Cairanne rouge Réserve des Seigneurs
Cairanne rouge Réserve des Seigneurs

2020 Cairanne rouge Réserve des Seigneurs

Domaine Oratoire Saint-Martin 0.75l

18.95

16

95

per fles bij 6 flessen,
17,50 per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De ‘eenvoudige’ cairanne van Oratoire St-Martin is al van een zeer hoge kwaliteit. Op dit domein worden wijnen gemaakt die uitblinken in balans en elegantie. Tegelijkertijd met het stoere karakter van een wijn uit de Zuidelijke Rhône. In de assemblage veel mourvèdre, aan­gevuld met grenache en syrah. Heerlijk zwoel, kruidig en met wat kreupelhout.

Schenkadvies

Nu tot 2029, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Klassieke ratatouille met provencaalse kruiden.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône-Villages Cairanne

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw), syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine Oratoire St-Martin

Het domein Oratoire Saint-Martin was sinds 1692 in handen van de familie Alary. François en Frédéric vormden de tiende generatie die hier, ten noordoosten van het dorpje Cairanne, voortreffelijke pure ‘Villages’ wijnen maakten en een voorbeeldfunctie hadden voor de regio. De 25 hectare wijngaarden zijn perfect gelegen, hoog op de coteaux (steile hellingen), waar de grond van hoge kwaliteit is, want rijk aan kalksteen en klei. De oude wijnstokken zijn gemiddeld meer dan zestig jaar oud, sommige zelfs meer dan honderd jaar, en worden bewerkt zonder pesticiden, chemische meststoffen en herbiciden. Bovendien gebruikt men organische compost (schapenmest) om de ontwikkeling van de wortels in de diepte te bevorderen. Dit alles doen ze al tientallen jaren om het microbiële leven van de bodem te bevorderen en de typische aard van de bodem te respecteren. Daarbij ploegen ze met behulp van paarden en laten schapen van het onkruid smullen. Het fruit ontwikkelt zich er prachtig op deze wijze. Voor François en Frédéric begint het belangrijkste moment van het wijnmaken net voor de oogst. Het domein is gecertificeerd door Ecocert (biologische landbouw) en door Demeter (biodynamisch). De befaamde wijnjournalisten Bettane et Desseauve hebben Domaine Oratoire Saint-Martin in 2018 uitgeroepen tot Biodomein van het jaar. Een prachtige erkenning voor jaren van hard werken en slimme investeringen. Een schok, dat was het toen Frédéric ons belde om te laten weten dat het domein was verkocht. Maar dat er geen opvolging was, wisten we al een tijdje. Frédéric stelde ons gerust. Ze hadden lang gedaan over de verkoop, juist om kopers te vinden die hun filosofie aanhingen en op dezelfde voet door wilden gaan. Nieuwe eigenaar van een van onze favoriete domeinen wordt Pierre Fabre van Château Mont-Redon uit Châ­teauneuf-du-Pape. Frédéric, François en het team van Mont-Redon maakten samen nog jaargang 2020, waarna het team van Mont-Redon het helemaal overnam.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Jong al zeer toegankelijk

In juni 2019 maakte ik een wijnreis door de zuidelijke Rhône. Ik bezocht er onder andere Domaine Oratoire Saint-Martin in het dorp Cairanne, en kreeg er een rondleiding en proeverij van alle wijnen. Een aantal van hun wijnen koop ik al enige jaren in de voorverkoop Rhône. Wijnen om weg te leggen en te laten rijpen. Maar de ‘instapwijnen’ zijn ook overheerlijk en jong al zeer toegankelijk. Zoals deze rode blend Réserve des Seigneurs van mourvèdre, grenache en syrah. Veel karakter, een mooie balans en heel elegant. De wijn is zwoel en kruidig en de afdronk is zijdezacht. - Marten Spinder

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven