Châteauneuf-du-Pape blanc l'Extrait

2018 Châteauneuf-du-Pape blanc l'Extrait - Domaine Chante Cigale

Domaine Chante Cigale 0.75l

49

95

per fles

De witte topcuvée van het domein gemaakt van twee geselecteerde percelen met oude stokken grenache blanc en roussanne.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

De witte topcuvée van het domein gemaakt van twee geselecteerde percelen met oude stokken grenache blanc en roussanne.

Proefnotitie

Voor deze top-wit van het domein werden twee percelen geselecteerd; roussanne (80%), grenache blanc, deels op eiken en deels op cementen vaten opgevoed. Prachtig rijk, met een geur van honing en steenfruit, complex in de smaak, met een fijne ziltigheid.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 10-12°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Châteauneuf-du-Pape

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Roussanne (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit)

Domeininformatie

Domaine Chante Cigale

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw trouwde Christian Favier met de dochter van Noël Sabon, eigenaar van het bekende wijndomein Chante Cigale in Châteauneuf-du-Pape. In de jaren tachtig kreeg hij de dagelijkse leiding en met dezelfde passie die zijn schoonvader kenmerkte, bouwde hij het domein verder uit. In 2004 kwam zoon Alexandre zijn vader helpen en sinds 2006 is deze hier nu de verantwoordelijke man. Domaine Chante Cigale beslaat een kleine 40 hectare, verdeeld over verschillende percelen. De variatie in terroirs draagt sterk bij tot de complexiteit van de wijnen. De gemiddelde leeftijd van de stokken is boven de 45 jaar.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen