Bordeaux rouge
Bordeaux rouge

2019 Bordeaux rouge - Château Fontenille

Château de Fontenille 0.75l

9

90

10.95

per fles

Bij deze wijn zoekt Stéphane zowel naar structuur en rondeur als fruitexpressie. Dat vindt hij door de helft van de druiven - merlot en cabernet-sauvignon - een opvoeding op hout te geven en de andere helft op RVS.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Bij deze wijn zoekt Stéphane zowel naar structuur en rondeur als fruitexpressie. Dat vindt hij door de helft van de druiven - merlot en cabernet-sauvignon - een opvoeding op hout te geven en de andere helft op RVS.

Proefnotitie

Oogstjaar 2019 is prachtig zuiver en elegant en biedt tegelijk een mooie concentratie. Uitbundig, rijp fruit, bloemen, laurier en een subtiele hint van peper. De afdronk is lang en levendig.

Schenkadvies

Nu tot 2024, 16-18°C

Serveer met

Drinkt mooi bij gegrild vlees, kalfsvlees, gevogelte en harde (oude) kazen.

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Bordeaux

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenrassen

Merlot (blauw), cabernet sauvignon (blauw)

Domeininformatie

Château Fontenille

Al vele jaren kennen wij Stéphane Defraine. Maar eigenlijk kent iedereen in Bordeaux deze charmante en goedlachse Belg. In zijn oude functie van adviserend oenoloog maakte hij vele vrienden. Stéphane had een grote missie: het terugbrengen van kwaliteit in het door hem zo geliefde Entre-deux-Mers-gebied en de streek zodoende weer tot leven brengen. Dankzij zijn vlijt, kennis en passie lukte dit hem ook in belangrijke mate. In 1989 kocht Stéphane zijn eigen domein in het hart van de Entre-Deux-Mers, waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling ging. Zijn wijnen gelden inmiddels als maatstaf voor het gebied en worden bejubeld tot ver buiten Bordeaux.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Geen lasten, maar lusten

Lang dacht ik dat de immense olietanker die het Bordeauxgebied is niet van koers kon veranderen. Grimmige tannines onder grauwe kartonluchtjes kenmerkten veel wijnen. Maar kijk!, de steven is toch gewend; zelfs hier maakt men nu fruitige wijn. Waarvan akte: zwarte bessen en laurier spelen een fraai duet boven de onmiskenbare bordeauxstructuur in deze 2019 Château de Fontenille. Geen lasten meer, alleen nog maar lusten! - Onno Kleyn

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven