Côtes du Rhône
Côtes du Rhône

2020 Côtes du Rhône - Xavier Vignon Vins

Xavier Vignon 0.75l

12

25

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een bijzonder jaar, want het is tien jaar geleden dat Xavier Vignon exclusief voor Okhuysen deze wijn maakt. In 2011 begonnen wij met het oogstjaar 2010, en inmiddels zijn we tien jaar verder. In die tijd hebben velen met deze waanzinnige wijn kennisgemaakt en het aantal fans groeit nog jaarlijks. Xaviers assemblage bestaat uit grenache, syrah en mourvèdre van verschillende, hoger gelegen percelen met oude stokken. Een wijn met concentratie, perfect in balans en met de juiste zuurgraad. De smaak is prachtig rijk en biedt donkere fruittonen van zwarte bes en kers, fluweelzachte tanninen en een frisse, kruidige afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 16-18°C

Serveer met

Heerlijk bij stoofschotels, rood vlees, harde kazen of een pizza uit de houtoven.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw), syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Xavier Vignon Vins

Xavier Vignon is een van de grote smaakmakers van de zuidelijke Rhône. Als adviserend oenoloog met eigen laboratorium begeleidde hij jarenlang vele topdomeinen in de zuidelijke Rhône. Niet alleen leerde hij het gehele gebied als zijn broekzak kennen, hij ontdekte ook dat veel (top-)boeren jaarlijks wijn overhouden die niet in de assemblage past en die zij graag verkopen. In zijn beginjaren begon Vignon daarom naast zijn advieswerkzaamheden steeds vaker ook wijn te kopen, waarbij het zijn doel was om de verschillende wijnen met elkaar te assembleren en er zodoende één mooie harmonieuze wijn van te maken. Dankzij alle kennis die hij reeds bezat, slaagde hij hier zeer goed in. De wijnen die hij op deze wijze zelf maakte, vonden steeds gretiger aftrek en Vignon kreeg naast zijn successen als oenologisch adviseur steeds meer aanzien als wijnmaker. Enkele jaren geleden stopte hij daarom met zijn advieswerkzaamheden. Hij legde zich volledig toe op zijn bedrijf Xavier Vins en concentreerde zich als ‘boutique négociant’ op het inkopen van druiven om er eigen wijnen van te maken. Tegenwoordig maakt Vignon een vrij breed assortiment aan heerlijke wijnen.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Goede huiswijn voor elk moment

Samen met mijn vader ga ik vaak tussen de stellingen proeven bij Okhyusen. Dan slaan we altijd Xavier Vignon in, en dan vechten we om wie dit keer de magnum krijgt. Goede huiswijn voor elk moment: cassis met soepele cacao, niet té kruidig, met een frisse minty finish. - Joël Broekaert

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven