Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc
Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

2021 Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc - Domaine Montlobre

Domaine Montlobre 0.75l

9

75

per fles bij een afname van 6 / 12,95 per fles

De witte topcuvée gemaakt van 100% chardonnay-druiven uit het koelere gebied Limoux. Alleen de beste en gezondste druiven van speciaal geselecteerde percelen worden gebruikt voor deze wijn. De grond hier is kalk- en mineraalrijk. Het sap vergistte langzaam gedurende acht maanden op eikenhouten vaten.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

De witte topcuvée gemaakt van 100% chardonnay-druiven uit het koelere gebied Limoux. Alleen de beste en gezondste druiven van speciaal geselecteerde percelen worden gebruikt voor deze wijn. De grond hier is kalk- en mineraalrijk. Het sap vergistte langzaam gedurende acht maanden op eikenhouten vaten.

Proefnotitie

Het oogstjaar 2021 kreeg door de extreme vorst in april te kampen met een groot verlies van de vroeg rijpende chardonnay. De kwaliteit van de druiven is echter subliem. Met de druiven dié geoogst konden worden moest dus zeer precies en efficiënt gewerkt worden. Dit jaar biedt zowel complexiteit en frisheid en doet met zijn rijke concentratie, vettige structuur en frisse zuren denken aan een prachtige bourgogne!

Schenkadvies

Nu tot 2025, 10-12°C

Serveer met

Heerlijk bij kreeft of andere schaaldieren.

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Vin de Pays d'Oc

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine Montlobre

Domaine Montlobre is gelegen in de Mosson Vallei nabij de stad Montpellier, een zeer dynamische en toonaangevende wijnregio op een steenworp afstand van de Middellandse Zee. Het bijna driehonderd jaar oude wijndomein geldt als een van de meest succesvolle uit het gebied en heeft een voortrekkersrol voor de gehele regio. Op Montlobre is men alleen geïnteresseerd in het maken van wijnen van een zo hoog mogelijke kwaliteit, al dan niet binnen de regelgeving van de appellation contrôlée. Zo leidt het gebruik van de voor het domein zo belangrijke merlotdruif, die het hier fantastisch doet maar binnen de A.O.C. niet is toegestaan, tot een declassering van de wijn tot IGP (Indication Géographique Protégée). Voor de gedreven oenoloog Damien Michel vormt dit overigens geen enkel beletsel. Damien wordt uiteraard in zijn ambities geholpen door het gunstige mediterrane klimaat met jaarlijks ruim driehonderd zonnedagen, een perfecte bodem rijk aan mineralen en prachtige oude wijnstokken. Al deze factoren vormen de basis voor de constant hoge kwaliteit wijnen van Montlobre.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven

Campana rosé - Corbières

2021 Campana rosé - Corbières

9 90

per fles bij een afname van 6 / 10,95 per fles

Tuileries blanc - Saint-Chinian

2020 Tuileries blanc - Saint-Chinian

10 80 11.95

per fles bij een afname van 6 / 11,15 per fles

Initiale rosé - Saint-Chinian

2021 Initiale rosé - Saint-Chinian

9 95 11.25

per fles bij een afname van 6 / 10,50 per fles

Réserve de la Chapelle - Pays d'Oc

2019 Réserve de la Chapelle - Pays d'Oc

(Voorverkoop)

8 90

per fles bij een afname van 48 / 9,95 per fles

Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

2021 Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

(Voorverkoop)

9 75

per fles bij een afname van 6 / 12,95 per fles

Fines Bulles de Montlobre

2021 Fines Bulles de Montlobre

9 50

per fles bij een afname van 6 / 12,60 per fles