Schoonheid om stil van te worden

Schoonheid om stil van te worden

Door Femke Pruis | 23 september 2022

Onder kenners is Dominio del Águila uit Ribera del Duero een begrip, een ware hype zelfs. De flessen zijn bijna niet aan te slepen. Onder topsommeliers wordt er – spreekwoordelijk gelukkig – gevochten om allocaties.

Dat heb je soms, dat een wijn jarenlang al verschrikkelijk goed is, maar dat er ineens – door verschillende factoren – een speciaal momentum is. Zo’n wijn is dan ineens ‘ontdekt’. Gelukkig voor u ontdekten wij Dominio del Águila al voor de hype en kunnen wij u deze schitterende cultwijn gewoon weer aanbieden. Wijnmaker Jorge Monzón komt uit een echte wijnmakersfamilie. Tijdens zijn studies aan de wijnuniversiteiten van Bordeaux en Dijon maakte hij dusdanig indruk dat hij, eenmaal afgestudeerd, aan de slag kon bij het meest prestigieuze domein ter wereld: Domaine de la Romanée-Conti. Hij bleef er uiteindelijk twee jaar werken, waarna hij de overstap maakte naar het topwijnhuis Vega Sicilia in Ribera del Duero. Na vervolgens negen jaar technisch directeur bij Bodegas Arzuaga-Navarro, eveneens in Ribera del Duero, te zijn geweest, was het in 2013 tijd voor zijn eigen project: Dominio del Águila. We vinden dit domein net buiten het dorpje La Aguilera in het hart van Ribera del Duero. Wat enorm in Jorges voordeel werkt, is dat hij kan beschikken over een indrukwekkende collectie oude familiewijngaarden met stokken van wel 150 jaar oud. Voor een net startende wijnboer is dat natuurlijk een geweldig startkapitaal. Naast de voor deze streek gangbare tempranillo, stonden in de wijngaarden van oudsher al tal van andere rassen aangeplant, zoals garnacha, maar ook de minder bekende blanca del país en tempranillo gris. In zijn vlaggenschip-cuvée, de Reserva, laat Jorge al deze rassen terugkomen, waarbij elke druif op zijn eigen manier bijdraagt aan een harmonieus geheel. Hoewel het domein nog geen tien jaar bestaat, is Jorges wijnmaakfilosofie super traditioneel. De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt, waarbij men de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan. Ook in de kelder wordt zo min mogelijk ingegrepen. De druiven worden met de voeten gekneusd zoals we dat kennen van de portproductie. Vervolgens wordt het sap langzaam, spontaan vergist door middel van gisten die in de kelder leven. De wijn rijpt maar liefst 34 maanden in alle rust op Frans eiken, wat voor een prachtige harmonie van kleur, tanninen en smaakstoffen zorgt. Het resultaat is een dijk van een wijn waar de klasse ieder jaar weer vanaf spat.