Clos Fontà - Priorat Tinto

2014 Clos Fontà - Priorat Tinto - Mas d'en Gil

Mas d'en Gil 0.75l

61

25

per fles

Clos Fonta is de rode topcuvée van het domein en een van de grote wijnen uit de gereputeerde wijnstreek Priorat. Het is een assemblage van grenache en carignan afkomstig van wijnstokken tot wel 85 jaar oud! De wijn rijpt veertien maanden op houten vaten, om vervolgens nog ruim vier jaar op fles te rijpen.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Clos Fonta is de rode topcuvée van het domein en een van de grote wijnen uit de gereputeerde wijnstreek Priorat. Het is een assemblage van grenache en carignan afkomstig van wijnstokken tot wel 85 jaar oud! De wijn rijpt veertien maanden op houten vaten, om vervolgens nog ruim vier jaar op fles te rijpen.

Proefnotitie

Gemaakt van oude wijnstokken, is dit de meest treffende weerspiegeling van de terroir van Mas d’en Gil. Clos Fontà concentreert zwart fruit en mineraliteit in een complexe wijn.

Schenkadvies

Nu tot 2025+, 16-18°C

Serveer met

De concentratie en kracht van deze wijn vragen om een stevig mediterraan getint stoofgerecht met wild.

Details

Streek

Cataluña

Herkomst

Priorat

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch in conversie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Carignan/cariñena/carignano/mazuelo (blauw), grenache noir/garnacha tinto (blauw)

Domeininformatie

Mas d'en Gil

Mas d’en Gil is een klein familiedomein in Bellmunt, Priorat, dat zowel een bijzondere historie als een unieke ligging heeft. Om te beginnen met die historie: Pere Rovira kocht het domein in de jaren negentig van de vorige eeuw en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dit was nog vóór de grote doorbraak van het gebied, die kort daarop volgde. De wijngaarden die gebruikt worden om de rode topcuvée Clos Fonta te maken liggen op 300 meter hoogte. Hier profiteren de druiven van koele winden en de stokken zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’, een zeldzame leisteengrond. En voor wat betreft de capaciteiten van zijn dochters zat hij al helemaal niet mis. Mas d’en Gil is vandaag de dag een van de beste wijnproducenten van Priorat.

Regioinformatie

Cataluña

Als een ‘land binnen een land’ is Catalonië een uitzonderlijke streek, met trotse Catalanen met hun eigen cultuur en taal. Het rijkste gebied van Spanje, met als hoofdstad Barcelona, loopt op veel gebieden voor op de rest van het land. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische vernieuwing, die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa en andere chefs. Zij combineerden traditionele streekingrediënten met innovatieve technieken. Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voor op de rest van het land. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. De wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 60.000 hectare, wat zo’n 38 miljoen liter wijn per jaar oplevert. Veel daarvan gaat richting Barcelona, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor export. Catalonië heeft tien DO’s (Denominacíon de Origen) en de overkoepelende DO Catalunya. Daarbinnen zijn spannende wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen te vinden. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. De cava is de bekendste Spaanse bubbel.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen