Côtes du Rhône rouge Les Sablières
Côtes du Rhône rouge Les Sablières

2020 Côtes du Rhône rouge Les Sablières

Domaine des Escaravailles 0.75l

12

95

per fles

Heerlijke assemblage van handgeplukte grenache noir (70%) en syrah (20%), aangevuld met carignan en cinsault. Na de gisting rijpt de wijn zes maanden in roestvrijstalen tanks zodat het fruitige karakter behou- den blijft.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Heerlijke assemblage van handgeplukte grenache noir (70%) en syrah (20%), aangevuld met carignan en cinsault. Na de gisting rijpt de wijn zes maanden in roestvrijstalen tanks zodat het fruitige karakter behou- den blijft.

Proefnotitie

Sinds we deze wijn met het oogstjaar 2018 introduceerden, is hij een grote hit. Een heerlijke wijn voor alledag, met het gulle karakter van een zuidelijke rhône en de signatuur van Gilles Ferran. Grenache, syrah, carignan en cinsault. Kruidig, zwoel, pepertje en rode bloemen.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Gebraden hertenrug filet, rode kool, pommes fondantes en een saus van appelstroop.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), syrah/shiraz (blauw), carignan/cariñena/carignano/mazuelo (blauw), cinsaut/ cinsault (blauw)

Domeininformatie

Domaine des Escaravailles

De naam Escaravailles verwijst naar een vroeger dorp met de naam Escaravay, wat in het oude dialect ‘scarabee’ bete-kent. Het domein was ooit het bezit van een broederschap uit dit dorp en nog altijd prijkt de scarabee op het etiket. Inmiddels is Domaine des Escaravailles al drie generaties in handen van de familie Ferran. In 1999 neemt Gilles Ferran het stokje over van vader Daniël, die circa 65 hectare wijngaard vol vertrouwen overdraagt aan zijn zoon. De gedreven Gilles pakt de zaken net even wat anders aan en is continu op zoek naar verbetering. Het grootste deel van het domein ligt in het hart van de cru Rasteau, te midden van steenachtige en glooiende heuvels. De wijngaarden zijn rijk aan kalk en in terrasvorm aangelegd op de steile coteaux, waar de zeer oude grenache (tot tachtig jaar oude stokken) zich enorm thuis voelt. Alles is er bij Gilles op gericht om het beste uit de terroir te halen. Niet alleen voor topcuvée La Ponce, maar ook voor zijn buitengewoon goede Côtes du Rhône Les Sablières, afkomstig van een steenachtig terroir nabij het dorpje Villedieu. Tegenwoordig nemen zijn dochters ook een steeds grotere rol op zich.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven