Châteauneuf-du-Pape rouge l'Extrait

2015 Châteauneuf-du-Pape rouge l'Extrait - Domaine Chante Cigale

Domaine Chante Cigale 0.75l

95

00

per fles

In grote jaren wordt er op Chante Cigale een zeer bijzondere cuvée gemaakt van de oudste wijnstokken (ouder dan tachtig jaar) en alleen van de beste percelen. De druivensamenstelling bestaat uit ongeveer 70% grenache, 20% syrah en 10% mourvèdre. De wijn rijpt bijna twee jaar deels op cuve en deels op barrique.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

In grote jaren wordt er op Chante Cigale een zeer bijzondere cuvée gemaakt van de oudste wijnstokken (ouder dan tachtig jaar) en alleen van de beste percelen. De druivensamenstelling bestaat uit ongeveer 70% grenache, 20% syrah en 10% mourvèdre. De wijn rijpt bijna twee jaar deels op cuve en deels op barrique.

Proefnotitie

Hij heeft een geweldige structuur, een prachtige frisheid en elegantie, een perfecte balans en een grote lengte. Groots!

Schenkadvies

Vanaf 2022 tot 2030+, 16-18°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Châteauneuf-du-Pape

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), syrah/shiraz (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw)

Domeininformatie

Domaine Chante Cigale

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw trouwde Christian Favier met de dochter van Noël Sabon, eigenaar van het bekende wijndomein Chante Cigale in Châteauneuf-du-Pape. In de jaren tachtig kreeg hij de dagelijkse leiding en met dezelfde passie die zijn schoonvader kenmerkte, bouwde hij het domein verder uit. In 2004 kwam zoon Alexandre zijn vader helpen en sinds 2006 is deze hier nu de verantwoordelijke man. Domaine Chante Cigale beslaat een kleine 40 hectare, verdeeld over verschillende percelen. De variatie in terroirs draagt sterk bij tot de complexiteit van de wijnen. De gemiddelde leeftijd van de stokken is boven de 45 jaar.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen