Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter)
Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter)

Champagne brut Grande Réserve (0,375 liter) - Maison Veuve A. Devaux

Veuve A. Devaux 0.38l

21

60

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Deze cuvée heeft een heerlijk frisse en fruitige neus, met tevens wat getoaste tonen. De smaak is stevig (door de pinot noir) en elegant (door de chardonnay) tegelijk met voldoende sappige zuren en ook hier iets getoasts. De afdronk is bloemig en lang. Een prachtig aperitief of een heerlijke begeleider van een feestelijke lunch!

Schenkadvies

Nu tot 2023, 6-8°C

Serveer met

Heerlijk bij een eendenleverterrine met warm briochebrood en vijgencompote.

Gidsbeoordeling

Decanter: 94

Details

Streek

Champagne

Herkomst

Champagne

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.38l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), chardonnay (wit)

Domeininformatie

Maison Veuve A. Devaux

Het Champagnehuis Devaux ligt in het meest zuidelijke gedeelte van de Champagne, de thuisbasis van de pinot-noirdruif, die hier door het continentale klimaat uitstekend rijpt. De pinot noir voert dan ook de boventoon in de assemblages en geeft de wijnen pit en rondeur. Daarnaast vinden we er chardonnay die de Champagne zijn fruit en elegantie geeft. Voor veel grote champagnehuizen is het met name belangrijk een bepaalde huisstijl te maken. Zij kopen hun druiven uit elke willekeurige regio, want de kenmerken van de ‘terroir’ zijn voor hen van minder belang. Bij Devaux gooien ze het over een andere boeg. Devaux streeft er juist naar het karakteristieke van de terroir in de diverse cuvées te krijgen en bereikt dit door de druiven voornamelijk uit één regio, namelijk de Côte des Bar te halen. In hun assemblages, het geheim achter de kwaliteit, verwerken zij druiven van minstens 35 tot wel 50 verschillende cru’s en bovendien gebruiken ze alleen de most van de eerste persing. De wijnen ouderen bijna drie jaar ‘sur latte’ en sommige réserve-wijnen, bestemd voor de speciale cuvées, lageren op hout. De bijzondere kwaliteit van Devaux is niet onopgemerkt gebleven. Vele sterrenrestaurants schenken de prachtige cuvées van dit huis.

Regioinformatie

Champagne

De Champagne is het meest noordelijk gelegen wijngebied in Frankrijk en beroemd om zijn mousserende wijnen. In 1927 zijn de grenzen van het gebied vastgesteld en sinds 1994 is de term Champagne exclusief voorbehouden aan mousserende wijnen uit het Champagnegebied die voldoen aan de wettelijke productie-eisen. De wijnbouw is in de Champagne op een bijzondere manier georganiseerd: 70% van de handel in Champagne wordt verricht door zeven grote handelshuizen, hoewel die samen met collega-handelshuizen maar 10% van de wijngaarden bezitten. Deze handelshuizen kopen druiven of druivensap op bij verschillende boeren die elk kleine percelen bezitten. Voor het vaststellen van de prijzen van het sap zijn binnen het Champagnegebied 301 cru’s (individuele wijngaarden) geïdentificeerd. Slechts zeventien cru’s hebben een grand cru-status (de hoogste status). Champagne kan gemaakt worden van drie druivenrassen: chardonnay (wit), pinot noir (blauw) of pinot meunier (blauw). Alle drie nemen ze ongeveer een derde van de aanplant voor hun rekening. Meestal is het een assemblage, maar er zijn ook domeinen die een Champagne van één druivenras op de markt brengen. Men vermeldt dan Blanc de Blancs (chardonnay) of Blanc de Noirs (één of beide pinots) op het etiket. De assemblages zijn veelal wijnen van verschillende oogstjaren. Wanneer er uit één oogstjaar een grote Champagne wordt gemaakt is dit een millésimé of vintage champagne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven