Bandol rosé
Bandol rosé

2022 Bandol rosé

Château de Pibarnon 0.75l

33.25

29

95

per fles

De cuvée bestaat uit 70% mourvèdre en 30% cinsault. Van de mourvèdre wordt het eerste ‘vrij weggelopen’ sap gebruikt, dat structuur, frisheid en complexiteit brengt. De direct geperste cinsault zorgt voor een vetje en veel fruit.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De cuvée bestaat uit 70% mourvèdre en 30% cinsault. Van de mourvèdre wordt het eerste ‘vrij weggelopen’ sap gebruikt, dat structuur, frisheid en complexiteit brengt. De direct geperste cinsault zorgt voor een vetje en veel fruit.

Proefnotitie

Meerdere malen verkozen tot beste rosé van Nederland. De kleur is oranjeroze. Een verleidelijke geur van grapefruit, bosaardbeien, zwarte bessen en verse kruiden stijgt op uit het glas. De smaak balanceert tussen kracht en elegantie, en tussen een gulle structuur en levendig fruit. Deze spanning maakt de wijn slok na slok intrigerend en verrassend. Hij is bovendien zeer geschikt als begeleider van mediterrane gerechten.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij Bouillabaise, stevige vis en Iberico ham.

Gidsbeoordeling

Wine Advocate: 93

Details

Streek

Provence

Herkomst

Bandol

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rosé wijn

Wijn karakter

Rosé wijn

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenrassen

Mourvèdre/monastrell (blauw), cinsault (blauw)

Domeininformatie

Château de Pibarnon

Château de Pibarnon is gelegen in de kleine appellatie Bandol. Deze regio geniet een bijzonder microklimaat. Als een soort amfitheater omringd door bergketens en zuidelijk uitlopend in de vorm van terrassen tot aan de zee, genieten de wijngaarden volop van gemiddeld 3000 uren zonlicht per jaar. De speling van de zeebries en de mistral zorgen voor de nodige verfrissing tegen de Provençaalse hitte. De grindkalkgronden vormen een ideale voedingsbodem voor complexe delicate wijnen. De combinatie tussen microklimaat, terroir, geplante druivenrassen en de gedrevenheid van sommige eigenaars, maakt Bandol één van de mooiste en boeiendste appellaties van Frankrijk. Een van de best presterende producenten is Comte Eric de Saint Victor. Zijn vader Henri kocht in 1975 Château de Pibarnon en nam zowel de wijngaard als het chateau op indrukwekkende wijze onder handen. De wijngaarden zijn in het hoogste gedeelte van de appellatie gelegen en hebben een fraai uitzicht over de zee. Door de hoge ligging rijpen de druiven net iets later, wat het resultaat ten goede komt.

Regioinformatie

Provence

Buiten een zeer geliefde vakantiebestemming, is de Provence één van de oudste wijngebieden in Frankrijk. Volgens de overlevering werd hier al in 600 voor Christus wijn verbouwd door de Grieken. Waarschijnlijker is dat onder de invloed van Rome enkele honderden jaren later pas echt sprake was van druiventeelt. Het gebied strekt zich uit van Nice in het oosten tot Arles in het westen. De aanplant is zeer divers en de wijnen zijn dan ook zeer typisch. De roséproductie is veruit het grootst. De kleur van deze rosé is karakteristiek oranje-roze, de kleur die de wijn vroeger ook al had. De Provence heeft een zeer mediterraan klimaat met veel zonuren en relatief weinig neerslag. Daarnaast is het gebied zeer heuvelachtig en bergachtig wat het ideaal maakt voor wijnbouw. De meest boeiende appellatie binnen de Provence is Bandol, vernoemd naar het gelijknamige kustplaatsje, waar krachtige wijnen vandaan komen die prachtig kunnen ouderen.

Reviews

Een grootse wijn

"Fijn van smaak, elegant, prachtige balans, fraaie aroma’s, veel fruit, goede zuren, fijn bittertje, complete rosé, grootse wijn: 8.5 (Proefschrift Wijnconcours 2023)

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven