Cairanne blanc Réserve des Seigneurs

2019 Cairanne blanc Réserve des Seigneurs - Domaine Oratoire St-Martin

Domaine Oratoire Saint-Martin 0.75l

17

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een paradox van 2019 bij Oratoire is dat ondanks de warmte en droogte, de wijnen frisheid bezitten. We ruiken kweepeer, citrusvruchten en bloesem. De smaak zit vol wit fruit, rond en rijp, en heeft een fris bittertje.

Schenkadvies

Nu tot 2024, 10-12°C

Serveer met

Een wijn die zich heerlijk laat combineren met gegrilde visgerechten of verse coquilles.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône-Villages Cairanne

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Clairette (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit), roussanne (wit)

Domeininformatie

Domaine Oratoire St-Martin

Het domein Oratoire Saint-Martin is al sinds 1692 in handen van de familie Alary. François en Frédéric vormen de tiende generatie die hier, ten noordoosten van het dorpje Cairanne, voortreffelijke pure ‘Villages’ wijnen maken en een voorbeeldfunctie hebben voor de regio. De 25 hectare wijngaarden zijn perfect gelegen, hoog op de coteaux (steile hellingen), waar de grond van hoge kwaliteit is, want rijk aan kalksteen en klei. De oude wijnstokken zijn gemiddeld meer dan zestig jaar oud, sommige zelfs meer dan honderd jaar, en worden bewerkt zonder pesticiden, chemische meststoffen en herbiciden. Bovendien gebruikt men organische compost (schapenmest) om de ontwikkeling van de wortels in de diepte te bevorderen. Dit alles doen ze al tientallen jaren om het microbiële leven van de bodem te bevorderen en de typische aard van de bodem te respecteren. Daarbij ploegen ze met behulp van paarden en laten schapen van het onkruid smullen. Het fruit ontwikkelt zich er prachtig op deze wijze. Voor François en Frédéric begint het belangrijkste moment van het wijnmaken net voor de oogst. Als een stel merels gaan ze één tot twee keer per dag door de wijngaarden om er druiven te keuren: kijken, proeven, doorbijten, opeten. Pas als de druiven van een perceel perfect rijp zijn, wordt er geoogst. Met zo'n gezonde basis hoeft er in de kelders weinig te gebeuren: Frédéric en François voegen geen additieven toe en gebruiken nauwelijks sulfiet, en ze bottelen de wijnen zonder ze eerst te filteren. Het domein is gecertificeerd door Ecocert (biologische landbouw) en door Demeter (biodynamisch). De befaamde wijnjournalisten Bettane et Desseauve hebben Domaine Oratoire Saint-Martin onlangs uitgeroepen tot Biodomein van het jaar 2018. Een prachtige erkenning voor jaren van hard werken en slimme investeringen. Een schok, dat was het toen Frédéric ons belde om te laten weten dat het domein was verkocht. Maar dat er geen opvolging was, wisten we al een tijdje. Frédéric stelde ons gerust. Ze hadden lang gedaan over de verkoop, juist om kopers te vinden die hun filosofie aanhingen en op dezelfde voet door wilden gaan. Nieuwe eigenaar van een van onze favoriete domeinen wordt Pierre Fabre van Château Mont-Redon uit Châ­teauneuf-du-Pape. Frédéric, François en het team van Mont-Redon maakten samen de jaargang 2020.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen