Bordeaux rouge

2016 Bordeaux rouge - Château Turcaud

Château Turcaud 0.75l

8

50

9.50

per fles bij een afname van 6 / 8,85 per fles

De familie Robert vinifieert de 70% merlot en 30% cabernet-sauvignon volgens de modernste technieken, waarna een derde van de wijn achttien maanden op barriques rijpt.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

De familie Robert vinifieert de 70% merlot en 30% cabernet-sauvignon volgens de modernste technieken, waarna een derde van de wijn achttien maanden op barriques rijpt.

Proefnotitie

De neus biedt intense aroma’s van zwarte bessen, kruiden en een subtiele houttoets. In de smaak komt de ronde, soepele smaak van de merlot naar voren, gecombineerd met het pittige karakter van de cabernet-sauvignon. De afdronk is lang en levendig met verfijnde zuren en fluweelzachte tanninen. Prachtig!

Schenkadvies

Nu tot 2023, 16-18°C

Serveer met

Bij entrecote en harde kaas.

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Bordeaux

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Merlot (blauw), cabernet sauvignon (blauw)

Domeininformatie

Château Turcaud

Tussen de rivieren de Garonne en de Dordogne ligt het qua oppervlakte grootste wijngebied van Bordeaux, Entre-Deux-Mers. In dit weidse en heuvelige land worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. De witte wijnen vallen hier onder de appellatie Entre-Deux-Mers en de rode onder Bordeaux. Bij het dorpje La Sauve Majeure ligt Château Turcaud van de familie Robert. Het land hier is intens groen met opvallend veel bos, licht heuvelig en bezaaid met smalle kronkelige weggetjes. Qua natuurschoon is dit zeker het mooiste wijngebied van heel Bordeaux. Maurice Robert, die vroeger manager was van enkele chateaus van de beroemde familie Lurton, heeft het stokje inmiddels overgedragen aan zijn dochter Isabella en schoonzoon Stéphane le May.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

De smaak is vol en blijft lang hangen

Al een flink aantal jaren ben ik klant bij Okhuysen. Vaak bestelde ik de Bordeaux rouge van Château de Fontenille. Toen die op een bepaald moment was uitverkocht, raadde men mij de Château Turcaud aan. Ik heb dit advies ter harte genomen. Verrassend genoeg een totaal andere wijn, maar lekker! Hij geurt naar rood fruit en heeft iets zoetigs, maar ook een klein zuurtje. De smaak is vol en blijft lang hangen. In de afdronk stevige tanninen en rode bessen. Past goed bij een stevig diner. Voor liefhebbers van Bordeaux een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. - Bernard Douqué

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen

Bordeaux Supérieur

2019 Bordeaux Supérieur

Château Lescalle 0.75l

10 35 11.50

per fles bij een afname van 6 / 10,70 per fles

Entre-Deux-Mers

2020 Entre-Deux-Mers

Château de Fontenille 0.75l

9 45 10.50

per fles bij een afname van 6 / 9,75 per fles

Bordeaux rouge

2019 Bordeaux rouge

Château de Fontenille 0.75l

9 40

per fles bij een afname van 6 / 10,50 per fles

Bordeaux rouge

2016 Bordeaux rouge

Château Turcaud 0.75l

8 50 9.50

per fles bij een afname van 6 / 8,85 per fles

Côtes du Rhône rouge Les Sablières

2018 Côtes du Rhône rouge Les Sablières

Domaine des Escaravailles 0.75l

10 35 11.50

per fles bij een afname van 6 / 10,70 per fles

Lucanto - Montepulciano d'Abruzzo

2019 Lucanto - Montepulciano d'Abruzzo

Azienda Agricola Torre Raone 0.75l

9 90 10.95

per fles bij een afname van 6 / 10,20 per fles

Bordeaux Supérieur

2019 Bordeaux Supérieur

Château Lescalle 0.75l

10 35 11.50

per fles bij een afname van 6 / 10,70 per fles

Elise syrah-merlot - Pays de l'Hérault

2020 Elise syrah-merlot - Pays de l'Hérault

Moulin de Gassac 0.75l

8 75

per fles bij een afname van 3 / 9,60 per fles

Merlot - Pays d'Oc

2020 Merlot - Pays d'Oc

Domaine Terres Noires 0.75l

6 10

per fles bij een afname van 6 / 6,80 per fles