Diego is pas net begonnen!

Diego is pas net begonnen!

Door Femke Pruis | 23 september 2022

Ook Diego Magaña is weer zo’n wijnmaker om goed in de gaten te houden. Alles wat deze jonge, getalenteerde maker aanraakt, lijkt haast wel in goud te veranderen.

Of het nou gaat om zijn wijnen uit Rioja of uit het steeds bekender wordende Bierzo, Magaña’s wijnen scoren steevast hoge punten bij de critici. Hij is jong, wars van conventies en beschikt over de juiste contacten. En wellicht nog belangrijker, hij kiest niet voor de makkelijkste weg. Zo had hij als zoon van een succesvolle wijnproducent in Navarra moeiteloos door kunnen stromen en het bedrijf over kunnen nemen van zijn vader. In plaats daarvan kiest hij ervoor oenologie te gaan studeren en werkervaring op te doen in wijngebieden over de hele wereld. Eenmaal terug in Spanje, komt hij in aanraking met Raúl Pérez, een van Spanjes beste wijnmakers. Die laat hem kennismaken met Bierzo’s trots, de mencíadruif. Deze druif brengt krachtige, maar tegelijkertijd elegante, florale wijnen voort. Dat wil zeggen, als je weet hoe je de vaak decennia oude stokken moet behandelen.
De twee wijnmakers raken bevriend en Raúl schenkt Diego een hoekje van zijn kelder om te experimenteren. Daaruit ontstaat Dominio de Anza, Diego’s eigen wijnproject. Vanuit Bierzo breidt Diego uit naar Rioja Alavesa en ook hier laat hij zien waarom hij een van de meest talentvolle wijnmakers van dit moment is. Beetje voor beetje breidt hij zijn wijngaardareaal uit, alleen de mooiste en oudste plots komen in aanmerking om te worden geselecteerd. Magaña bezit nu zo’n 4.5 hectare met met bushvines van 30 tot wel 90 jaar oud rondom de dorpjes Kripan, Elvillar, Codovin en Laguardia. Het werk in de wijngaard gebeurt op biologische wijze, met de hand en – in het geval van de alleroudste percelen – met inzet van ouderwetse paardenkracht. Ieder perceel wordt apart behandeld, geoogst en later in de kelder ook apart vergist. Tijdens het vinificatieproces wordt er zo weinig mogelijk technologisch ingegrepen. De druiven vergisten in grote open vaten met gebruik van gistculturen die van nature in de wijnmakerij voorkomen. Diego’s doel is om niet alleen de allerbeste, maar ook de meeste pure en doordrinkbare rioja te maken. En dat lukt hem tot nu toe meer dan aardig. Zijn rioja’s zijn echt het toonbeeld van elegantie en frisheid en scoren dan ook hoog bij de wijnpers. En dan te bedenken dat Diego eigenlijk pas net is begonnen!

Producten