Châteauneuf-du-Pape 'La Reine des Bois' (1,5 ltr)

2012 Châteauneuf-du-Pape 'La Reine des Bois' (1,5 ltr) - Domaine de la Mordorée

Domaine de la Mordorée 1.50l

106

00

per fles

Het absolute klapstuk van Mordorée en een van de grote wijnen uit de zuidelijke Rhône. Ook hier wordt een groot deel van de wijn op cuve gevinifieerd en opgevoed en ‘slechts’ een derde op eikenhouten barriques. De wijn wordt gemaakt van druiven afkomstig van oude stokken en is een assemblage van grenache (80%), mourvèdre (10%), syrah (5%), counoise en vaccarese.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Het absolute klapstuk van Mordorée en een van de grote wijnen uit de zuidelijke Rhône. Ook hier wordt een groot deel van de wijn op cuve gevinifieerd en opgevoed en ‘slechts’ een derde op eikenhouten barriques. De wijn wordt gemaakt van druiven afkomstig van oude stokken en is een assemblage van grenache (80%), mourvèdre (10%), syrah (5%), counoise en vaccarese.

Proefnotitie

In de neus vinden we een complex rood en zwart fruit, specerijen, mineralen en bloemen. De smaak is zeer geconcentreerd en krachtig, maar tegelijkertijd soepel, met rijpe fruittonen, tabak, kruiden en stijlvolle tanninen en met een lange, frisse afdronk.

Schenkadvies

Vanaf nu (uit karaf) tot 2025+, 16-18°C

Serveer met

Hazenpeper met rode kool, rozijnen en aardappelpuree.

Gidsbeoordeling

R. Parker/The Wine Advocate: 95

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Châteauneuf-du-Pape

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

1.50l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), syrah/shiraz (blauw), counoise (blauw), vaccarèse (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw)

Domeininformatie

Domaine de la Mordorée

In Tavel, gelegen tussen Châteauneuf-du-Pape en Avignon, gescheiden door de Rhône, ligt het familiedomein Domaine de la Mordorée. Door Robert Parker opgenomen in zijn boek over de beste wijndomeinen ter wereld. Na het overlijden van wijnmaker Christophe Delorme nam zijn dochter Ambre, geholpen door haar moeder, in 2016 zijn levenswerk over. Een hele grote uitdaging om zo’n klus aan te gaan zonder de bezielende leiding van Christophe, maar de wil was zo groot, dat het haar is gelukt. Ambre lijkt over dezelfde bijzondere kwaliteiten te beschikken als haar vader. De wijnen zijn mede hierdoor nog even geweldig als voorheen, getuige ook de zeer hoge scores in de internationale wijnpers. De werkwijze is biologisch-dynamisch, maar vooral de passie voor het vak leidt tot unieke wijnen, vol karakter.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen