verder
El Paraguas; het einde van de wereld

Door Max Funcke, 2 november 2023

El Paraguas; het einde van de wereld

Felicísimo en Marcial waren al bekend in de Galicische wijnwereld toen ze bevriend raakten.Ze bleken een droom te delen: het maken van de mooiste wijnen van Ribeiro (‘een geweldig terroir aan het einde van de wereld’, aldus Marcial). In 2011 sloegen ze de handen ineen, en ‘El Paraguas’ (de paraplu) was geboren. Een toepasselijke naam: het weerbarstige Atlantische klimaat wordt vertaald in...

Lees verder
Godeval; de enige in zijn soort

Door Max Funcke, 2 november 2023

Godeval; de enige in zijn soort

Het komt zelden voor dat één druif helemaal verweven is met één enkel domein of zelfs één enkele persoon. Daarom is het zo bijzonder dat het verhaal van de Galicische godello onlosmakelijk verbonden is met Horacio Fernández Presa en Bodegas Godeval. Godello is een unieke druif. Hij gedijt goed in Valdeorras, het meest landinwaartse terroir van Galicië. Tegen de heftigste Atlantische i...

Lees verder
Spanje is niet te stoppen

Door Xavier Kat, 2 november 2023

Spanje is niet te stoppen

De drive en dynamiek die de Spaanse wijnmakers vandaag de dag tentoonspreiden, is aanstekelijk. Je voelt de energie wanneer je door de wijngebieden rijdt, in wijnkelders rondloopt en met de mensen praat.Niet alleen ter plaatse trouwens, maar ook op een wijnbeurs als Prowein in Düsseldorf bijvoorbeeld. In sommige hallen zitten de wijnboeren vanachter hun proefbarretjes op klanten te wachten, maar ...

Lees verder
Op bezoek bij Altavins

Door Job Joosse, 15 september 2023

Op bezoek bij Altavins

Op vakantie aan de Costa Daurada, even ten zuiden van Barcelona, kan ik het niet laten om een dagje op pad te gaan en te gaan kijken bij Joan Arrufi Peig van Altavins in Terra Alta! De rit naar Batea duurt circa anderhalf uur, maar is zeer de moeite waard. Vanaf de drukke en toeristische kust rijd je steeds verder omhoog door een ruig en adembenemend mooi landschap diep in het bergachtige binnenla...

Lees verder
Het ongekende terroir van Priorat

Door Max Funcke, 7 september 2023

Het ongekende terroir van Priorat

Tussen de bergen in Zuid-Catalonië houdt zich een even wonderlijk als enigmatisch wijnbouwgebied schuil. Het landschap is van een woeste schoonheid. Het terroir is uniek: veel droogte, een stevige wind en ‘llicorella’, een befaamde leisteenbodem.Dit is Priorat, waar het domein Mas d’en Gil is gevestigd. Onder leiding van Marta Rovira Carbonell worden hier wijnen gemaakt die zich laten ty...

Lees verder
Perfectie op een prikkertje

Door Max Funcke, 13 juni 2023

Perfectie op een prikkertje

Het staat buiten kijf dat San Sebastián één van ’s werelds meest culinaire steden is. Zo heeft deze Baskische stad maar liefst negentien restaurants met één of meer Michelinsterren. En dat op een stad van minder dan 200,000 inwoners, ongeveer evenveel als Breda! Maar niet alleen voor fine-dining op het hoogste niveau ben je in San Sebastián aan het goede adres: dit is namelijk ook de stad ...

Lees verder
Topkwaliteit uit onverwachte hoek

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Topkwaliteit uit onverwachte hoek

Weer zo’n pareltje uit een relatief onbekend gebied, Ribera del Guadiana. De mensen achter Palacio Quemado hebben echter een geweldige staat van dienst.De wijnfamilie Alvear is groot geworden in Andalusië, waar ze al sinds 1729 bekend staan om hun versterkte wijnen in sherrystijl. Hier in Ribera del Guadiana, in de provincie Extremadura, draait het echter om een heel andere stijl. Zowel La Zarc...

Lees verder
Van nature speciaal

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Van nature speciaal

Een van de best bewaarde geheimen van Spanje, dat is dit kleine domein in het hart van Spanje. Op slechts een half uurtje ten zuidwesten van Madrid, vinden we Viñas de El Regajal.Wat veel mensen niet weten, is dat Madrid de hoogst gelegen hoofdstad van de Europese Unie is. De stad ligt op 646 meter hoogte op de Meseta, de Castiliaanse Hoogvlakte. De lokale bevolking omschrijft het klimaat hier al...

Lees verder
Spectaculaire nieuwe aanwinst

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Spectaculaire nieuwe aanwinst

Soms krijgen we de kans u iets heel bijzonders aan te bieden. Dit is zeker zo’n moment. Met trots presenteren we een nieuw domein in Ribera del Duero waar zowel wij als de internationale wijnpers torenhoge verwachtingen van hebben.Aan de basis van Dominio de Calogía staat topwijnmaker José Manuel Pérez Ovejas. José Manuel is zeker geen onbekende in de wijnwereld. Nadat hij zijn sporen had ve...

Lees verder
Schoonheid om stil van te worden

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Schoonheid om stil van te worden

Onder kenners is Dominio del Águila uit Ribera del Duero een begrip, een ware hype zelfs. De flessen zijn bijna niet aan te slepen. Onder topsommeliers wordt er – spreekwoordelijk gelukkig – gevochten om allocaties.Dat heb je soms, dat een wijn jarenlang al verschrikkelijk goed is, maar dat er ineens – door verschillende factoren – een speciaal momentum is. Zo’n wijn is dan ineens ...

Lees verder
Sandra doet haar eigen ding en dat doet ze heel goed

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Sandra doet haar eigen ding en dat doet ze heel goed

Als we het over het nieuwe Spanje hebben, moeten we het over de wijnen van Sandra Bravo hebben. Deze getalenteerde en trotse ‘Riojana’ uit Logroño maakt naar eigen zeggen terroir-gedreven rioja. En dat smaakt naar meer!Een wezenlijk verschil met veel andere producenten uit de streek, zo legde ze ons uit toen we haar eerder dit jaar bezochten. Haar intense, maar superelegante en verfijnde wijn...

Lees verder
Diego is pas net begonnen!

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Diego is pas net begonnen!

Ook Diego Magaña is weer zo’n wijnmaker om goed in de gaten te houden. Alles wat deze jonge, getalenteerde maker aanraakt, lijkt haast wel in goud te veranderen.Of het nou gaat om zijn wijnen uit Rioja of uit het steeds bekender wordende Bierzo, Magaña’s wijnen scoren steevast hoge punten bij de critici. Hij is jong, wars van conventies en beschikt over de juiste contacten. En wellicht nog b...

Lees verder
Eén plus één is drie

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Eén plus één is drie

Samenwerkingen tussen wijnmakers, we zien het steeds vaker. Waar men voorheen op een eigen eilandje zat en de luiken hermetisch gesloten hield, staat de huidige generatie wijnmakers veel meer open.pen voor andere productiemethodes, wijngaardbeheer en druivenrassen, open om kennis te delen én om samenwerkingen aan te gaan met collega’s uit andere gebieden. Door van elkaar te leren, kan je alleen...

Lees verder
De grote kracht van een familietraditie

Door Femke Pruis, 23 september 2022

De grote kracht van een familietraditie

In de Penedès, waar we dit eeuwenoude wijnhuis van de familie Huguet vinden, bubbelt en bruist het de afgelopen tijd.En dat heeft alles te maken met een groep van negen vooraanstaande cavaproducenten die zich hebben afgesplitst van de DO. Zij vonden de regelgeving voor cava bij lange na niet streng genoeg, omdat zij zichzelf veel hogere eisen stellen dan de DO voorschrijft. Daarnaast wisten zij d...

Lees verder
Domein van de details

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Domein van de details

De hooggewaardeerde wijnen van Marta Rovira behoren tot de absolute top van het Catalaanse wijngebied Priorat. Wat het geheim is achter het succes van Mas d’en Gil? Dat zit hem in een heleboel kleine dingen die samen het verschil maken.Allereerst is daar het magnifieke terroir waar dit geïsoleerde, bergachtige wijngebied mee gezegend is. Priorat heeft zowel een gunstig microklimaat als een unie...

Lees verder
Catalaanse klasse

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Catalaanse klasse

Tijdens onze lustrumreis naar Spaans Baskenland in juni van dit jaar stond daar ineens wijnmaker Joan Arrufí Peig voor onze neus.Joan, zelf een Catalaan, had vernomen dat we in het land waren en was speciaal voor ons naar de andere kant van Spanje gevlogen. Om even bij te praten, maar ook om ons vol trots de nieuwe jaargang van zijn wijnen te laten proeven. En zoals eigenlijk ieder jaar waren we ...

Lees verder
Nieuwe aanwinst! De puurste expressie van de groene kust

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Nieuwe aanwinst! De puurste expressie van de groene kust

Binnen Rías Baixas vinden we een grote verscheidenheid aan terroirs. Een wijnmaker die als geen ander weet hoe hij die kan laten schitteren, is Rodrigo Méndez.odrigo Méndez is de vijfde generatie van een beroemde wijnmakersfamilie uit Galicië en groeide dus op tussen de druivenranken. Zijn opa was zelfs nog een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de DO Rías Baixas in 1988. ...

Lees verder
Prijzenpakkers

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Prijzenpakkers

El Paraguas bewijst dat de beste wijnen niet altijd uit de meest bekende gebieden komen. Hoe kan het anders dat deze bodega uit Ribeiro – gerund door vrienden Felicísimo Pereira en Marcial Pita – maar liefst twee keer de prijs voor beste witte wijn van Spanje heeft gewonnen voor hun Atlántico. Wij zijn groot fan van dit domein en wij niet alleen. Door de grote culinaire inzetbaarheid zijn de...

Lees verder
Albariño is tot veel in staat

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Albariño is tot veel in staat

Liefhebbers van levendige, frisse witte wijnen weten inmiddels al jaren dat ze in Rías Baixas – het land van de albariño – aan het juiste adres zijn.De wijngaarden van Adegas Gran Vinum, dat gerund wordt door vader en dochter Piñeiro Cores, vinden we pal aan de Atlantische kust in het subgebied Valle del Salnes. De albariñodruiven profiteren hier optimaal van verkoelende wind uit de Atlant...

Lees verder
Het goud van Valdeorras

Door Femke Pruis, 23 september 2022

Het goud van Valdeorras

Waar Rueda en Rías Baixas gebieden zijn die bij het grote publiek inmiddels bekend (en zeer ge-liefd!) zijn, blijft Valdeorras nog een beetje achter. En daar brengen we graag wat verandering in!De witte godellodruif die hier de dienst uitmaakt, komen we wel steeds vaker tegen op de betere wijnkaart. En dat is meer dan terecht, want godello is door zijn mineralige karakter bij uitstek een druif me...

Lees verder
In Spanje gebeurt het!

Door Xavier Kat, 23 september 2022

In Spanje gebeurt het!

Eerder dit jaar vierde ons team de 155e verjaardag van Okhuysen. We konden ons daarvoor geen betere bestemming indenken dan Spaans Baskenland, luilekkerland voor liefhebbers van de gastronomie. We hebben ons daar drie dagen prima vermaakt in de gezellige barretjes van San Sebastián, nippend van onze glazen rioja en txakolina. Terwijl we door het heuvelachtige Baskenland reden, viel het ons weer o...

Lees verder