Bordeaux Supérieur
Bordeaux Supérieur

2020 Bordeaux Supérieur

Château Lescalle 0.75l

12

40

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een verrukkelijke Château Lescalle in 2020! De wijngaarden, met de typische kleibodem ‘Palus’, liggen in Macau-en-Médoc op de grens met Margaux. Een assemblage van 85% merlot en 15% cabernet-sauvignon. Een opvoeding deels op eikenhout en deels op cuve voor behoud van het fruit. Zuiver, fris en boordevol zwart en rood fruit. Het hout is mooi geïntegreerd en draagt bij aan de complexiteit.

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Deze klassieke bordeaux is gewoon gemaakt voor gegrilde lamskoteletten met groene asperges en verse krieltjes.

Gidsbeoordeling

Het Okhuysen Proefteam: 87-89

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Bordeaux Supérieur

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Merlot (blauw), cabernet sauvignon (blauw)

Domeininformatie

Château Lescalle

Château Lescalle is gelegen in de Haut-Médoc en wel in de gemeente Macau, vlak bij de appellation Margaux. Het château werd in 1875 gebouwd door Emmanuel Tessandier, die tevens wijngaarden liet aanleggen. In 1954 werden de wijngaarden - na de extreme vorst van 1953 - gerooid, maar in 1983 begon men gelukkig weer met het aanplanten van wijnranken. Omdat de wijngronden net buiten de appellationgrens van de Haut-Médoc liggen, ontvangen de wijnen die hier worden gemaakt, ‘slechts’, de appellation Bordeaux Supérieur. Het niveau is echter veel hoger dan de gemiddelde wijn met deze benaming. De vinificatie op Lescalle geschiedt onder supervisie van oenoloog Claude Gaudin, die ook verantwoordelijk is voor de bekende cru bourgeois Château Maucamps.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven