Chinon rouge Varennes du Grand Clos
Beoordeel:

2015 Chinon rouge Varennes du Grand Clos

Domaine Charles Joguet
Inhoud: 0.75 l. per fles
€ 31,80 per fles.
  Toevoegen   Verlanglijst          
Proefnotitie:
Het parfum biedt zwart fruit, kruiden en specerijen. De smaak is intens en krachtig, heeft een expressief donker fruit, prachtige, fluwelige tanninen, frisse zuren en veel lengte.

Schenkadvies:
nu tot 2026, 16-18°C

Serveer met:
Uitstekend te combineren met rood vlees in broodkorst, kalfsvlees en gevogelte.
Details:
Land Frankrijk
Streek Loire
Herkomst Chinon
Kleur / Soort Rode wijn
Wijn karakter Krachtig rood
Inhoud 0.75 l.
Alcohol % 13%
Druivenras(sen) cabernet franc/bouchet (blauw)
Wijnbereiding Een zeer beroemde, ruim vijftig jaar oude wijngaard van Charles Joguet, met een koeler terroir vanwege de noordoostelijke ligging, die krachtige, maar verfijnde wijnen voortbrengt. De bodem bestaat uit een bovenlaag van kiezels op kalkrijke klei. De weking duurt vier weken. De melkzure gisting vindt plaats op eikenhouten barriques, waarvan een klein deel nieuw hout. Na een rijping op barrique van ongeveer vijftien maanden verblijft de wijn tot aan botteling verder op inoxtank. 2014 was een warm en zonrijk jaar en bracht druiven voort met een perfecte rijpheid en uitstekende balans. In tegenstelling tot 2013 hoefde er nauwelijks geselecteerd te worden. 2014 is daarmee een perfect cabernet-francjaar, met bovendien een prachtig bewaarpotentieel.
Domeininformatie:
Domaine Joguet
De beste wijngaarden van Chinon liggen bij het dorpje Sazilly, langs het riviertje La Vienne. Domaine Joguet is hier toonaangevend. Hun akkers als Clos de la Dioterie, Clos du Chêne Vert en Les Varennes du Grand Clos vormen een begrip in de regio en ver daarbuiten Eind jaren vijftig neemt Charles na het overlijden van zijn vader het familiedomein over. Hij leidt twee levens, een als kunstenaar in Parijs en een als wijnmaker in Chinon. Zijn houding jegens de wijnwereld is non-conformistisch, waarmee hij de nodige ideeën op het domein introduceert, die later op grote schaal worden gekopieerd door anderen. Zo vindt hij het belangrijk dat de druiven tijdens de oogst gaaf blijven; hiertoe worden de druiven geoogst in kleine bakjes, die netjes worden gestapeld zonder ze te platten. Ook wil hij dat alle terroirs afzonderlijk worden geoogst, gevinifeerd en opgevoed, om uiting te kunnen geven aan ieder afzonderlijk perceel. Sinds de jaren tachtig werd Charles bijgestaan door zijn goede vrienden Jacques Genet en Alain Delaunay, die sinds de terugtrekking van Charles in 1997 het domein in de geest van Joguet voortzetten. Sinds kort is de zeer getalenteerde wijnmaker Kevin Fontaine eindverantwoordelijk. Na in de jaren nul van deze eeuw een kleine dip te hebben gekend, herstelde het domein zich de laatste jaren goed en nestelde zich weer bij de echte smaakmakers van de cabernet-francproducenten uit de Loire.
Regioinformatie:
Loire
De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.
Reviews:

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Inloggen  Registreren

Alternatieve suggesties

Saumur Champigny Clos de l'Echelier
Domaine des Roches Neuves
€ 39,95 per fles.
   
Bulles de Roche - Saumur Brut Mousseux
€ 23,50 per fles.
   
Saumur blanc Clos des Ecotards
Domaine Michel Chevré
€ 27,50 per fles.
   
Chinon rouge Varennes du Grand Clos
€ 29,50 per fles.
   
Chinon rouge Clos de la Dioterie
Domaine Charles Joguet
€ 41,25 per fles.
   
Chinon rouge Clos du Chêne Vert
Domaine Charles Joguet
€ 39,50 per fles.
   
Coma Vella - Priorat Tinto
€ 28,75 per fles.
   
Fiore di Harys - Langhe Rosso
Azienda Agricola Gillardi
€ 24,25 per fles.
   
Pessac-Léognan rouge
Château Le Sartre
€ 23,25 per fles.
   
Saumur Champigny Terres Chaudes
Domaine des Roches Neuves
€ 24,50 per fles.
   
Chinon rouge Clos du Chêne Vert
Domaine Charles Joguet
€ 39,50 per fles.
   
Le Saint Estèphe de Montrose - Saint-Estèphe
€ 35,95 per fles.
   

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!