Rhône 2021 en 2022

Rhône 2021 en 2022

Olivier Clape, van Domaine Auguste Clape in Cornas, was er duidelijk over toen we hem kort na de oogst in 2021 bezochten: “Dit jaar zat alles tegen. We hadden vorst, veel regen en als klap op de vuurpijl hagel tijdens de oogst. Het enige voordeel is dat het alcoholgehalte lager ligt. Maar de volumes zijn erg laag, dat is het ergst.” 


Maar in het voorjaar van 2023 was dezelfde Olivier een stuk positiever over de kwaliteit van het jaar. De opvoeding had de wijnen veel goed gedaan. Olivier: “De wijnen zijn heel expressief en zuiver, en hebben mooi zwart fruit. De uitstekende zuren, in combinatie met een wat lager alcoholgehalte, hebben gezorgd voor wijnen met een goede balans!” Ook op andere plekken hoorden we soortgelijke verhalen, waaruit we kunnen opmaken dat het keiharde werken, in zéér moeilijke omstandigheden, uiteindelijk uitstekende wijnen heeft opgeleverd. Maxime Graillot, van Domaine Alain Graillot was zeer in zijn nopjes: “Persoonlijk ben ik gek op dit soort wijnen en kan ik hier niet genoeg van krijgen. Ze bieden een enorm drinkplezier. De 2021-ers zijn wijnen waarin de terroirverschillen prachtig tot uiting komen en ook de wijnmaker zich heeft kunnen onderscheiden. De uitdagingen waren groot, maar het resultaat is prachtig!” Ook Jean-Louis Chave had het over een gecompliceerd, maar aantrekkelijk jaar, dat op de juiste manier benaderd moest worden, zowel in de wijngaard als in de kelder. “Ieder oogstjaar heeft zijn eigen karakteristieken. En de verschillende percelen, ieder met hun eigen terroir, presteren ieder jaar weer verschillend.Maxime Graillot: “Van dit soort wijnen kan ik geen genoeg krijgen”Hierdoor zijn de assemblages, om tot de best mogelijke wijnen te komen, telkens weer net anders. Dat maakt het juist allemaal zo boeiend. We hebben het geluk dat onze wijngaarden door hun steile ligging in natte jaren een bijzonder goede afwatering hebben.” Ook in het zuidelijk deel van de Rhône zijn de boeren met name ontevreden over de omvang van de productie, die klein was. Maar de kwaliteit was goed. Ook hier veel vorst, regen en hagel. Tegelijkertijd hielpen de lage rendementen bij het beter laten rijpen van de trossen, zo vertelde Ambre Delorme van Mordorée ons. “De rijpheid kwam sneller dan verwacht, wat het mogelijk maakte om goede rij-pe druiven te oogsten voordat de regenstormen kwamen. Sommige boeren hebben daar veel last van ondervonden. Vakantie zat er in 2021 nauwelijks in, want we moesten in de wijngaard zijn. Maar gelukkig zijn we beloond voor het harde werken!”

Onze proeverijen stemden ons dan ook zeer tevreden, zowel 2021 als 2022, waarbij de eerste zich kenmerkt door zuivere wijnen, met evenwicht en een levendige frisheid. Wijnen waar wij gek op zijn en waar u van zult genieten! 2022 werd gekenmerkt door droogte, die geconcentreerde wijnen voorbracht, met voldoende spanning en frisheid.

Lees hier de brochure