Cartagena Riesling - San Antonio
Cartagena Riesling - San Antonio

2021 Cartagena Riesling - San Antonio

Viña Casa Marin 0.75l

13

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Ook in Chili heeft de riesling zijn habitat, maar dan wel op een plek waar de wijngaarden zich bevinden in een koeler maar zonrijk klimaat, waar de druif het uitstekend doet. Levendige aroma’s van citrusfruit, perzik, lychee en sinaasappelbloesem. Prachtig zuiver en mineralig, met een mooie complexiteit, en concentratie en een verleidelijke afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2026+, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Als aperitief of heel spannend bij een Thaise groene curry met gamba’s.

Gidsbeoordeling

Decanter: 97

Details

Streek

Aconcagua

Herkomst

San Antonio Valley

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

11,5%

Druivenras

Riesling (wit)

Domeininformatie

Casa Marín

Viña Casa Marín werd in 2000 opgericht door wijnmaakster María Luz Marín, die één ding voor ogen had: ‘terroirwijnen’ maken in Chili. Haar project was innovatief én gewaagd, maar inmiddels is ze geliefd en geroemd en een voorbeeld voor vele anderen in Chili! Sinds enkele jaren wordt María Luz bijgestaan door haar zoon Felipe, een wijnmaker die met dezelfde passie en gedrevenheid de droom van zijn moeder gestalte geeft. Vandaag de dag telt het domein 50 hectare wijngaard verdeeld in 38 verschillende percelen. Alle druiven worden met de hand geoogst, pas op het moment dat er perfecte rijpheid is. Vanwege de grote diversiteit in terroirs en druivenrassen, gekoppeld aan het koele klimaat, duurt de oogst heel lang; van begin maart tot eind mei! Alle geoogste druiven worden dan ook apart in kleine kuipen gevinifieerd.

Regioinformatie

Aconcagua

De wijnstreek Aconcagua ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Santiago. Het is verdeeld in de subregio's Aconcagua Valley, Casablanca Valley, San Antonio en Leyda. De Aconcagua-vallei ligt het meest landinwaarts en wordt opgesplitst door de Aconcagua-rivier. Het klimaat is warm en droog met een regenval van slechts 215 millimeter per jaar. Voor irrigatie gebruiken wijnmakers het smeltwater van de rivier, in de directe omgeving waarvan veel wijngaarden liggen. De Aconcagua Vallei is beroemd om zijn prachtige rode wijnen gemaakt van cabernet sauvignon en carménère. De andere drie subregio’s liggen dichter bij de kust van de Stille Oceaan en worden gekenmerkt door een veel koeler en natter klimaat onder invloed van de Humboldtstroom. De regenval van 540 millimeter per jaar is veel hoger dan verder landinwaarts, en het terroir is ook heel anders. Het is hier veel zwaarder en lemiger. De teeltomstandigheden aan de kust zijn bijzonder gunstig voor pinot noir, sauvignon blanc en chardonnay.

Reviews

Ik was eenkennig wat betreft riesling

Wat betreft riesling was ik eenkennig. Voor mij kon deze druif maar uit één land komen: Duitsland. Tot ik tijdens Proeven tussen de Stellingen kennismaakte met deze Cartagena, en bleek dat deze druif zich ook in Chili erg thuis voelt. Door de heerlijke tonen van limoen, perzik, sinaasappelbloesem en iets kruidigs verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik ben een liefhebber van Thaise curry’s en laat deze wijn zich hiermee nou net uitstekend combineren. Het rijpe fruit en de pittige tonen uit de curry gaan hand in hand! - Natascha van der Vegt

Tikje floraal, mineralig en een klein kruidje

Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden was die dit risicovolle project wilde steunen. Toch slaagde María Luz Marín. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, bij het dorp La Abarca plantte er ruim twintig jaar geleden de eerste druivenstokken, bouwde later nog een eigen kelder en werd de trotse eigenaresse van Casa Marín. Waarom als plaats van vestiging de Valle de San Antonio gekozen? Op vier kilometer van de koude oceaan? María vertelt over het koele klimaat (‘in de zomer wordt het maximaal 25 à 26 graden’), over de zeewind (‘die vochtigheid brengt en een heel klein beetje ziltheid’) en de goede gronden (‘die de wijn veel mineraliteit geven’). De te planten druivenrassen koos ze met behulp van een consulente in Californië. Een ervan is riesling, waarvan een frisse, elegante, slanke (11,5 procent alcohol), tikje florale, tikje mineralige 2021 werd vervaardigd met hints van zowel milde witte als gele vruchten, aangevuld door een klein kruidje. - Hubrecht Duijker

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven