Côte-Rôtie 'Blonde du Seigneur'

2016 Côte-Rôtie 'Blonde du Seigneur' - Domaine Georges Vernay

Domaine Georges Vernay 0.75l

74

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Drie percelen, waar naast syrah ook 5% viognier staat aangeplant, die naar de traditie van Côte-Rôtie in de assemblage gebruikt wordt. Een neus van donker fruit, bloemen, mineralen en een dropje. Prachtig elegant en harmonisch, met fijne tanninen.

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 15-17°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côte-Rôtie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenras

Syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine Georges Vernay

Domaine Georges Vernay heeft een mythische status en behoort tot de absolute top van de noordelijke Rhône. Kenmerkend voor de stijl van de wijnen van Vernay is dat ze heel harmonisch zijn, prachtig in balans, met veel verfijning en complexiteit. Alhoewel condrieu soms nogal uitbundig en rijk kan zijn, is de stijl van Vernay eerder mineraal en elegant, terwijl de viognierdruif wel zeer herkenbaar blijft. Een droomdomein bekroond met de maximale drie sterren in de groene jaargids van La Revue du Vin de France.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen