Nieuwe aanwinst! De puurste expressie van de groene kust

Nieuwe aanwinst! De puurste expressie van de groene kust

Door Femke Pruis | 23 september 2022

Binnen Rías Baixas vinden we een grote verscheidenheid aan terroirs. Een wijnmaker die als geen ander weet hoe hij die kan laten schitteren, is Rodrigo Méndez.

odrigo Méndez is de vijfde generatie van een beroemde wijnmakersfamilie uit Galicië en groeide dus op tussen de druivenranken. Zijn opa was zelfs nog een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de DO Rías Baixas in 1988. Waar het nog even leek of Rodrigo een heel ander carrièrepad in zou slaan (hij speelde zaalvoetbal op professioneel niveau), kroop het bloed toch waar het niet gaan kon. Inmiddels wordt hij gezien als een van de meest iconische albariñoproducenten van de streek. Rodrigo bezit enkele hectare wijngaard met oude stokken rondom zijn geboortedorp Meaño die hij biologisch bewerkt. Voor Rodrigo is het terroir leidend. De albariñodruif gebruikt hij dan ook als doorgeefluik van de bodem. Om het pure terroir te vangen, werkt hij daarom zo sober mogelijk, met lage rendementen, op zoek naar de concentratie in de druif. Elk perceel wordt dan ook apart gevinifieerd en opgevoed op oudere houten vaten. Rodrigo’s albariño’s onderscheiden zich door een unieke, expressieve stijl; enerzijds zijn het ingetogen, minerale wijnen, tegelijkertijd bevatten ze een enorme rijkdom, zoals ook een topchablis dat kan hebben. Het zijn wijnen met een groot rijpingspotentieel, mede door hun hoge zuurgraad. De topcuvée ‘A Cruceira’ verdient een aparte vermelding. Dit is een zeer complexe witte wijn die zijn ware potentieel pas na een aantal jaar laat zien. Met een productie van slechts 800 flessen is dit een waar collectorsitem, een wijn die je absoluut een keer geproefd moet hebben.
Naast zijn witte cuvées maakt Rodrigo ook fantastische rode wijnen van autochtone druivenrassen als caiño, loireiro en espadeiro. Qua smaakprofiel, zuurgraad en sappigheid houden ze het midden tussen een rode bourgogne en een cabernet franc uit de Loire. Bijzonder is ook zijn wijn van een druif die we helemaal niet verwachten in dit gedeelte van Spanje, de pinot noir. Een wulpse, aardse en toch lichtvoetige wijn, waarin je steeds iets nieuws blijft ontdekken. Voor ons was deze wijn dé Spaanse ontdekking van het jaar!

Producten