Blangé Arneis - Langhe

2019 Blangé Arneis - Langhe - Ceretto

Ceretto 0.75l

20

50

per fles

Hoewel alle ogen bij Ceretto vaak gericht zijn op de rode toppers uit Barolo en Barbaresco, is al jaren een van hun meest begeerde wijnen de witte Blangé! Het grootste deel van de productie gaat naar sterrenzaken in Milaan en Rome. De wijn is een technisch hoogstandje, gemaakt van de autochtone arneisdruif.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Hoewel alle ogen bij Ceretto vaak gericht zijn op de rode toppers uit Barolo en Barbaresco, is al jaren een van hun meest begeerde wijnen de witte Blangé! Het grootste deel van de productie gaat naar sterrenzaken in Milaan en Rome. De wijn is een technisch hoogstandje, gemaakt van de autochtone arneisdruif.

Proefnotitie

Heerlijke arneisneus van appel en peer. Door de druiven op lage temperatuur te weken, en wat koolzuur dat tijdens de gisting vrijkomt in de wijn te behouden bij het bottelen, heeft de Blangé een heerlijke frisheid. Mooi zuiver, zeer elegant en vol verleidelijk wit fruit.

Schenkadvies

Nu tot 2023, 8-10°C

Serveer met

Perfect als aperitief en heerlijk als begeleider van pasta met zeevruchtjes.

Details

Streek

Piemonte

Herkomst

Languedoc

Biologische certificering

Biologisch in conversie

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Arneis (wit)

Domeininformatie

Ceretto

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte, met als belangrijkste stad Turijn. Piemonte, letterlijk ‘land aan de voet van de berg’, wordt in het noorden bij het Aosta-dal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, presteert vooral de wijnstok ten zuiden van de rivier de Po optimaal. In dit deel van Piemonte ontstaan heel gemakkelijk microklimaatjes en deze vormen samen met de unieke bodem een ideale combinatie voor het maken van topwijnen. Een van de toonaangevende wijnhuizen in Piemonte is Ceretto. Eind jaren dertig startte Riccardo Ceretto in Alba een klein wijnbedrijfje. In de jaren zestig namen de kinderen Bruno en Marcello de zaak van vader over en in de jaren daarna verwierf het huis Ceretto steeds meer naam en faam dankzij de zeer hoge kwaliteit van de wijnen.

Regioinformatie

Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piëmont, met als belangrijkste stad Turijn. Piemonte, letterlijk ‘aan de voet van de berg’, wordt in het noorden bij het Aostadal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, presteert vooral de wijnstok ten zuiden van de rivier de Po optimaal. Microklimaatjes ontstaan in dit deel van Piëmont heel gemakkelijk en vormen samen met de unieke bodem een ideale plek voor het maken van topwijnen. In het gebied valt ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag als in Bordeaux. Uit Piëmont komen de beroemde en kostbare barolo en barbaresco, krachtige wijnen gemaakt van de nebbiolodruif. Het zijn ideale bewaarwijnen die, eenmaal gerijpt, een roestige kleur hebben en bijna fluweelachtig zacht kunnen worden. Ook de barbera is hier veel aangeplant en levert steeds vaker kwaliteitswijnen op, gemaakt op traditionele Bordelaise wijze. De minder verspreide dolcetto geeft een frisse elegante wijn met een laag tanninegehalte, de wijn kan zich goed kan meten met beaujolaiswijnen. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. Lokale witte variëteiten als arneis en cortese zijn minder bekend, maar geven heel karakteristieke en vaak interessante wijnen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen