Etna bianco
Etna bianco
Alle wijnen

2020 Etna bianco - La Gelsomina

La Gelsomina 0.75l

22

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een subtiele neus, met tonen van wit fruit, jasmijn en citrusfruit. De smaak is elegant, maar tegelijkertijd krachtig en geconcentreerd, en biedt tonen van geel fruit, amandel en frisse zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 10-12°C

Details

Streek

Sicilië

Herkomst

Etna

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenrassen

Carricante (wit), catarratto (wit)

Domeininformatie

La Gelsomina

Op het zuidelijk gelegen, warme Sicilië worden wijnen met grote elegantie, complexiteit en frisheid gemaakt. Terwijl men op de lager gelegen wijngaarden aan de westkant van het eiland al begin augustus begint met het oogsten, mogen de druiven op de Etna nog weken rustig blijven hangen. De hoogte van de wijngaarden en de complexe bodemsamenstelling, gevormd door de vele erupties door de eeuwen heen, zorgen voor expressieve wijnen met een zeer sterke identiteit. Nabij het gehucht Presa liggen in een natuurlijk amfitheater, op een hoogte van tussen de vijf- en zeshonderd meter, de schitterende wijngaarden van La Gelsomina. De bodem is hier puur vulkanisch en bestaat uit een mengsel van klei en lava, rijk aan mineralen. De witte druiven die hier staan aangeplant zijn carricante en catarratto, de rode de hier typische nerello mascalese en nerello cappuccio.

Regioinformatie

Sicilië

In de Griekse en Romeinse oudheid wemelde het op Sicilië van de wijngaarden, tegenwoordig is de wijnbouw op het eiland relatief beperkt. De teelt van groente en fruit heeft er de overhand gekregen. De geografische ligging is geschikt voor wijn: de overwegend vulkanische bodem heeft de eigenschap om water vast te houden en is dus vruchtbaar. Maar het eiland ligt ook heel zuidelijk, bijna ‘in’ Afrika en de zon brandt het hele jaar fel. Vroeger werd op Sicilië vooral op lager gelegen gebieden wijn verbouwd. De hitte leverde logge wijnen op, met nauwelijks fruittonen. Door modern wijngaardbeheer en nieuwe vinificatietechnieken brengt Sicilië nu ook elegante, frisse en droge wijnen voort. Wijnboeren plantten hun wijnstokken vooral op hoger gelegen terreinen en begonnen met goed bladmanagement en wijnopslag in roestvrijstalen tanks. Zo kreeg de wijn karakter, heel anders dan de zoete marsalawijn waar het eiland vooral om bekend was. Sicilië staat nu ook buiten Italië weer in de belangstelling, ook al heeft nog maar een klein deel van de totale productie een DOC-status. Zoals bij veel Italiaanse wijnen ligt de kracht van de Siciliaanse DOC-wijnen in het gebruik van overvloedig veel lokale druiven. Vooral de nero d’avola met zijn intense paarszwarte kleur en robuuste tanninestructuur heeft internationaal veel aanzien.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven

Etna rosso

2018 Etna rosso

(Voorverkoop)

179022.50

per fles

Etna bianco

2021 Etna bianco

(Voorverkoop)

179022.50

per fles

Etna bianco

2021 Etna bianco

(Voorverkoop)

179022.50

per fles

Etna rosso

2018 Etna rosso

(Voorverkoop)

179022.50

per fles

Etna bianco

2021 Etna bianco

(Voorverkoop)

179022.50

per fles