Bellmunt  - Priorat Tinto
Bellmunt  - Priorat Tinto

2019 Bellmunt - Priorat Tinto

Mas d'en Gil 0.75l

20.75

18

70

per fles bij 6 flessen,
19,25 per fles

De druiven voor deze ‘Vi de Vila’ van oude stokken garnatxa en carinyena komen uit de wijngaarden bij het dorpje Bellmunt. Zij worden met de hand geplukt en - na een zorgvuldige selectie - vergist op roestvrijstalen tanks, daarna volgt een opvoeding van tien maanden op verschillende formaten houten vaten.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De druiven voor deze ‘Vi de Vila’ van oude stokken garnatxa en carinyena komen uit de wijngaarden bij het dorpje Bellmunt. Zij worden met de hand geplukt en - na een zorgvuldige selectie - vergist op roestvrijstalen tanks, daarna volgt een opvoeding van tien maanden op verschillende formaten houten vaten.

Proefnotitie

Voor deze ‘Vi de Vila’ komen de druiven van wijn­gaarden binnen de dorpsgrens van Bellmunt. Een assemblage van garnatxa en carinyena. Boordevol kruidig rood fruit en iets van cacao en zwarte peper. De smaak sappig en gelaagd met stenige tonen.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 14-16°C

Wijn-spijs advies

De perfecte begeleider van Spaanse ham, olijven en manchego, of stevigere vleesgerechten. Ook mooi bij een stoofgerecht met bijvoorbeeld gepofte aubergine met yoghurt en granaatappel.

Details

Streek

Cataluña

Herkomst

Priorat

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch in conversie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Carignan/cariñena/carignano/mazuelo (blauw), grenache noir/garnacha tinto (blauw)

Domeininformatie

Mas d'en Gil

Mas d’en Gil is een familiedomein in Bellmunt, Priorat, dat zowel een bijzondere historie als een unieke ligging heeft. Om te beginnen met die historie: Pere Rovira kocht het domein en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dat had hij goed ingeschat: de wijngaarden profiteren van koele winden en zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’, een zeldzame leisteengrond. En wat betreft de inschatting van de capaciteiten van zijn dochters had hij het al helemaal bij het rechte eind. Mas d’en Gil is hedendaags een van de beste wijnproducenten van Priorat.

Regioinformatie

Cataluña

Als een ‘land binnen een land’ is Catalonië een uitzonderlijke streek, met trotse Catalanen met hun eigen cultuur en taal. Het rijkste gebied van Spanje, met als hoofdstad Barcelona, loopt op veel gebieden voor op de rest van het land. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische vernieuwing, die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa en andere chefs. Zij combineerden traditionele streekingrediënten met innovatieve technieken. Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voor op de rest van het land. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. De wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 60.000 hectare, wat zo’n 38 miljoen liter wijn per jaar oplevert. Veel daarvan gaat richting Barcelona, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor export. Catalonië heeft tien DO’s (Denominacíon de Origen) en de overkoepelende DO Catalunya. Daarbinnen zijn spannende wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen te vinden. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. De cava is de bekendste Spaanse bubbel.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven