Blanc - Languedoc
Blanc - Languedoc
Alle wijnen

2021 Blanc - Languedoc

L'Esprit de la Fontaine 0.75l

9

25

per fles bij 6 flessen,
10,25 per fles

De grenache blanc en clairette zijn afkomstig van schisten kleihoudende leistenen bodems die deze wijn naast frisheid ook veel kracht meegeven. Na een rijping van zes maanden in roestvrijstalen tanks is deze blanc klaar om van te genieten.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De grenache blanc en clairette zijn afkomstig van schisten kleihoudende leistenen bodems die deze wijn naast frisheid ook veel kracht meegeven. Na een rijping van zes maanden in roestvrijstalen tanks is deze blanc klaar om van te genieten.

Proefnotitie

Prachtige aromatische neus met tonen van geel fruit, witte bloesem en mineralen. De smaak is enerzijds fris, maar bezit ook een goede structuur met opnieuw veel sappig (exotisch) fruit, een mooie zuurgraad en veel lengte in de licht kruidige afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2024, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk aperitief bij wat tapas en ook lekker bij wit vlees of vis, schaal- en schelpdieren en sushi.

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Languedoc

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenrassen

Clairette (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit)

Domeininformatie

L'Esprit de la Fontaine

De wijngaarden van L’Esprit de la Fontaine bevinden zich nabij Cabrières, ten noorden van Pézenas. De zeer diepe schistbodem is van een unieke soort die we nergens anders in de Languedoc aantreffen, maar die gelijkenis vertoont met de befaamde llicorellagrond in Priorat. Jean-Claude zat al ruim dertig jaar in het vak toen hij, altijd op zoek naar bijzondere terroirs in de Languedoc, in 2011 op de hooggelegen akkers dicht bij het lieflijke dorpje Cabrières stuitte. Gelegen tegenover de (uitgedoofde) vulkaan Pic de Vissou bevinden de wijngaarden zich op maar liefst 300 tot 400 meter hoogte. En dat is bijzonder in deze regio. Daarnaast vinden we hier een andere vegetatie, een beetje vergelijkbaar met Corsica. Omringd door eiken en kastanjebomen profiteren de biologisch bewerkte wijnstokken volop van de verkoelende wind en koesteren zij de zon, die zo’n 220 dagen per jaar schijnt.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven